Takk for at du sykler!

Det spirer og våres, og de fleste har funnet frem sykkelen etter en lang og kald vinter. Flere og flere lar bilen stå og sykler og går på jobb og trening. Prosentvis sykler folk i Trondheim mer enn noen andre storbyer i Norge. Den mest vanlige grunnen til at vi sykler er at det er praktisk og tidsbesparende i forhold til de motoriserte transportmidlene. For de fleste er mosjon, egen helse og økonomi også viktige faktorer.

Sykling gir betydelige helsegevinster, redusert sykefravær og andre innsparinger. En syklist holder seg friskere enn en ikke-syklist, og alle som holder seg i form, får færre livsstilsrelaterte sykdommer og unngår i større grad alvorlige sykdommer.

Marit Arnstad og Jens Stoltenberg sprayet inn symbolet for miljøpakken og teksten «takk for at du sykler» i sykkelfeltet ved Gamle bybro i Kjøpmannsgata. Foto: KIM NYGÅRD, ADRESSA
Marit Arnstad og Jens Stoltenberg sprayet inn symbolet for miljøpakken og teksten «takk for at du sykler» i sykkelfeltet ved Gamle bybro i Kjøpmannsgata. Foto: Kim Nygård, Adresseavisa.

Våren 2014 vedtok Trondheim kommune en sykkelstrategi for byen i perioden 2014-2025. Hensikten var å lage en langsiktig plan for å få mest sykling igjen for investeringene. Visjonen er at Trondheim skal være Norges beste sykkelby. Sammen med Miljøpakken er dette et av de viktigste virkemidlene for en by med mindre biler og et ledd i jobben for økt folkehelse.

Men bare så det er klart; det er fullt lovlig å parkere sykkel i midtbyn!

Og med økt sykkelbruk kommer nye utfordringer. Enhver sykkeltur ender med en parkert sykkel. I følge Trondheim kommune er «villparkering» av sykler er reelt problem. De påpekes eksempelvis på sykler som står langs husvegger og «henger» i lyktestolper, skilt, gjerder og trebeskyttere ikke er akseptabelt. I tillegg trekkes Trondheim torg frem som et eksempel på steder hvor parkerte sykler ikke passer på grunn av «dårlig estetikk.» Forstå det den som vil, den folketomme stein- og asfaltørkenen som er Trondheim torg kan neppe fremstå tristere med noen parkerte sykler. Men bare så det er klart; det er fullt lovlig å parkere sykkel hvor man vil, både på fortau og på Trondheim torg. (Vel å merke så lenge det ikke medfører fare eller er til hinder for gående.)

 Få parkeringsplasser: Det vrimler av villparkerte sykler i Midtbyen. Mari Olden ved Kommunalteknikk leter etter nye plasser til gode sykkelstativ. Carl-Erik Eriksson, trondheim2030.no

Få parkeringsplasser: Det vrimler av villparkerte sykler i Midtbyen. Mari Olden ved Kommunalteknikk leter etter nye plasser til gode sykkelstativ. Foto: Carl-Erik Eriksson, Trondheim2030.no

I en nylig postet artikkel trekkes parkerte sykler utenfor 3T-Midtby’n frem som et eksempel på villparkeringen Trondheim kommune vil til livs. Men alle som har passert lokalene våre i Dronningens gate vet at her er fortauene brede og fine og ferdsel er aldri hemmet p.g.a. for mange parkerte sykler. Vi har også lagt til rette for sykkelparkering, med monterte sykkelstativer, nøyaktig likt det Trondheim kommune selv har gjørt på eget bygg 50 meter lenger opp i samme gate. I tillegg er det kort vei til andre egne sykkelparkeringsplasser når det er behov.

Sammen med alle nye sykkelstier og tilpassa innfartsårer, dukker det stadig opp nye parkeringsplasser tilpasset sykler. Men foreløpig er det er ikke helt samsvar med antall sykler og antall tilpassa parkeringsplasser. Vi oppfordrer derfor folk til å bruke sunn fornuft når man setter fra seg sykkelen. Men viktigst av alt er at man fortsetter å bruke kroppen når man flytter på seg! Trønderne er som nevt best i klassen når det gjelder sykling, og det skal vi fortsette med!

Beveger vi oss mer enn 30 minutter hver dag beskyttes vi mot en lang rekke sykdommer og plager. Foto: www.sykletiljobben.no
Beveger vi oss mer enn 30 minutter hver dag beskyttes vi mot en lang rekke sykdommer og plager. Foto: sykletiljobben.no

3T er stor fan av Trondheim kommunes sykkelstrategi, og vil at så mange som mulig skal benytte sykkel så ofte de kan! Kroppen er skapt for bevegelse, la bilen stå og ta sykkelen eller beina fatt neste gang du skal på trening!

 

Ti gode grunner til å sykle

  • Du får bedre kondisjon
  • Du sparer miljøet
  • Du blir glad
  • Du holder deg frisk og opplagt
  • Du får mer overskudd og økt arbeidskapasitet
  • Du sover bedre
  • Du lever lengre
  • Du kan suse forbi bilkøen
  • Du sparer penger

Nyttige lenker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *