Få mer ut av treningen – ta en laktattest

Du har kanskje kjent på at muskulaturen blir stiv ved trening på høy intensitet? Det du kjenner på er opphopning av laktat, kanskje best kjent som melkesyre. I dette innlegget skal vi gi en innføring i hvordan en laktattest foregår, og hvorfor det er ett veldig godt verktøy når det kommer til treningsplanlegging og intensitetsstyring. 

Hvorfor gjennomføre laktattest?

En laktattest vil gi deg svar på hvor din anaerobe terskel ligger. Med dette menes den høyeste intensiteten kroppen kan jobbe på, hvor man ikke produserer mer laktat enn man greier å kvitte seg med. Dette sier oss noe om hvilken intensitet det er lurt å trene på, helt uavhengig av hvilken form du er i! Ved å se på laktatmålingene opp i mot arbeidsbelastning og puls, kan man beregne nøyaktig hvilke intensitetssoner man bør trene på for best mulig effekt. Skal du f. eks løpe ett maraton så er det veldig nyttig å vite hvilken snittfart du kan holde gjennom størsteparten av løpet. 

Vanligvis når man beregner hvilke intensitetssoner man skal trene i, så er det ofte basert på makspulsen, gjerne etter å ha gjennomført en makspulstest. Ulempen med å gjøre det på denne måten er at man da ikke tar hensyn til hvor høyt i puls laktatterskelen ligger, og man vil derfor ikke ta hensyn til hvor godt trent man er i utgangspunktet. I tillegg til å kunne brukes til planlegging av intensitetssoner, kan også en test/retest si noe om treningsframgang. Laktatmålinger kan også gjennomføres på en standard intervalløkt, for å se om laktatmålingene har endret seg fra tidligere gjennomførte økter. 

Hvordan gjennomføres testen?

En laktattest er ikke en test hvor man skal presse seg til det ytterste, men en mer kontrollert test med gradvis økende belastning. Testen gjennomføres på 4-5 ulike belastningsnivå, hvor man løper totalt 5 minutter på hvert nivå. Underveis i testen tar man noen stikk i fingeren for å måle laktatnivået i blodet. I tillegg til laktatmåling blir også hjertefrekvens registrert. Med disse 2 målingene vil man kunne beregne individuelle pulssoner, for å sikre at den treningen man gjennomfører blir så effektiv som mulig. Laktattest kan gjennomføres både på sykkel og tredemølle. 

Ta treningen til neste nivå – bestill en laktattest i dag!

Klikk her for å lese mer om våre tester og tilhørende priser: LINK

Skrevet av Adrian Krokstad. Ta kontakt med rosten.trener@3t.no for booking.