Unge trener så hardt at de blir innlagt på sykehus. Har vi sluttet å lytte til egen kropp?
Foto: Rune Petter Ness / Adressa
På forsiden av dagens Adressa kan du lese at «Unge trener seg alvorlig syke«, med hard trening som i verste fall fører til muskelcelledød og nyreproblem. Unge overtrener for å nå opp til de knallharde treningskravene som settes av media, samfunn og forskning. Dagens forskning på fysisk aktivitet domineres av effekt og resultatmåling, og i mediebildet florerer det med bilder av menn og kvinner med drømmekroppen. Hvordan skal man trene for å få best mulig resultat? Hvordan trene for å få drømmekroppen? Det blir mindre fokus på lystbetont trening og det peker stadig mer mot et klinisk og strengt treningsregime.
Ja, vi vet at tung trening gir gode resultater. Men resultater på hva? For hvilke mål man ønsker å oppnå med treningen er relativt til hver enkelt. I dagens samfunn er det mangel på hverdagsaktivitet som er den største utfordringen, ikke maksimal effekt hver gang du skal bevege deg. Forskere har tidligere gått ut og advart mot trening som ikke virker og bruk av personlige trenere. Hvordan er dette løsningsorientert i et samfunn der inaktivitet og overvekt er et alvorlig problem?
I dag skal mange være enere. Det holder ikke å være god i noe, man skal være best på alt. Man skal sprenge grensene for å prestere enda bedre slik at man blir en superversjon av seg selv. Ta medias fremstilling av den kvinnelige drømmekroppen som et eksempel; det er ikke lenger nok å bare være slank, nå skal man også ha lav fettprosent og høy muskelmasse, med minimal midje og en sprettrumpe som sitter høyt på ryggen. Jenter over hele landet trener som aldri før for å få drømmekroppen, mens fokuset på helsegevinsten faller mer og mer bort. Utseendet foran helse. Når dette fører til at unge trener så hardt at det resulterer i alvorlig helsesvikt har vi et problem.
Trim, trening og trivsel
Som en av de aller største treningsktørene i bransjen har 3T et enormt ansvar. Vi må sørge for at informasjonsstrømmen som går ut ikke er ensformig, men en refleksjon av et variert treningsbilde. Det er vår oppgave å følge opp våre medlemmer slik at de driver med trygg trening.
Å være sunn innebærer en balansert livsstil. Det trenger ikke å være enten eller, man kan gjennomføre tunge treningsøkter for å nå et spesifikt resultat, og man kan velge lystbetont og variert aktivitet just for fun! Da dr. Thor Thommesen grunnla 3T for 30 år siden, var det verdiene trim, trening og trivsel som stod sentralt. Disse verdiene veier like tungt i dag, om ikke enda tyngere! 3T er en arena for både mosjonister og toppidrettsutøvere, og uansett hvilket nivå man er på står trivsel i høysetet.
– trim – trening – trivsel –