5 myter om kosthold

1. Du må spise frokost
Du må ikke spise frokost hvis du ikke ønsker det. Det første måltidet kan du fint spise når du er sulten og ikke ut i fra hva klokka er. Noen ønsker å spise frokost fordi de liker det og er mest sulten på morgenen, mens andre foretrekker å spise litt senere og trives bedre med det.

2. Spise ofte for å holde i gang forbrenningen
Forbrenningen stopper aldri opp, den går kontinuerlig. Man kan få en litt forhøyet forbrenning etter inntak av mat, da spesielt av proteiner som har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt vil si hvor mye energi som kreves for å fordøye og forbrenne det man har spist.

3. Viktig med proteintilskudd etter trening

For en vanlig mosjonist som trener noen ganger i uken og har et normalt kosthold vil det ikke være nødvendig med tilskudd etter trening. Spiser man tilstrekkelig med proteiner i løpet av dagen vil dette vanligvis holde.  Hvis du trener før du skal spise et måltid, er det måltidet i etterkant nok. Her kan du heller da ha fokus på å ha gode proteinkilder, som f.eks. kjøtt, fisk, kylling eller bønner.

Man trenger ikke å kutte ut noe for å gå ned i vekt. Her handler det heller om mengde.

4. Du må være sulten for å gå ned i vekt
Man trenger ikke å gå sulten for å gå ned i vekt. Det kan være en fordel å spise kalorifattig mat som fyller opp og skaper metthetsfølelse. Spis salat, grønnsaker og bær til hvert måltid. Gjerne bruk tallerkenmodellen, der halve fatet skal være grønnsaker.

5.  Du må kutte ut enkelte matvarer/matvaregrupper for å gå ned i vekt
Man trenger ikke å kutte ut noe for å gå ned i vekt. Her handler det heller om mengde. Du legger ikke på deg av å spise en sjokolade, på lik måte som at du ikke blir lettere av å spise en salat. Litt av alt og alt med måte.

Teksten er skrevet av Mona Lorvik-Hjellnes, PT og ernæringsfysiolog på 3T-Klinikken på 3T-Rosten.