”Dry needling” – smertebehandling med nåler

De aller fleste av oss har i en eller annen sammenheng hørt om akupunktur, og mange har fått kjenne på denne behandlingsformen på egen kropp. Tradisjonelt er akupunktur brukt til å lindre eller forbedre en rekke tilstander – alt fra bihulebetennelser til muskulære plager. Tradisjonell akupunktur stammer fra kinesisk medisin og har sine røtter fra over 2000 år tilbake. Mange behandlere i vårt vestlige samfunn bruker også tradisjonell akupunktur den dag i dag.

Det mange kanskje ikke er klare over er at det også har oppstått en nyere tradisjon med bruk av nåler – nemlig “dry needling” eller “intramuskulær stimulering” som er triggerpunktbehandling med bruk av akupunkturnåler. Denne behandlingsformen vokste fram på slutten av 1980-tallet, og har fått navnet “dry needling” da det i motsetning til injeksjonsnåler som inneholder kortison er tørre og ikke har noe innhold. Flere og flere behandlere benytter seg av denne typen behandling og “dry needling” er godkjent behandlingsform for autorisert helsepersonell som fysioterapeuter og kiropraktorer.

Steriliserte nåler brukes for å finne triggerpunktene, og gir en intramuskulær stimulering.

Behandlingen har som mål å “deaktivere” aktive triggerpunkt i muskulaturen. Triggerpunkt er et hypersensitivt punkt i muskulaturen som på folkemunne ofte omtales som “muskelknute”. Mange av oss går rundt med såkalte “latente triggerpunkt” og det er ikke før disse punktene blir irriterte at smertene kommer. Da kan triggerpunktenene gi utstrålende smerter til andre områder enn hvor selve triggerpunktet er lokalisert, og det kan da være opphav til mer eller mindre konstante smerter. Triggerpunkt kan forekomme i alle deler av kroppen og “dry needling” kan derfor være et av tiltakene ved en rekke tilstander – alt fra smerter i skulder og nakke til tennisalbuer.

En annen indikasjon på denne behandlingsmetoden er ved det vi kaller lavgradige, kroniske betennelser i muskulatur. Det kan være betennelser som har vedvart over lang tid og som ikke går over av seg selv. Det som ofte skjer er at kroppen “gir opp” å reparere denne betennelsen, og det er da nålene kan være et godt redskap. Ved å sette nålene rett i muskulaturen irriterer vi muskelfibrene og skaper en ny betennelsesreaksjon. Det som da  skjer er at nye reparasjonsceller strømmer til og vevet tilheles.

162904_3thelse_fysio egnete_dryneedling_3629
Agnete har kurs i smertebehandling med nåler (IMS), og tilbyr dette til sine kunder gjennom 3T-Helse.

Gradvis bedre dry needling
Selv bruker jeg ”dry needling” når jeg finner indikasjoner på dette og har i klinikken opplevd at mange pasienter responderer godt på dette. John var en av disse. Han kom til meg for noen måneder siden med smerter lokalisert til akillessenen. Ut fra det han fortalte og en grundig funksjonsundersøkelse fant jeg at hans smerter mest sannsynlig skyldtes en lavgradig betennelse i akillessenen som følge av overbelastning av akillessenen over tid. Han kunne fortelle at han løper en god del i tillegg til at han spiller fotball og squash. John fikk råd om bruk av riktig skotøy, samt at han burde begrense aktiviteten for en periode.

Vi begynte med behandling av leggmuskulaturen hvor idrettsmassasje og øvelsesbehandling var de første tiltakene. John ble noe bedre av dette, men det var ikke før vi begynte å bruke nåler i behandlingen at den store forskjellen kom. John ble etter 3 behandlinger med “dry needling” mye bedre og kunne gradvis gjenoppta løpingen uten smerter. I dette tilfelle ble nålene brukt til å skape en ny betennelsesreaksjon. Samme problematikk ser vi ofte ved tennisalbue/musearm eller ved smerter i skulderen som ikke vil gi seg – også ved disse tilstandene kan “dry needling” være et godt verktøy i tillegg til øvelsesbehandling.

Flere har opplevd stor forbedring etter noen behandlinger med «dry needling».

Mange lurer på hvordan denne behandlingen foregår og om det gjør vondt. Ved ”dry needling” bruker jeg sterile akupunkturnåler og setter én og én nål rett i muskulaturen. Når triggerpunkt blir truffet av nålene kan dette kjennes noe ubehagelig, men det er kun de få sekundene jeg jobber med nålen i muskulaturen at dette kjennes. I etterkant kan man oppleve ømhet i muskulaturen som kan minne om muskelstølhet. Dette kan vedvare opptil 1-2 dager etter behandlingen. ”Dry needling” er en behandlingsform hvor man forventer effekt etter relativt kort tid, det vil si at man bør oppleve effekt etter 2-3 behandlinger.

Ønsker du å bestille en time for konsultasjon eller behandling med meg? Da kan du ta kontakt med meg via mail: agnete.opland@3t.no. Jeg hjelper deg gjerne – med eller uten nåler!


Innlegget er skrevet av Agnete Opland

agnete_fjellheim_oppland_2015-2-web– Agnete er fysioterapeut på 3T-Helse, og har tatt sin utdannelse gjennom Høgskolen i Sør-Trøndelag. Hun har blant annet kurs i medisinsk treningsterapi, smertebehandling med nåler (IMS) og Kinesio Taping. 

agnete.opland@3t.no


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *