Derfor er det viktig med kondisjonstrening!

Du har garantert hørt at det er lurt å trene kondisjon. Men vet du hvorfor? Hva er det som skjer i kroppen – og hvorfor er dette så bra? Nå skal du få en enkel forklaring på hvorfor, og tre gode grunner til å legge inn kondisjonstrening i treningsprogrammet ditt.

Kondisjonstrening_3T

Grovt sett kan vi skille mellom to former for kondisjonstrening; kontinuerlig arbeid og intervallarbeid. Innenfor disse kategoriene finner vi ulike typer treningsmetoder som er forskjellige når det kommer til varighet og intensitet. Felles for alle disse er at man har som hensikt å bedre kondisjonen, altså forbedre oksygenopptaket.


Du trener hjertet – kroppens viktigste muskel!
Musklene trenger oksygen for å holde ut over lengere tid. Oksygenet vi puster inn brukes til å skape energi gjennom en aerob energiprosess.  Under kondisjonstrening tvinges hjerte og lunger til å jobbe hardere for å klare å levere nok oksygen ut i kroppen. Når vi snakker om kondisjon snakker vi altså om hjertets evne til å pumpe ut oksygenrikt blod til kroppen.

Kondisjonstrening_3T

Når vi trener kondisjon trener vi hjertet. Hjertet er en muskel som kan trenes opp og bli sterkere, og for at det skal skje må det utsettes for nok belastning. Ved høy intensitet må hjertet slå fortere for å pumpe ut mer oksygenrikt blod, og med nok kondisjonstrening vil hjertet etter hvert klare å pumpe ut mer blod per hjerteslag.

Trenger du hjelp til å komme i gang med kondisjonstreningen? Sjekk ut innlegget vårt «Kom i løpeform på 10 uker».


Større utskillelse av endorfiner – kroppens naturlige morfin
Vi utvikler også de minste blodårene (kapillærene) i kroppen. Dette fører til at kroppen får en bedre blodflyt. Belastes kroppen i mer enn 20 minutter vil den også øke produksjonen av endorfiner – kroppens eget lykkehormon! Dette gir en økt følelse av velvære, som igjen kan bidra til å redusere stress og depresjon. Det er altså ikke bare fysiske fordeler ved å trene kondisjonen, man høster også godt for det mentale!

Kondisjonstrening_3TKondisjonstrening_3TDu forbrenner fett
Desto hardere muskulaturen må jobbe, desto mer energi trenger musklene. Andel energi som blir brukt blir målt i måleenheten kaloriser (kcal). Det er den totale arbeidsmengden som betyr noe i forhold til kaloriforbrenningen, det vil si summen av intensitet og varighet. Du har sikkert hørt at det lønner seg å gå lange turer i raskt tempo? En skikkelig intervalløkt kan gi enda bedre resultater. Hvorfor? Jo fordi du forbrenner mer energi per tidsenhet, og så lenge intervalløkten er lang nok vil den totale arbeidsmengden bli høyere i tillegg til at det gir større effekt på oksygenopptaket.

Kondisjonstrening_3T

Det kan være lurt å teste makspulsen for å kunne styre intensiteten med pulsklokke. Bestill gratis time til en av våre treningseksperter i resepsjonen på ditt 3T-senter.


Uansett hva motivasjonen din skulle være; få et sterkere hjerte, bedre mental helse eller forbrenne fett – la kondisjonstrening være en del av treningsrutinene dine! En god kondisjonsøkt hører hjemme hos alle som ønsker en sunn og aktiv livsstil.

Klar-ferdig-GÅ!

Kondisjonstrening_3T

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *