VO2-maks test – for alle uansett nivå!

Testing av ditt maksimale oksygenopptak (VO2-maks)
En VO2-maks test passer for alle som ønsker å fokusere på kondisjonstrening, eller som ønsker en god indikator på sin helsestatus. Etter gjennomført test vil man få sitt «kondisjonstall», som er et nøyaktig mål i forhold til prestasjonsevne og utholdenhet, og som også sier noe om hvor utsatt man eventuelt er for livsstilssykdommer. 


Hva er egentlig maksimalt oksygenopptak?

Maksimalt oksygenopptak defineres som kroppens evne til å ta opp og nyttiggjøre seg av oksygenet man puster inn under trening. VO2-maks kan også defineres som den maksimale aerobe kapasitet, ett mål på kondisjon/utholdenhet.  Ved den maksimale aerobe kapasiteten vil ikke oksygenopptaket klare å holde følge med den økende intensiteten under økta. Sagt på en liten annen måte så vil en person med høy VO2-maks ha ett hjerte med større pumpekapasitet, økt blodvolum og en bedre utviklet muskulatur med tanke på å transportere dette oksygenet rundt. 


Hvorfor skal man teste VO2-maks?
Som nevnt over så kan en slik test brukes som ett verktøy for deg som ønsker å jobbe med utholdenheten, enten du er mosjonist eller idrettsutøver. Ditt maksimale oksygenopptak vil kunne påvirkes positivt av spesielt intervallbasert trening med høy intensitet. Eksempel på slik trening kan for eksempel være PulsSpinn45 eller Tredemølle-time, som er 2 av gruppetimene vi tilbyr på 3T.  For å være sikker på at den treningen du gjør er den beste og mest effektive, kan en VO2-maks test avsløre om treningen du gjennomfører faktisk fungerer godt for DEG. Vi anbefaler derfor at man tar en VO2-maks både i forkant, og i etterkant av en bestemt treningsperiode. Enten det er fram mot ett konkret løp man skal delta på, eller opp mot en periode man vil fokusere litt ekstra på utholdenhetstrening. Når man vet sitt kondisjonstall vil det i tillegg være mye enklere å skreddersy et individuelt tilpasset treningsprogram. 


Hvordan gjennomføres en VO2-maks test?

Testen gjennomføres primært på tredemølle, men spinnsykkel kan også benyttes. Dette er en type test hvor man ønsker å nå maksimal anstrengelse, og det er derfor viktig at man yter maks. Maksimal anstrengelse nås normalt etter 20-25 minutter, inkludert oppvarming. En personlig trener vil guide deg gjennom hele testen, og pushe deg slik at yter det lille ekstra. For detaljer rundt gjennomføringen av testen kan du ta en titt på vår instruksjonsvideo under «kartlegg kroppen» på 3t.no.

Klikk her for å lese mer om VO2-maks og tilhørende priser: LINK

Skrevet av Adrian Krokstad. Ta kontakt med rosten.trener@3t.no for booking.