PulsSpinn feirer 20 år!

Denne høsten er det 20 år siden 3T lanserte konseptet PulsSpinn. Vi er stolte av å kunne si at det enda lever i beste velgående og er høyt verdsatt av våre medlemmer.
Hvorfor 4×4 intervall?

Da 3T lanserte det nye spinnkonseptet, høsten 2002, var det i basert på forskningen til idrettsfysiologene Jan Helgerud og Jan Hoff. De hadde gjort et studie på effekten av å trene hjertet som en muskel, og kommet frem til at den mest effektive måten var 4 minutters arbeidsperioder på mellom 85-95 % av makspuls. De sammenlignet denne formen for trening med andre treningsøkter med tilsvarende mengde arbeid, som blant annet langkjøring og kortere intervaller på 15 sekunder. Det var studenter på NTNU som utførte treningene og ble testet over en periode på åtte uker, med tre økter i uka. Ingen av de andre treningsformene skulle vise seg å ha like stor effekt på oksygenopptaket, som 4×4 intervallene.

Fra mølle til spinningsal

3T overførte intervalløkten fra mølla til spinningsalen, og det ble en suksess. 4 minutter med høy intensitet etterfulgt av 3 minutter med lav intensitet for å kvitte seg med melkesyre, repetert fire ganger. Det fine med pulsspinn er at du vet hva du møter hver gang. Det er en forutsigbar time, uansett hvilken instruktør som kjører den, følger den det samme oppsettet og det kommer sjeldent noen overraskelser.

Generelt er sykling en mye mer skånsom treningsform enn løping, da belastningen er jevn og gir mindre slitasje på ledd og muskler. Derfor er pulsspinn en veldig fin treningsform ved opptrening etter skade for å få opp pulsen, uten å overbelaste beina.

Tilpass etter egne behov

En annen fordel er at du kan justere intensiteten, tempoet og belastningen helt selv, gjennom hele økta. Det er en kjempefin måte å følge med på egen progresjon, om du klarer å øke belastningen litt neste gang. Og blir det for hardt, kan du skru ned belastningen, helt uten at noen får det med seg. Her sykler nemlig ingen fra hverandre og alle har fullt fokus på seg selv. Vi har alle forskjellig utgangspunkt og ulik oppfatning av høy og lav intensitet, og derfor er det fint at du kan tilpasse sykkelen til dine behov. Det kan også være en god ide å teste makspulsen og benytte seg av pulsklokke, hvis du vil vite nøyaktig hvor du skal ligge under økta.

Timen varer til sammen i 45 minutter med oppvarming og nedtrapping. 45 minutter går ekstremt fort! Og 4 minutter i et strekk med høy intensitet er overkommelig for de aller fleste. Det er ikke korte spurter, ei er det langkjøring. Det er en hybrid løsning som kan implementeres i alles hverdag. Har du ikke prøvd det, er det verdt å teste.

Musikken

En funfact er at det så langt laga hele 95 spillelister med nøye sammensatt musikk til pulsspinn-timene. Instruktørene har sine favoritter, så vel som medlemmene. Mange ulike musikksmaker gjør at listene består av en frodig blanding av sjangre, slik at alle får noe man liker. «Back in the days» ble det et så stort engasjement rundt musikken som ble brukt at medlemmer opprettet Facebook-sider hvor du kunne bli med i «vi som hater» og «vi som elsker» en bestemt spilleliste. Musikken baserer seg i all hovedsak på tips og anbefalinger fra medlemmer og ansatte gjennom tidene og vi lanserer nye spillelister jevnt og trutt.

Har du en favorittlåt eller spilleliste på Pulsspinn?

Har du enda ikke prøvd Pulsspinn, er dette ditt tegn til å booke deg på en time og teste det. Og husk, det har vært en første gang for alle som er med, det vil føles lettere for hver gang OG du angrer aldri på en treningsøkt! Sees på Pulsspinn!