I en travel hverdag er det gjerne slik at vi gjennomfører det som er planlagt og det vi har en forpliktelse til. Ofte bortprioriteres ting som ikke er planlagt, og spesielt trening er noe som blir utsatt. Man får ikke tid til å gjennomføre det man hadde tenkt fordi man har forpliktet seg til andre ting. Ved å planlegge treningen og sette av tid til den vil også sjansen for at du gjennomfører den øke.
Les mer om hvordan du kan knuse dine treningsbarrierer her!
Fordelen med en treningsplan
Før du legger en treningsplan bør du definere målet med treningen. Hva er det du vil oppnå? Vær ærlig med deg selv og skriv ned målet ditt. Dette vil hjelpe deg godt på vei under planleggingen. Vurder nåsituasjonen – hva er det du vil endre på? Bør du trene mer? Mindre? Mer effektivt? Annerledes? En slik analyse vil hjelpe deg å sette mer realistiske og definerte mål å jobbe etter. Dersom du trener uten en plan vil treningen fort bli tilfeldig, du bruker mye tid på feil eller unødvendig trening og du får ikke resultatene du mener du jobber for. Men gode mål blir treningen mer spesifikk og prosessen mer resultatorientert. Fremgangen kommer med planlegging!
Øktplan – en detaljert beskrivelse
En øktplan vil hjelpe deg mye i gjennomføring av treningen din. Den er detaljert, og beskriver akkurat hva du skal gjøre, hvor mange ganger og hvor stor belastning du skal bruke. Her står det også når og hvor du skal trene – rett og slett en oppskrift på den enkelte treningsøkten.
En øktplan hjelper deg gjennom den enkelte treningsøkten. Se her for eksempler på generelle øktplaner.
Periodeplan – det store treningsbildet
En periodeplan består av en grovere oversikt over hva og hvordan og når du skal trene. Den kan være grei å ha for å se det store treningsbildet, og gir en god oversikt over de ulike treningsperiodene. Det kan være greit å periodisere trening – f.eks. at du trener på en viss måte i en periode før du skifter over til en type belastning, øvelse, rekkefølge eller lignende. En periodeplan kan også bidra til å regulere skader. Her kan du regulere både varighet, hyppighet og intensitet i treningen din.
Her er et eksempel på en periodeplan over 10 uker. Planen er utviklet for en kvinne i 20-årene som skal søke opptak til befalsskolen.
Ved å sette SMARTe mål kan du komme svært langt med treningen. Les mer her!
Planleggingshjelp
Det kan være vanskelig å vite akkurat hvor detaljert du bør være, men husk – dette er noe du gjør for deg selv! Så lenge det er godt nok for deg er det bra nok! Kjenner du at du likevel at du kunne tenke deg hjelp til å planlegge kan du gjøre dette i samarbeid med både Treningsveileder og Personlig Trener på 3T. Et nyttig og morsomt verktøy du også kan benytte er Treningsdagboken. Her finner du alt du behøver for å lage periodeplan, øktplan, sette deg mål, lage sjekkliste for gjennomførte treninger og gode treningstips. Se bilder av Treningsdagboken her.