Mindset og motivasjon

Da Trude var 12 år fikk hun påvist skoliose, en rygglidelse som påvirker ryggsøylens og ryggvirvlenes vinkling. Likevel har trening alltid vært en sentral del av livet. I dag er Trude 50 år, trener jevnlig calisthenics og føler seg sterkere enn noensinne!

Gjennom et helt liv har Trude Størmer Vinje opparbeidet seg en kunnskap og erfaring med trening, og hvilke goder som følger en aktiv hverdag. De aller færreste ser på trening som frihet. Trening er noe man må, bør eller skal gjøre. For Trude handler trening om lykke. Frihet! Muligheten til å påvirke en tilstand. Muligheten til å påvirke hennes liv.

Sett helsa opp på prioriteringslista
Trening gjør at kroppen fungerer i hverdagen og ved å investere i fremtiden får man overraskende mye tilbake. På samme måte som du setter av midler til familie, hus og pensjonstid, må du sette av tid for å investere i egen helse, sier Trude. 

Jeg investerer i fremtiden. Mitt ønske er å kunne være aktiv og smertefri så lenge som mulig!

– Trude Størmer Vinje

Jo smartere du disponerer denne tiden, desto raskere vil avkastningen komme og den kommer med gode renter! For med tid og tålmodighet vil du kjenne alle fordelene direkte på kroppen og denne investeringen vil være verdt hvert et minutt brukt på fysisk aktivitet.

Trude er ofte å trener i crosstrainings-avdelinga i kjelleren på 3T-Ilsvika.

Bevisstgjøring av dine ønsker og mål
Trude benytter seg mye av manifestering, et gammelt verktøy som i korte trekk handler om å sette fokus på egenpleie, mental helse og sunnhet. Gjennom bevisste tanker, en tydelig intensjon og konkrete handlinger kan man i stor grad skape seg det livet man ønsker seg. 

For Trude har målsetting og bevisstgjøring av hva hun ønsker vært viktig og det har hjulpet henne å navigere sin egen situasjon i en retning som har vært positiv for egen helse. Det er så viktig å bruke fokuset riktig, mener Trude. Ytre faktorer som du ikke kan kontrollere, bør man ikke bruke energi på. Hva er viktig for deg? Hva er din indre motivasjon?

Med ulike utgangspunkt har man også ulikt fokus. Jeg kunne laget en lang liste over alt jeg ikke er i stand til å gjøre, men hva er hensikten med det? Istedenfor å bruke negativ energi på det, vil jeg heller holde fast i de positive tingene jeg kan gjøre og hva som gjør meg lykkelig. Jeg kjenner at gode valg avler gode valg, og positivt fokus avler gode resultater og mestringsfølelse. Jeg sier ikke at det alltid er slik, men det er flere dager med tilfredshet og glede, enn dager hvor negativitet trekker meg ned, og det har jeg jobbet hardt for. Når jeg har det godt med meg selv føler jeg meg uovervinnelig!  

Veien er målet, er det noe som heter, og med det så mener man å finne glede og inspirasjon i alle de små delmålene som innfris på veien mot det store målet. Dersom det store målet ditt ligger langt fram i tid, kanskje år, er det nesten umulig å visualisere seg dit. Men om du har kartlagt de fleste delmålene, så kan du ta en ting av gangen, og sjekke av på listen etter hvert som du oppnår dem. Og husk å si det høyt til deg selv: Dette skal jeg klare!

Gode tips for et godt mindset

Få nok søvn – dette er viktig for en god hverdag.

Spis nok mat. Hjelp kroppen din å bygge opp et godt energilager for dagen. 

Frisk luft hver dag. Gi kroppen din den bevegelsen den trenger gjennom noen form for aktivitet.

Ta hensyn til din livssituasjon og ditt utgangspunkt, det er ikke alltid at alt passer inn. Vær heller raus med deg selv og senk skuldrene.

Sett deg små men tydelig mål og fokuser på hva de betyr for deg. 

Hei på deg selv! 
Om jeg ikke heier på meg selv, hvordan skal jeg da holde motivasjonen oppe? For Trude har det alltid vært viktig å kjenne på en stolthet over hva hun har fått til, stort eller smått. – Det er jeg som styrer min egen hverdag, og den utfordringen tar jeg på strak arm. Ved å fokusere på hva som er bra for meg, og tilrettelegge med den treningen og restitusjonen jeg trenger, klarer jeg å balansere livet slik at jeg fungerer så godt som jeg kan.   

Mine råd for å ha personlig vekst med et positivt tankesett er å bli glad i deg selv ved å finne en slags aksept over de tingene du ikke kan få gjort noe med. Jobb med det du kan påvirke, og løft alle de positive egenskapene du har. Utfordre deg selv ved å lære nye ting, og kjenn på mestringen det gir når du klarer noe nytt. Finn takknemlighet over de tingene du har i livet. I det øyeblikket du kjenner på ekte, indre takknemlighet og glede, så trenger du ikke mer! Dette er selvsagt en flytende følelse som kommer i små drypp, men når den kommer – så vet du det.

Jeg er stolt av hva jeg har fått til, og når folk spør meg om hvor gammel jeg er så kjenner jeg at jeg er kry når jeg sier at jeg er 50 år! Kjenn etter – hva er DU kry av?

Trim, trening og trivsel
De tre T-ene til 3T er fine veivisere for å rydde litt i tankesettet. Trim gir meg bevegelse i hverdagen og små energiløft som jeg prioriterer å gi meg selv hver dag. Daglige turer med hundene i frisk luft hvor jeg får klarnet tankene, eller hvor jeg hører på en god podcast er kjempeviktig for meg! Det trenger ikke være lange turer, bare nok til at jeg får sirkulasjonen i gang. Litt er bedre enn ingenting, og jeg kan love at det kjennes bra.

Trening er det jeg gjør for å aktivt nå mine delmål. Her har jeg fått hjelp til å rydde og sortere ut hvordan jeg kan nå mine mål på en trygg og stabil måte. Trening er for mange en jobb – noe man må eller burde gjøre. For meg er trening noe jeg gleder meg til å gjøre! Jeg vet at det er bra for meg og ryggen min, jeg syns det er oppriktig gøy og jeg elsker å få til nye ting. Trivsel blir til i alt jeg gjør for min egen helse – jeg fokuserer på hva jeg er i stand til å gjøre og er tilfreds med det. Når jeg kjenner på trivsel og tilfredshet fokuserer jeg også på  hvilke situasjoner dette oppstår i, noe som gjør at jeg higer etter disse situasjonene for å kjenne på mer av den gode følelsen.  Det blir lettere å akseptere ting etter hvert som man blir eldre. Viktige ting blir klarere, og all støy blir gradvis svakere og svakere. 

Trude jobber til daglig som fagansvarlig for trening på 3T.

For meg handler trening om lykke. Frihet! Muligheten til å påvirke en tilstand. Muligheten til å påvirke mitt liv. Og det vil jeg fortsette med å gjøre, fordi jeg vet at det gir meg så mye bra. Mitt budskap er at trening virker, og er viktig uansett hvor gammel du er. Det er aldri for sent å bli litt sterkere, eller starte med noe nytt. Kropp og hode trenger ny stimuli livet gjennom.