Få fagfelt er offer for så mange feilaktige myter som treningsindustrien. Rådene kommer ofte fra en selvutnevnt treningsekspert som FØLER at denne øvelsen spesielt kobler inn nedre del av magen dersom beina flyttes i den ene eller andre retningen. Men en ting er sikkert, man skal ikke alltid stole på følelsene sine.
Myte 1: Styrketrening gjør fett om til muskler.
Feil: På lik linje som en pakke smør aldri kan bli en biff, kan fett aldri bli omdannet til muskler. Fett er lagret i fettcellene som triglyserider. En muskel er bygd opp av tusenvis av muskelceller. Enkelt sagt er disse muskelcellene bygd opp av myofibrillære proteiner. Derfor vil en fettcelle forbli en fettcelle livet ut, mens en muskelcelle vil forbli en muskelcelle.
Myte 2: Mange repetisjoner gjør at musklene blir lange og slanke
Feil: Utseendet på muskulaturen og muskelfestene er genetisk bestemt. De kan aldri forandre form, kun bli større og mindre. Du kan likevel oppnå illusjonen om en «lengre og slankere» muskel ved å redusere fettprosent og øke størrelsen på muskelen (6 – 12 repetisjoner).
Bicepscurl med lav belastning og mange repetisjoner har liten nytte!
Myte 3: Jenter blir store av styrketrening
Feil: Jenter/kvinner har ikke tilstrekkelig med hormonet testosteron som gjør det mulig å få samme fysikk som menn. Skal kvinner, og menn, være i stand til å bygge mye muskelmasse kreves mye målrettet trening og mat. Og dersom du i verste fall innser at du har bygd for mye muskelmasse er det bare å slutte å trene, så vil muskelmassen forsvinne igjen. Og nei, muskelmassen vil da ikke gå over til fett.
Myte 4: Magen bør trenes med mange repetisjoner
Feil: Så lenge du ikke har som mål å bli veldig flink til å ta mange repetisjoner er det ingen grunn til at du skal kaste bort tiden på dette. Neste spørsmål er hvordan magen trenes best? Sliter du med ustabil kjernemuskulatur? Hva med å ta en anti-fleksjonsøvelse som Overhead Squat (se bilde under)? Eller tar du sit-ups for å få flatere mage? I så fall, se myte 1.
Overhead Squats vil garantert koble inn magamusklene!
Myte 5: Hip ab/ad forbrenner fett på innsiden av lårene og utsiden av rumpa
Feil: Hip ab/ad – bedre kjent som ja/nei maskinen, for øvrig et spesielt kallenavn – var tidligere et av de mest populære apparatene på de fleste treningssenter. Heldigvis ser det ut som om veldig mange har fått med seg at denne øvelsen ikke forbrenner fett på innsiden av lårene og utsiden av rumpa. For dette vet vi jo nå at ikke går an. Bruk heller tiden på beinpress, knebøy, utfall, hip thrust og markløft. Dette involverer mye større muskelgrupper.
Ja/nei-maskinen har vært et populært apparat i mange år.
Med beinpress får du tatt godt både på innside lår og utsiden av rumpa!
Myte 6: Styrketrening gjør deg langsom
Feil: Økt muskelmasse gir økt vekt dersom fettprosenten er den samme. Dette kan føre til at du blir langsommere. Men styrketrening med maksimal mobilitet, via maks styrketrening eller eksplosiv styrketrening, vil gjøre deg raskere! Her har fotballklubbene mye å hente!
Myte 7: Knebøy er unødvendig fordi man går mye i fjellet
Delvis feil: Et stillesittende utrent individ KAN få en styrke- og muskelbyggende effekt av fjellturer. Men det skal ikke mange turene til før man er nødt til å øke belastningen og redusere antall repetisjoner ift en fjelltur for å få disse effektene.
Knebøy er en veldig god styrkeøvelse som gir god funksjonalitet i hverdagen!
Myte 8: For å få større kløft må du trene mye flies.
Feil: Det er ikke mulig å trene deler av en muskel, som f.eks innsiden av brystet. For å få større «kløft» må hele brystmuskelen bli større. Om styrketrening av bryst gir kvinner illusjonen av større pupper er et helt annet innlegg. Det er heller ikke mulig og kun å trene nedre del av magen eller kjøre øvelser som isolerer «peak’n» på bicepsen.
Gode baseøvelser er alltid et sikkerstikk – styrkeøvelser som involverer de største muskelgruppene. Med tung styrketrening vil også magen få nok belastning gjennom stabilisering – og du vil bli sterkere i kjernemuskulaturen. Tren smart, unngå undøvendige øvelser og ikke stol på selvutnevnte treningseksperter.