Olympisk Vektløfting – hva er det?

Olympiskeløft_3TOlympisk vektløfting er i vinden som aldri før! Stadig flere har forstått fordelene med denne type trening, samtidig som det er vanvittig moro å utfordre hele kroppen, inkludert hodet! Her blir du utfordret på bevegelighet, timing, presisjon og ikke minst styrke. Med en øvelse får du trent nesten hele kroppen, og du vil forbedre både  styrke, spenst og hurtighet. De neste ukene vil du kunne lese flere innlegg på bloggen rundt olympisk vektløfting, slik at du kan få en grunnleggende innføring i vektløftning og hvordan du kan implementere dette i treningen din.

Rykk og støt
Olympisk vektløfting, oftest kun omtalt som vektløfting, består i hovedsak av to ulike «løft» – rykk og støt. Rykk er en sammenhengende bevegelse fra vekta løftes fra gulvet til den er på strake armer over hodet. Støt består av elementene vending til brystkasse og overstøt. Å perfeksjonere disse løftene er krevende, men et visst grunnivå som kan utnyttes i treningen kan oppnås i løpet av relativt kort tid. Olympiskeløft_3T

T-skjorte fra Helly hansen, fås kjøpt i 3T-Shop.

3tblogg_olympiskeløft_almaas_2387bw Trening med «power»
Eksplosivitet er et sentralt element i vektløfting. Uttrykket «power» beskriver det kombinerte resultatet av hastighet og styrke, og det er målt utrolig stor produksjon av «power» under utøvelse av vektløfting. I tillegg vil stangens plassering over hodet gjøre at kjernemuskulaturen må jobbe intenst for å stabilisere overkroppen! Noe som vil være svært mye mer funksjonelt og effektivt enn mye annen magetrening.Olympisk vektløfting er ganske så «badass» – så om du ønsker resulateter og nye treningsutfordringer kan dette være noe for deg!

Krav til bevegelighet For mange kan bevegelighet være en begrensende faktor for riktig teknikk. Flere av øvelsene i olympisk vektløfting setter store krav til bevegelighet, da man ofte utfordrer kroppen med store bevegelsesutslag. God bevegelighet i «anterior chain» er nødvendig for god nok teknikk i alle støt-øvelser. Anterior chain omfatter agonister på baksiden av kroppen, slik som bakside lår, den store setemusklene og de store ryggstrekkerne. Støt-øvelser tas mot i dype frontbøy, og for å gå korrekt ned i en dyp frontbøy trenger man altså tilstrekkelig bevegelighet i anterior chain. I tillegg vil bevegelighet i anklene kunne begrense dybden på bøyen, det er derfor viktig at det er tilstrekkelig bevegelighet også der. I flere øvelser løftes stangen over hodet, som en forlengelse av ryggen. Det setter krav til god bevegelighet i muskulatur i både skuldre og bryst. En utfordring for mange er f.eks. kort muskulatur i brystet på grunn av mye benkrpress. Et stadig ønske om fremgang i vektløfting har ført med seg et større behov for bevegelighetstrening, og fokus på bevegelighet har derfor fått en naturlig del av treningen hos mange. Har du et ønske om å trene med prinsipper og teknikker fra olympisk vektløfting er det bare å starte med bevegelighetstrening med en gang. Olympiskeløft_3TOlympisk vektløfting vil være utrolig motiverende å holde på med og du blir fort bitt av basillen. Fordi fokuset ligger på konsentrasjon og teknikk i større grad enn bare å løfte tungt, vil du raskt oppleve fremgang i løftingen din. Og følelsen du sitter igjen med når timingen og presisjonen sitter perfekt i løftet, vil gi deg motivasjon til å terpe teknikk i enda større grad. Følg med på bloggen fremover – da vil du få en større innsikt i ulike deler av olympisk vektløfting. Neste uke skal vi se nærmere på rykk og overheadsquat (rykk-knebøy).

 – tror du olympisk vektløft kan være aktuelt for deg? –


Blogglisten   hits

One Comment on “Olympisk Vektløfting – hva er det?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *