Søtt, salt og fett – en uslåelig kombinasjon

Smash
Noen matvarer trigger lysten på mer mat fremfor å gi metthet. Flere og flere matvarer inneholder lag på lag med søtt, salt og fett – noe som gjør maten uimotståelig. Bruker matvareindustrien denne kunnskapen bevisst for å få oss til å spise mer?

Leser du på varedeklarasjonen på en ferdigpizza, ser du at sukker, salt og krydder nevnes flere ganger. I tillegg er omtrent ¼ del av innholdet ost, en matvare med mye fett og dermed en viktig smaksbærer. Under osten finner du pepperoni og som om ikke det blir fett nok har vi blitt lært å putte på rømmedressing.

-Altså fett på fett på fett, sier ernæringsfysiolog Kari H. Bugge fra Grete Roede AS.

Vil du bli med på Grete Roede-kurs? Les mer her!

Matvareindustrien har skjønt det; jo flere smaker som kombineres i samme matvare, jo mer eksplosiv smaksopplevelse – og jo mer vil vi hige etter matvaren. Når mange forskjellige smaksløker trigges samtidig vil hjernens belønningssenter respondere sterkere. Fra tidenes morgen var fett og sukker fra frukt, bær og nøtter viktige energigivende næringsstoffer for å overleve. Men dette var matvarer det var vanskelig å få tak i og vi utviklet derfor biologiske mekanismer som belønnet oss når vi fant slik mat. Dyrestudier viser at de er villige til å jobbe hardere for å skaffe seg den søte og fete maten enn den mindre smakfulle og mindre søte.

gr div snacks_medium

I naturen finner man faktisk ingen matvare som har en fifty-fifty blanding av fett og sukker, denne kombinasjonen slår ut metthetssignalene og får oss til å spise mer. FOTO: Grete Roede AS/Inkognito

Salt og søtt – en uslåelig kombinasjon
Kombinasjonen av søtt, salt og fett gjør det enklere å spise mer enn om vi spiser noe som er bare søtt eller bare salt. I tillegg vet man at kombinasjonen av ulike konsistenser også bidrar til å gjøre maten mer velsmakende og fristende. I sum bidrar det til at vi ønsker enda en bit – og enda en…..
Smash, som er et godt eksempel på en blanding av søtt og salt kombinert med ulike konsistenser, sier det jo selv i egen reklame: “You eat – and you eat – and you eat”.
-Snickers er et annet eksempel på en perfekt kombinasjon av søtt, salt og fett, fortsetter Bugge. Sukkeret løser seg opp, fettet smelter og karamellen «plukker opp» nøttene sånn at alt blandes til en smakfull masse som samtidig er lett å svelge. Saltet forsterker smakene og hindrer at det smaker for mye søtt.

gr felles sjokolade_medium

Kombinasjonen av søtt og salt i samme sjokolade gjør at det er enda vanskeligere å stoppe og spise enn «vanlig» bare søt sjokolade. FOTO: Grete Roede AS/Inkognito

-Kombinasjonen av mange ulike smaker og konsistenser i samme matvare bidrar til at det aldri blir en kjedelig smaksopplevelse, og industrien har sikret seg trofaste kjøpere.

Trenger ikke lenger å tygge maten
Mye av den industrifremstilte maten har dessuten en myk konsistens som gjør den mer lettspist enn mat av mer rene råvarer. Det finnes forskning som viser at amerikanerne pleide å tygge maten 25 ganger før de svelget den, mens det i dag holder å tygge den 10 ganger. Jo mer lettspist maten er jo lettere er det å overspise før metthetssignalene har mulighet til å slå inn.

Det har altså aldri vært enklere for menneskene å skaffe seg kalorier via maten enn hva det er i dag. Det er lett å få i seg mange kalorier uten å måtte tygge mye. Er vi ikke bevisste på de valgene vi gjør, blir vi lurt til å spise mer enn vi trenger. Vi kan ikke stoppe matvareindustrien i å utvikle usunne matvarer, men med mer kunnskap kan vi bli mer bevisst egne valg.

Kari_Bugge_2_medium2

-Vi kan ikke stoppe matvareindustrien i å utvikle usunne matvarer, men med mer kunnskap kan vi bli mer bevisst egne valg, sier ernæringsfysiolog Kari H. Bugge, Grete Roede AS. FOTO: Svein Brimi


Teksten er hentet fra Grete Roede.

Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *