Bli Ny med 3T: Veien til målet!

Alles vei mot målet er krokete, og fylt av like mange svinger til siden og bakover som fremover. Jo bedre kjent vi blir med Elin og Petter, desto tydeligere blir det hvilke u-svinger de har taklet.

bliny_aug2015-2067

En av de største utfordringene kom tidlig i prosessen da faren til Elin gikk bort.
– Vi var ikke forberedt på dette så da kan man tenke seg at man har vært i sjokk og ikke helt fattet det som har skjedd, forteller Elin.
På sidelinja sto Petter og så hvordan hun slet med å være sliten både fysisk og psykisk, og at motivasjonen hennes forsvant. Etter hvert startet PT-timene igjen, og det var dette som holdt Elin gående. Hun forteller om to flotte gutter som på hver sin måte fikk henne tilbake til å pushe kroppen og presse hardere enn hun trodde hun kunne.
– At trening er vondt, ja, det er det ingen tvil om, sier Elin.
– Pusher du ikke grensene får du heller ingen resultater. Dette vet jeg alt om som har trent komfortabelt i alle år.

bliny_aug2015-2025
Hun trodde hun var i bedre form med sine tidligere to økter i uka, men så fort selv at komforttrening gir ingen fremgang. Petter har hele veien holdt seg mer aktiv, men har fått øynene opp for styrketrening igjen, og hvor nyttig det er i syklingen han er så glad i. Begge har følt på stor fremgang, og Elin påpeker hvordan et grep for henne har vært å skynde seg langsomt og lytte til kroppen.

Spiser smartere
Det ble fort kartlagt hvordan paret fikk i seg for lite kalorier, og dette var en problematikk som vendte tilbake underveis i «Bli Ny med 3T». Da de falt litt tilbake i gamle vaner tok Elin og Petter ansvar, og Elin forteller hvordan de spiser mye mer, og at hun har fått mer sulthetsfølelse.
– Det føles ut som at jeg stapper noe i kjeften hele tiden!
Men det hun stapper i seg er næringsrikt og fôrer kroppen med det den vil ha.
– Vi manglet masse næringsstoffer. Huff, stakkars kropp si æ bare.
Petter fikk seg en vekker i at han spiste for lite, og ønsket tidlig å fortsette registrering av inntak for å få en bedre rytme på måltidene. Han påpeker hvordan denne snuoperasjonen har vært utfordrende i det veletablerte vaner skal helomvendes.

bliny_aug2015-1994

Barndom
Det å føle på sult er noe Elin ikke tar for gitt. Hennes brutale ærlighet er så tydelig i de øyeblikkene hun forteller om barndommen.
– Pappa fikk spise seg mett først og vi barna spiste det som ble igjen for å unngå bråk. Mamma spiste ikke mye fordi hun ofret dette for å kunne få noen ekstra kroner til å bruke på andre ting. Derfor ble det kjøpt inn for lite mat, forteller hun.

Hun sier at hun nok er så småspist fordi mangel på penger gjorde at hun stort sett gikk sulten helt til denne sultfølelsen forsvant. Det var ikke før hun flyttet for seg selv at hun virkelig ble kjent med en metthetsfølelse, og med ”Bli Ny med 3T” har paret fått økt kunnskap om ernæring, og hvor viktig det er å få i seg både riktig og nok mat. Nå er det tilrettelagt for kunnskap og kjennskap om næring, og de får stadig glede av nye og flere typer mat.

bliny_aug2015-2013

En sunnere sommerferie
Helt fra starten er Elin brutalt ærlig. Underveis gjenkjenner hun svakhetene sine, men står trygt i at svakheter må alle ha, og at det som teller er hvordan man håndterer dem. I sommerferien reiste paret til leiligheten deres i Tyrkia, og begge var spente på hvordan det skulle gå å holde på nye vaner, ikke bare uten PT-ene og oppfølging, men attpåtil på ferie hvor man jo skal slappe av og kose seg. Elin innrømmer:
– Jeg vil nok være den som sliter mest med tanke på å forsake ting. Jeg kan lett lukke øya i den tru at da teller det ikke… Men ærlig er jeg, så her kommer den fulle og hele sannheten om ferien.
Elin kjørte egen taktikk på ferien der hun fikk råd om å sette klare rammer for hvor mye og når hun kunne skeie ut.
– Mitt svar at dette kommer ikke til å skje, forteller Elin trygt.
– Vi er alle forskjellige, og har ulike faktorer på hva som trigger oss og på hva som driver en. Jeg takler svært dårlig slike press og detaljerte planer. Jeg blir raskt for fokusert på hva jeg ikke får lov til, noe som alltid gjør at jeg sprekker. Jeg trenger litt rundere former, og velger da ofte den rette avgjørelsen.
Med slik tankegang ble det enkelt for Elin å kutte ned, mens for Petter var aldri dette et stort problem. Når han har bestemt seg så klarer han å holde det.

Opp og ned
Av oppturer og nedturer så er det ingenting som ikke har styrket paret i prosessen. Flere ganger har de fått bevise for seg selv hvor mye styrke de har, både mentalt og nå også kroppslig. Petter startet ”Bli Ny med 3T” med et godt fysisk utgangspunkt, men det er i fellesskap de feilet med et dårlig kosthold og lite variert trening. Elin forteller at hun var skuffet over seg selv ved start. Hun følte seg svak, men innså fort at derfra kan det kun gå opp.
– Tålmodighet er en dyd, noe jeg nå får betalt for.

bliny_aug2015-2016


Signatur_Tonje (3)Innlegget er skrevet av Tonje Lien Wold
– Resepsjonsansvarlig ved 3T-Midtbyn. Tonje har en bachelorgrad i journalistikk og jobber med sin mastergrad i engelsk. Hun har også startet på sin utdanning som personlig trener ved NIH.
midtbyn.resans@3t.no


Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *