Verdens beste pinnekjøtt!

VERDENS-BESTE-PINNEKJOTT

Er du en av de mange tusen som spiser pinnekjøtt i julen? Da bør du teste ut denne oppskriften! Matblogger Elin Larsen har satt sammen en herlig rett av pinnekjøtt, med nydelig pinnekjøtt kokt på mandelpotetrist og vørterøl, akkompagnert en fløyelsmyk kålrotstappe!

BESTE-PINNEKJOTT

Som det meste av julematen, trenger også pinnekjøttet litt planlegging og tilberedning for å bli mørt og saftig. Elin Larsen anbefaler deg å droppe de berømmelige bjørkepinnene eller risten som har vært regelen i mange år, og lage en rist av mandelpotet istedet. Fremgangsmåten er enkel. Du benytter mandelpoteter som rist og dekker potetene med vørterøl. Kjøttet legges lagvis over potetene. Potetene kokes møre i vørterøl/ pinnekjøttkraften mens kjøttet damper. Vørterølet bidrar til å gi pinnekjøttet en unik smak- som ikke kan unnværes.

Pinnekjott-kokt-på-mandelpotetrist

Regelen er at pinnekjøtt damper til kjøttet løsner fra bena (ca 2- 3 timer). Metoden gjør at du slipper å koke poteter ved siden av og du slipper å etterfylle væske. Omtrent 20 minutter før servering kan du lage vælas beste kålrotstappe. Elin sverger til Hellstrøm sin oppskrift, som alltid er den berømmelige prikken-over-i-en. Ubeskjedne mengder av ekte meierismør, litt sting av cayennepepper topper dette til et uforglemmelig måltid.

Verdens beste pinnekjøtt kokt på mandepotetrist med vørterøl og kålrotstappe
(4 porsjoner)
Pinnekjøtt:
ca. 2 kg pinnekjøtt, (kjøtt av lam av god kvalitet)
ca. 1 kg mandelpoteter
3- 6 dl vørterøl (1-2 flasker, må være nok væske til å dekke potetene)

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt for å gjenskape kjøttets struktur. Beregn alt fra tolv timer til et døgn i vann. Jeg skifter vann 2 ganger i løpet av denne tiden.
Vask mandelpotetene, men sørg for at skallet er like helt. Legg potetene i en stor kjele. Tilsett vørterøl slik at det dekker potetene. Beregn 1-2 flasker vørterøl. Blir det for lite øl, så etterfyll med vann. Kok opp og la det småkoke på lav varme.
Legg pinnekjøttet på kryss og tvers over potetristen.
La dampe under lokk til kjøttet løsner fra bena (minimum 2 timer, gjerne det dobbelte).
Når kjøttet løsner fra beina, etter ca. 2-3 timer så er pinnekjøttet spiseklart. Først må det likevell en tur innom stekeovnen for å få det perfekte resultat.
Legg pinnekjøttet på et stekebrett, og stek ca 5-10 minutter på 230 grader (forvarmet ovn) på nest øverste rille- til kjøttet har fått en flott farge.
Sjyen kan brukes ved at den kokes opp. Tilsett litt fløte, smør og hakket persille. Smeltet smør funker også like bra.

beste-mos-til-pinnekjott

Kålrotstappe:
1 kg kålrot, terninger
200- 250 gram smør
cayennepepper
salt og pepper

Kok kålrotbitene møre i lettsaltet vann. Sil av vannet og tilsett terningene i en blender. Kjør til det blir en fin purè sammen med smøret. Smak til med cayennepepper, salt og hvit pepper. Kålrotstappen skal være fløyelsmyk og den smaker helt fantastisk. Smørmengden gjør virkelig susen sammen med cayennepepper!

Server kokte gulrøtter, erter og stekt vossakrov ved siden av.

VERDENS-BESTE-PINNEKJOTT-KOKT-PÅ-MANDELPOTET

Da gjenstår det aller beste, nemlig å nyte årets julemiddag. Riktig god jul til deg og alle dine! 🙂


elin1 Oppskriften er laget av Elin Larsen

– Jeg er lidenskapelig opptatt av mat, og bruker endel av fritiden til å kokkelere og fotografere maten jeg lager. Blogg: elinlarsen.net // Facebook: elinlarsen.net


Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *