Farlig billig smågodt

Påska nærmer seg, og det merker vi ikke bare av varmen fra sola, men også i butikkene over hele landet. Påskeeggene skal fylles opp, og butikkene dumper prisene på godteri.

fotofra-drupal.kk.no---20040907-102520-6_0 (3)

Bilde hentet fra ekstern kilde.

Priskrigen som herjer i butikkene nå, gjør at vi hamstrer inn smågodt til 2,90 kroner per hekto. Er dette greit? Visste du at 125 gram, eller ca. 25 biter blandet smågodt, tilsvarer omtrent 500 kilokalorier? Dette tilsvarer faktisk en middagsporsjon!

Som mange vet inneholder smågodt mye sukker. En bit smågodt kan i tillegg inneholde 15 e-stoffer, og vi vet for lite om cocktail-effekten av e-stoffer dersom store mengder inntas over tid. Smågodt gir ingen næringsstoffer som kroppen trenger, dette er tom energi.

Priskrig på smågodt
Vi som forbrukere styres av prisen. Når smågodt koster 2,90 kroner per hekto er det vanskelig å styre unna. Smågodt er ikke farlig hvis man spiser litt av og til. Men når vi hamstrer inn smågodt så vil vi nok spise mer av det, om vi vil eller ikke. Butikkene har et ansvar i forhold til hvilken type mat de selger, og hva de ønsker at forbrukerne skal kjøpe.

Hvorfor blir det ikke satt mer fokus på priskrig i forhold til smarte og sunne matvarer i butikken, som ville vært langt bedre ut fra et folkehelseperspektiv?

Les om hvordan du gjør helgekosen sunnere her!

Det er selvfølgelig lov å kose seg i påska, og det er nok det vi tenker på når vi hamstrer inn mange kilo med smågodt. Men vi må også tenke på at alle disse kiloene med sukker og e-stoffer faktisk konsumeres av oss, og av barna våre. Når vi kjøper så mye godteri for så lav pris, da må man spørre seg selv om det faktisk er en god «deal»? Da tenker jeg på kroppen og helsa vår. Sukkeret i smågodt kan gjøre store skader på kroppen: Det ødelegger tennene våre, det kan føre til vektoppgang, gir et høyt blodsukker og nyere forskning viser at stort sukkerinntak påvirker tarmfloraen i stor grad, og fremmer veksten av skadelig sopp. Det kan føre til inflammatoriske sykdommer som allergier og astma*.

foto-fra-friskogfunksjonell-Smågodt-1024x686 (3)

Kilde bilde

Alt med måte
Litt er lov, mengder er ikke bra. Alle skal få kose seg med smågodt i påska, men kanskje kan det være greit å finne alternativer i tillegg? Det finnes flere alternativer som smaker minst like godt, men som er veldig mye sunnere.
Tips til enkle alternativer til smågodt i påska:

  • Tørket gojibær eller rosiner
  • Eplebiter med kanel
  • Sjokoladedyppet frukt og bær
  • Fruktsalat
  • Appelsiner (I dag kan du hamstre inn appelsiner til 2,90 pr kg)

Hvor fristende er det ikke med søte, sjokoladedyppede jordbær? Faller garantert i smak for både liten og stor!

Sjokoladedyppet jordbær smaker fantastisk godt, og er et sunnere alternativ til smågodt.
Kilde bilde


3thelse_ernæringsfysiolog_sigrid-gåsbakk_250915_2094

Innlegget er skrevet av Sigrid Gåsbakk
Ernæringsveileder ved 3T-Helse 

Bachelor i ernæringsfysiologi fra Bjørknes Høyskole, Mastergrad i «Klinisk Helsevitenskap – fedme og helse» fra NTNU

 rosten.helse@3t.no


Blogglisten
*West CE, Renz H, Jenmalm MC, Kozyrskyj AL, Allen KJ, Vuillermin P, Prescott SL; in-FLAME Microbiome Interest Group. The gut microbiota and inflammatory noncommunicable diseases: associations and potentials for gut microbiota therapies. J Allergy Clin Immunol. 2015 Jan;135(1):3-13; quiz 14. doi: 10.1016/j.jaci.2014.11.012. Review.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *