Obstacle Course Racing – den nye folkesporten?

Lørdag 3. september deltok undertegnede sammen med nesten 4000 andre personer i årets Toughest Oslo i Holmenkollen – et 8 km langt løp med 33 utfordrende hinder. Obstacle course racing (OCR) er en av verdens raskeste voksende idretter, og fenger gammel som ung, trente og utrente.

Et løp består av en gitt lengde du skal løpe som er fylt med hindre du skal forsere.
Det kan være bæring, hopping, balansering, klatring og krabbing. Som regel er alle disse med samt andre små og store hindre. Om man ikke klarer å forsere et hinder må man ta en strafferunde, som regel løping en liten distanse. Man kan prøve flere ganger om man ikke greier hinderet første gang. Flere av hindrene minne mye om det man bruker i militær trening.

Lengden på løpene varierer fra 5 til 10 km, men man har også de mer ekstreme løpene som går over maraton og ultra maraton distanser. Det er også flere løp som har temaer som f.eks:

  • Mudder (løp som ikke går på tid og man kan velge selv å ta hindre. Mye av løypa går gjerne i vann og gjørme)
  • Ice (der løpet er på vinter med is og snø)
  • Urban (foregår i bybildet i gater og smug)

På verdensbasis så er det Reebok Spartan Race som det mest populære løpet. Her i Norge er det flere løp som går årlig. Blant annet Viking race, X-Run og Toughest. Til og med Trondheim hadde sitt første løp i sommer – Dødens løpet i Dødens dal. Dette høres nå kanskje stort og skummelt ut, men jeg kan love deg at det er akkurat som de dagene du var ute i barnehagen. Du løper frem og tilbake, klatrer over stubber, aker deg under dissa for så å hoppe i den største søledammen. Hvem har vel ikke prøvd å løpe opp sklia?

Du blir sliten, møkkete litt sår her og der, men opplevelsen og mestringsfølelsen er på topp etter et slikt løp. Det er ingen krav til din fysikk ved et slikt løp, men det er en fordel å kunne løpe den distansen du skal delta på, samt greie å trekke din egen vekt opp (som i en kroppsheving). Du kan løpe alene eller man kan løpe som et lag, uansett skal man hjelpe hverandre over hindre om det trengs. Så vil du finne barnet i deg, eller krigeren i deg er dette en perfekt målsetning!

Det viktigste er uansett å ha det gøy. Det vistes meget godt denne helgen da jeg fikk oppleve medløpere som løp både med badering og kappe eller i full gorilladrakt. Så takhøyden er stor uansett hvor høyt du vil legge listen for ditt eget løp. Dette var mitt tredje løp og det ga mersmak denne gangen også. Noen av hindrene vi forserte i Holmenkollen var:

  • Klatring over cargonett,
  • Sving walk (forflyttning via fire horisontale stenger uten å røre bakken)
  • Krabbing under nett
  • Hoppe fra Trampoline og 4 meter ned i vann
  • Platinum-rig (Forfytte seg fra den ene til den andre siden uten å røre bakken).
  • Tømmerstokk bæring ned og opp bratt bakke.
  • Svømming
  • Sliding rings (skli over en stang med et par ringer)
  • Og til slutt opp unnarennet til Holmenkollen.

På toppen ventet latter, store smil og gledestårer. En kjempeopplevelse som ga stor mestringsfølelse og mersmak. Kanskje sees vi ved neste gjørmehull? 🙂


Jeg har satt sammen et treningsprogram med gode øvelser som kan knyttes opp i mot flere av de typiske øvelsene du finner i et hinderløp. En god treningsøkt for hele kroppen!

osr-trening-med-roger-dahl

Vil du ha hjelp til å sette opp en treningsplan rettet mot denne typen trening? Ta kontakt med meg, så kan jeg hjelpe deg! Og jeg oppfordrer deg til å prøve denne typen utfordring, det er fantastisk gøy og et fint mål å jobbe i mot.


Innlegget er skrevet av Roger Dahl
Roger er utdannet personlig trener ved AFPT Norge, og har kurs innen Calisthenics og trening med kroppsvekt. Han jobber i dag som treningsveileder og personlig trener i 3T, og har jobbet i treningsbransjen siden 2014.
roger.dahl@3t.no


Foto: Toughest.se, 3t.no

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *