Lær deg å stå på hodet!

Hodestående (Sirsasana) blir ofte kalt kongen av alle yogaposisjoner. Denne fantastiske posisjonen gir deg ikke bare et nytt perspektiv på omgivelsene, men kan også etterlate både kropp og sinn med en fantastisk ro og følelse av ny energi.

Å stå på hodet betyr ikke at man legger all vekt på hodet. Det er derimot en posisjon som engasjerer hele kroppen og krever styrke i kjernemuskulatur, skuldre og lår. Det er viktig å forstå dette før man begir seg ut på hodestående. Det handler om kroppskontroll og tilstedeværelse – og ikke minst en dose tålmodighet! Ikke stress med å komme deg opp i full hodestående. Lær deg stegene trinn for trinn og gå så langt du er klar for. Kanskje må du jobbe deg forbi noen mentale hinder også, mange opplever en følelse av frykt i hodestående, fordi det er uvant og man er redd for å falle over. Om du skulle falle kan du enkelt bare krumme ryggen slik at du ruller over, og om det ikke føles trygt nok kan du øve på hodestående mot en vegg. Pass på at du da ikke støtter deg for mye på veggen, verken fysisk eller mentalt! For målet er å gjøre dette uten vegg. 🙂

Støttet hodestående (Salamba Sirsasana) er en variant der underarmene er ned i gulvet, og det er denne vi skal se nærmere på i dag. Det finnes to måter å holde hendene på, og her må du bare prøve deg frem og velge det som passer deg best. I versjon 1 er hendene foldet slik at håndflatene trykkes mot hverandre. I versjon 2 er fingrene flettet, men håndflatene åpne. Den siste versjonen krever litt mindre åpenhet i skuldrene. Prøv deg frem – hvilken foretrekker du?

Sjekk ut de nye yogaklærne fra Casall. Perfekt til yogapraksisen!

1. Sett basen
Velg ønsket posisjon på hendene og start med albuene i linje med skuldrene. Legg toppen av hodet inn mot hendene slik at øret peker loddrett ned mot gulvet. Dra skuldrene godt bort i fra ørene og trykk underarmene godt ned mot matten.

Pass på at ørene står loddrett ned mot gulvet. 

2. Få hoftene i linje med skuldrene
Strekk ut beina slik at setet kommer høyt opp mot taket. Gå med beina inn mot hendene slik at setet kommer i en linje over hoftene. Her kan du runde ryggen litt om du har behov for det. Trekk det ene kneet mot brystet med hælen mot setet, og trykk underarmene godt ned mot gulvet.

Tips! Er du stram på bakside av lår kan det hjelpe å bygge opp litt under beina.

3. Lift off!
Løft det andre beinet, slik at du har begge beina løftet opp fra gulvet. Du står nå på hodet! Dette er en fin posisjon å øve på før du tar steget til full hodestående. Den oppleves ofte tryggere samtidig som man får aktivert kjernemuskulaturen godt.

Prøv å finn roen her, før du går steget videre. 

4. Bekkentilt
Når du er stabil her kan du øve på å tilte bekkenet fremover slik at setet stikkes ut bakover. Knærne vil nå være omtrenet vannrett med gulvet. Pass på at du trykker beina godt mot hverandre og aktiverer lårene.

 

5. Hodestående!
Neste og siste steg består av å tilte bekkenet kontrollert slik at det kommer i linje med skuldrene, samtidig som du langsom strekker beina opp mot taket. Skvis beina godt sammen og trykk underarmer og hender godt ned mot underlaget. Hold magen aktiv og forleng oppover gjennom tærne. Voila! Du står nå på hodet. 🙂

Du kan øve på å komme ned samme vei igjen, eller senke en fot ned mot gulvet slik at den andre følger etter. Kanskje du klarer å gjøre dette veldig rolig? Det vil garantert kjennes i magemusklene etterpå. Lykke til!

 


forfatter_monicaInnlegget er skrevet av Monica Halvorsen Berg

– Media- og kommunikasjonsansvarlig for 3T-kjeden. Monica har lang og bred erfaring innen treningsbransjen, og er blant annet utdannet personlig trener og sertifisert yogainstruktør.

Kontakt: monicahb@3t.no


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *