Det er ikke noe i veien med å sette seg nyttårsforsetter, og det kan absolutt bidra til at man klarer å holde fokuset, men personlig tenker jeg at slike store endringer – som nyttårsforsetter ofte er, bør startes og utføres på en annen måte. For nyttårsforsetter mangler ofte både mål og mening, og er bare tomme ord og løfter.
“Nytt år, nye muligheter”, sier vi. Og idet klokka slår 00:01 den 1. januar skal det spises sunnere, treningen skal bli en fast rutine, og alt godteri skal kuttes ut.
Men det er ikke bortkastet tid med nyttårsforsetter
Det er sunt å tenke gjennom hvordan man vil ha det, og hva man selv kan gjøre for å påvirke livet sitt. Det som er mindre sunt er hva det gjør med en når januarmåned har gått, og man har gått helt på tryne når det gjelder nyttårsforsettene. Ikke har man klart å spise sunnere, og å trene mer har det i alle fall ikke blitt noe av – de aller fleste treningssentre er jo stengt!
Når det er sagt, er ikke det å ikke oppnå et mål – eller et nyttårsforsett helt bortkastet tid. For det er selvsagt bedre med ett forsøk enn ingen forsøk, og du vil garantert lære noe av hvert forsøk som du kan ta med på veien videre. Bruk det du lærer og den erfaringen du får, til å gi deg motivasjon til å bygge videre på.
Les også: Motivasjon kan være vanskeligere enn man tror
Mål og delmål
En god strategi for å lykkes med å oppnå en endring, er å sette seg mål og delmål.
Et viktig verktøy å ha når man skal sette seg både mål og delmål, er å lage en plan. Jeg tror at det ligger lite planlegging i mange av nyttårsforsettene man setter seg. Det gjøres få tanker om hvordan endringen skal uføres, innen hvilken tidsramme og hva effekten av endringen blir.
Alt dette er det viktig å gjøre seg noen tanker om når man skal gjennom en endring og oppnå et mål.
SMARTE mål
I Roede bruker vi et verktøy til å sette mål og delmål, SMARTE mål.
Ved å konkretisere alle delene ved målet inn i denne modellen blir det lettere å følge opp deg selv på vei mot målet.
Spesifikt. Sett deg et spesifikt mål slik at du vet hva du jobber mot.
Målbart. Gjør målet ditt målbart. Da kan du lettere kontrollere at det er oppnådd.
Akseptabelt. Ligger alt til rette for at du skal klare å oppnå det målet du har satt deg?
Realistisk. Du må være sikker på at du setter deg et mål som passer inn i din livsstil.
Tidfestet. Sett deg en «deadline» for når du skal nå målet ditt.
Når du har satt opp din SMART-plan er det lurt å gjøre en evaluering etter noen uker. Vi er i stadig forandring og ting skjer i livene våre, slik at det du setter opp som mål i dag kan forandre seg om noen uker. Sørg for at planen din hele tiden er verdt din tid og innsats!
Ta også et oppgjør med tvileren i deg!
Endring av livsstil innebærer endring i det du pleier å gjøre, noe du kanskje både vil og ikke vil på samme tid. Du vil bli sprekere, få et sunnere kosthold og gjerne tape noen kilo, men du vil det kanskje ikke like mye hele veien. Kjenner du deg selv igjen?
Vi kaller det “ambivalensen”, og kan forklares som din indre stemme som både vil og ikke vil være med på denne endringen. Det er den indre dragningen du kjenner mot det å forsette som før, og det å ønske endringen velkommen. Enkelt sagt, du vil og vil ikke.
Vår oppfordring er å bli kjent med tvileren i deg. Det kan du gjøre ved å skissere fordeler og ulemper både ved å endre livsstil og å fortsette som før. Dette vil være svært nyttig.
Les også: Vil du egentlig forandre deg?
Alt dette – å lage en plan, samt ta et oppgjør med tvileren i deg, vil bidra til å øke din sjanse til å lykkes, og det vil gi både motivasjon og en god mestringsfølelse. Mange små seire vil til slutt sørge for at målene og forsettene forsvinner ut av hodet, og du får etablert nye rutiner og nye vaner som varer. Lykke til med å nå dine mål i 2021!
Lykke til med å nå dine mål!
Skrevet for Roede av Karoline Steenbuch Lied