Derfor bør alle voksne trene styrke

På alle treningssentre finner man et mangfold av mennesker med ulike målsetninger, og 3T er intet unntak. Her trener både nybegynnere, mosjonister og idrettsutøvere i alle aldre. Allikevel kan dørstokkmila være lang for mange – kanskje du ikke har erfaring med treningssenter, ikke vet hvilke øvelser du skal gjøre eller er usikker på hvilken effekt treningen har. I dette blogginnlegget skal jeg skrive litt om fordelene ved å trene styrketrening som voksen. 

Helt til å begynne med har jeg lyst til å komme med noen anbefalinger til øvelser for deg som voksent treningssentermedlem. Uansett nivå har mange godt utbytte av å involvere de store muskelgruppene i kroppen; jeg snakker da om trening som tar sikte på å styrke muskulaturen i bein, hofter, mage/rygg, bryst, skuldre og armer. Her kommer noen gode tips:

Knebøy: Bøy ned i hoftene og knærne. Ryggen skal være strak under hele løftet, og pass på at bekkenet ikke krummer seg for mye ved bunnposisjonen. Hold hælene i gulvet under hele løftet, og løft brystet. Knærne skal være i linje med anklene, avstanden mellom knærne skal være konstant, pass på at knærne ikke glir inn mot hverandre.

De aller fleste har nok hørt at styrketrening er bra for deg, men hvorfor? Det mest opplagte svaret er at det øker eller vedlikeholder muskelstyrken. Vi vet at muskelstyrken vil reduseres med årene, og derfor er styrketrening desto viktigere jo eldre man blir. Jo tidligere man skaffer seg gode rutiner, jo større er sannsynligheten for at man kan leve aktivt resten av livet. En sterk og robust kropp vil danne et grunnlag som vil være godt å ta med seg når man blir eldre. 

Benkpress: Løft av stangen, og hold stangen over brystet. Før stangen rolig ned mot brystet, for så å presse stangen opp igjen.
Hold skulderbladene og setet i underlaget under hele bevegelsen.

En annen viktig grunn til å opprettholde gode treningsrutiner som voksen, er smertereduksjon. I 40- til 50-årene er det mange som begynner å kjenne på smerter i kroppen som ikke var der tidligere. Muskler, sener, og ledd kan være opphav til en rekke plager. Ved å belaste disse strukturene over tid, vil man kunne oppleve at smertene i stor grad reduseres – og for mange vil trening være den beste medisinen! Dette understøttes av Helsedirektoratets anbefaling om minimum 2 styrkeøkter i uka for voksne mennesker. 

Pullups: ta tak i stanga med litt bredere enn skulderbreddes avstand. Dra skulderbladene litt sammen bak, lang hals og stram kjerne. Dra deg opp til du har hodet over stanga og senk deg så langsomt du kan hele veien til armene er utstrakte. Øvelsen kan assisteres med bruk av powerbands.

I tillegg til økt styrke og reduserte smerter, vil styrketrening kunne påvirke den psykiske og sosiale helsa. Tren med en venn, fokuser på egenutvikling og mestring, og dann sunne og gode rutiner – og du vil føle deg mye bedre både fysisk og mentalt!

Skulderpress: Sitt på en benk med rett ryggstøtte. Ta tak i et par håndmanualer og plasser dem på knærne. Løft så håndmanualene til skuldrene. I en jevn bevegelse presser du manualene over hodet til armene er helt utstrakt.
Ta en kort pause, og senk vekten sakte tilbake til startposisjonen.

Helt til slutt vil jeg bare fortelle at 3T er et senter for alle, uansett utgangspunkt, nivå og alder. Dersom du er i tvil om hvilke øvelser du bør gjøre, har spørsmål om teknikk eller rett og slett bare ønsker en ekstra push i treningshverdagen, hvorfor ikke ta kontakt med en av våre treningsveiledere, PT-er eller fysioterapeuter? Vi har kompetansen til å hjelpe deg et skritt på veien mot en mer aktiv hverdag!

Endorfinene sitter løst etter endt styrkeøkt =)

Hvis du ønsker å lese Helsedirektoratets anbefalinger om fysisk aktivitet, ta en titt her: https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/fysisk-aktivitet-for-barn-unge-voksne-eldre-og-gravide/fysisk-aktivitet-for-voksne-og-eldre

Teksten er skrevet av Jonas Bolkan Nordli, personlig trener på 3T-Solsiden, bildene er tatt i PT-etasjen på 3T-Rosten, og viser personlig trener Roger Ervik med kunde Bente Grimnes. Ta gjerne kontakt med Jonas og Roger om du har spørsmål, eller ønsker å få bedre utbytte av treningene med PT-timer.