Hva er trykkbølgebehandling?

Radial trykkbølgebehandling (rESWT) er en fysikalsk behandling som brukes ved langvarige seneplager og smertetilstander i muskel/-skjelett. Behandlingen består av å sende en rekke høyenergi-lydbølger inn i skadet vev. Dette er med på å sette i gang helingsprosessen. Trykkbølgebehandling kan på noen få behandlinger dempe eller fjerne kroniske plager i muskler eller sener. Nyere forskning viser at kroniske smertetilstander ofte er resultat av en mislykket reparasjon fra kroppens side, der for eksempel arrdannelse i vev kan forårsake plager. Siden kroppen ikke selv klarer å ødelegge vev som har vokst feil, får du kroniske smerter.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlinger tar ca. 15-20 minutter og gjennomføres av en av våre erfarne fysioterapeuter.
Første gang undersøkes pasienten grundig før man gjennomfører den første behandlingen. En behandlingsserie av trykkbølgebehandling består vanligvis av 4-5 behandlinger.

Ved trykkbølgebehandling vil du oppleve at det er mer smerter under selve behandlingen. Skadet og ømt vev som blir utsatt for disse lydbølgene vil bli mer irritert og vil derfor gjøre vondt, men ikke mer enn at du holder ut den korte tiden det varer.

Vi anbefaler ikke å ta smertestillende eller betennelsesdempende medisiner før denne behandlingsformen da det kan forhindre kroppens ønskede betennelsesreaksjon.

Hva skjer når trykkbølgen treffer vevet?

Trykkbølgene dannes ved at en luftkompressor danner mekaniske trykkbølger gjennom en applikator (pistol). Trykkbølgene som oppstår brer seg innover i vevet med gradvis avtakende kraft. Trykkbølgebehandling komprimerer/trykker sammen vevet den passerer ved et trykk som på forhånd er stilt inn på maskinen. Mellom trykkbølgene blir det et negativt trykk, noe som gjør at vevet blir dekomprimert/øker i volum.

Apparatet kan skape 1-20 bølger i sekundet, alt etter hva som er mest hensiktsmessig. Endringene i trykk mellom hver bølgetopp og bølgebunn skaper svigninger i det kronisk betente vevet, og det oppstår mikroskader i vevet. Mikroskadene som trykkbølgebehandling skaper fører til en kontrollert akutt betennelse, som blant annet fremskynder reparasjonsprosessen av det kronisk betente smertevevet.

Rundt muskel, sene og bindevev finnes det også naturlige gassbobler. Når trykkbølgene treffer disse, sprekker noen av gassboblene og nitrogengass blir frigitt til omliggende vev. Dette er også med på å redusere smerte og bidra til reparasjon av kronisk smertevev. Dette er en av grunnene til at trykkbølgebehandling fungerer godt for kroniske senebetennelser. 

Det er også bevist at i kronisk betent vev er det økt antall nervereseptorer (smertefølere) kalt frie nervetråder. Dette er mekaniske nervereseptorer som reagerer på trykk og belastning. Når kronisk vev blir satt under belastning som ved aktivitet, aktiverer disse nervecellene og sender smertesignaler og smerte oppstår. Dette har trykkbølgebehandling vist seg å være veldig effektivt mot. 

Flere studier har vist at trykkbølgebehandling reduserer antall frie nervetråder i behandlingsområdet og reduserer dermed smertesignalene ved aktivitet. Dette kan oppstå etter 1 behandling. Dette er en av forklaringsmekanismene på hvorfor trykkbølger virker effektivt på kronisk betennelser.

De vanligste plagene vi behandler med trykkbølge:

 • Kalkskulder, tendinose av rotatorcuff senedrag.
 • Trochanter- tendinose og bursitt ( senebetennelse i hofte og /eller slimpose)
 • Jumpers knee/hoppe kne og runners knee/løpe kne
 • Akilles-tendinose og beinhinnebetennelse
 • Plantar facitt/faciose og hælspore.

Kontraindikasjoner og ting man må ta hensyn til

 • Hjerte og sirkulasjonsforstyrrelser
 • Graviditet eller kreft
 • Sterke blodfortynnende medisiner
 • Ingen kortisoninjeksjon senere enn 2 uker før behandling. Dette er noe avhengig
  av struktur og område som har blitt injisert. Ta kontakt med 3T-Klinikken for å diskutere problemstillingen

Treningsveiledning og rehabilitering:

Vi i 3T-Klinikken har fokus på at vi alltid kombinerer funksjonell trening og rehabilitering med alle andre behandlingsmetoder. Dette for å sørge for at du som pasienten har alle nødvendige verktøy for å holde deg frisk, funksjonell og smertefri etter endt behandlingsperiode. Treningsprogram blir skreddersydd til deg og dine plager. Det kan også tilbys individuell oppfølgning i treningssal, hvor du får trent under veiledning for å sikre best mulig teknikk og utførelse på din trening.

Teksten er skrevet av Tonje Hestegrei, fysioterapeut på 3T-Klinikken på 3T-Rosten.