Sitter du farlig mye?

For mye stillesitting kan få alvorlige negative konsekvenser for helsen. Er du mye stillesittende bør du redusere tiden du sitter, også om du er fysisk aktiv ellers på døgnet! Stillesitting inneholder både begrensning av fysisk aktivitet og lite energiforbruk, men også en stor andel inaktivering av de største muskelgruppene.

Inaktivitet gir alene en risikofaktor for å utvikle dårlig helse. Helseproblemer som diabetes type 2 og hjerte-karsykdommer er noen av de mange konsekvensene stillesitting kan medføre. Ved å sette i gang litt muskelarbeid vil energiforbruket øke, noe som gir positive effekter på blant annet blodfettprofilen og regulering av blodsukkeret.

Fysisk aktivitet X-FitHvor mye sitter du?
Tenk igjennom hvor mange timer du tilbringer på kontorstolen eller ved skrivepulten i løpet av en dag. Du sitter vel og spiser måltidene dine? Kanskje tar du buss eller kjører bil? Avslutter du dagen foran TV’en i sofaen? Alt dette er med på å øke tiden med inaktivitet. De aller fleste kan gjøre små grep for å øke den fysiske aktiviteten i løpet av en dag. Hva kan du gjøre? Det skal ikke så mye til!

Ja til mer fysisk aktivitet
Dersom du har mulighet kan du gå eller sykle til og fra skole eller jobb. Ta pauser fra sittingen, slik at du med jevne mellomrom er oppe på beina. Når kan du stå i stedet for å sitte? Det er garantert muligheter for det gjennom dagen. Har du senke- og hevepult på kontoret bør du benytte deg av det, og kanskje kan du legge inn en liten 10-minutters aktivitet under neste lunsjpause!

Fysisk aktivitet X-Fit


Våre eksperter i 3T ønsker å gi deg 10 utfordringer i hverdagen, der du kan være mer fysisk aktivitet. Bruk huskelapper og forsøk å gjøre dette til en vane for deg og helsen din.

  1. Stå eller gå hver gang du skal snakke i telefonen.
  2. Ta trappen i stedet for heisen.
  3. Parker lengere unna inngangen dersom du kjører bil.
  4. Gå av en bussholdeplass før du egentlig skal av.
  5. Reis deg opp i alle pauser på jobb eller skole.
  6. Gå til butikken i stedet for å kjøre
  7. Drikk mer vann – ta korte pauser fra sittingen for å fylle på vannflasken
  8. Bruk en skritteller for å se hvor mange skritt du tar i løpet av en dag
  9. Reduser tiden foran PC, nettbrett og mobil
  10. Avslutt dagen med en deilig kveldstur.

Les mer om de nasjonale anbefalingene for sittestilling og fysisk aktivitet her.


Trenger du råd til trening og fysisk aktivitet? Ta kontakt med en Treningveileder eller Personlig Trener ved ditt 3T-senter!

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *