Finnes det egentlig meningsløs trening?

For optimal helsegevinst er formelen enkel – kombiner 4×4 intervalltrening med tung styrketrening. Intervalltreningen vil gi deg maksimal gevinst på hjertet, og riktig styrketrening gir økt muskelstyrke til de største muskelgruppene i kroppen. Men hva med all annen trening – er det meningsløst?

Tabata_3T

Bilde tatt fra Tabata på 3T, en tøff intervalltime med styrke/kondisjon.


Adresseavisen har gått ut med en artikkel der NTNU-forsker Eivind Wang advarer mot meningsløs trening. (Les artikkelen her.)

Adressa_artikkel

(Faksimile fra Adressa.) 

Denne fasiten virker jo veldig enkel: tren 4×4 intervaller og tung styrketrening på benpress, knebøy og benkpress og du får bedre helse. Og dette er vi enige i – dette er den beste treningen. Men hvis det er så enkelt – hvorfor trener ikke alle slik da? Tall fra Helsedirektoratet viser at det er mange som ikke tilfresstiller minstekravet til fysisk aktivitet i hverdagen. For å få disse i aktivitet må det gjøres enn jobb for å motivere og engasjere, gjøre terskelen for å komme i gang med trening lavere og skape positive assosiasjoner til bevegelse og fysisk aktivitet. Vi må ikke glemme at det er et mangfold av mennesker som skal trene, alle med ulike forutsetninger, preferanser, ønsker og målsetninger.

Det utelates en veldig viktig ting i artikkelen: TRENINGSGLEDE!

Folk er forskjellige. Det som motiverer en person trenger ikke å ha samme effekt på andre. Vi har alle ulike mål med treningen vi gjør, og disse er mye mer nyanserte enn et svart-hvitt fasitsvar. Dersom all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet, kan man da si at en type trening er uten mening?

Svømming


3T-Treningssenter samarbeider med Helsedirektoratet, og jobber med å aktivisere trøndere gjennom Dine 30 med 3T. For mange er dørstokkmila lang, og trening er et begrep som befinner seg langt borte i horistonten. Målet vårt er å gjøre trening tilgjengelig for alle, utrent som trent og gammel som ung.

3T tilbyr mange gruppetimer som bygger på 4×4-prinsippet, et pulskonsept som er utviklet for å belaste hjertet. Vi har både PulsStep, PulsSpinn og PulsMix med 4×4 intervaller, et populært alternativ for de som ikke ønsker å gjøre intervalltreningen på mølla eller utendørs.

PulsSpinn_3T

PulsSpinn er en time utviklet etter 4×4-prinsippet, i samarbeid med Jan Helgerud og Jan Hoff

PulsStep_3T

PulsStep er en effektiv kondisjonstime som følger 4×4-prinsippet.


Yoga er en treningsform som tar sikte på å bedre bevegelighet, balanse og muskulær utholdenhet. Mange vil oppleve at de blir sterkere ved å gjennomføre yogaøvelser som belaster muskulaturen tilstrekkelig. Pusteteknikker benyttes for å mestre stress og å trene på tilstedeværelse i øyeblikket. Kroppsvekt brukes for å utfordre styrken i kroppen. Selve intensiteten i Yoga er ikke så høy at man jobber med oksygenopptaket, men det er heller ikke hensikten med treningsformen. Likevel vil vi påstå at yoga så absolutt er en meningsfull treningsform.

Peacock yogaHotYoga_3T


Har du som mål å trene hjertet ditt best mulig, så er det ingen tvil om at 4×4 intervaller er et godt valg, kanskje også det aller beste valget! Og ønsker du å bli så sterk som mulig – ja da må du løfte tunge vekter. Men hva om man har lyst til å lære seg å stå på hendene? Danse? Trene i slyngene? Gjøre treningen til noe sosialt? Bli mer bevegelig? Da er det ikke sikkert det er nok å jage pulsen eller løfte tungt gang etter gang.

For at trening skal være noe man skal klare å implementere i hverdagen og ikke bare være et nyttårsforsett, må den for de fleste bestå av mestring, variasjon og treningsglede. Trening bør ta sikte på å forbedre helsen over et langtidsperspektiv. Da bør det være rom for variasjon og bredde i valg av treningsform for å opprettholde motivasjon over lengere tid.

Blogglistenhits

8 Comments on “Finnes det egentlig meningsløs trening?”

 1. Bra innlegg og godt svar! Er rimelig sikker på at enda færre hadde vært i aktivitet om man skulle lagt lista for meningsfull trening til intervaller og tung styrke.. (For det ER tungt! 🙂 ) Supert at det finnes så mange forskjellige tilbud, så kan hver enkelt velge hva en har lyst til å drive med, ut fra interesser, forutsetning og målsetning. Det viktigste er at man gjør noe.

  1. Takk! Ja det er viktig med bredde og variasjon, slik at alle kan finne noe som passer deres ønsker og behov. 🙂

 2. det som er poenget er bevegelse, aktivitet, det spiller for folk flest mindre rolle hva man gjør, men at man faktisk gjør det. Neon motiveres av det sosiale, noen motiveres av musikk og dans, andre av nitidig måling av prestasjoner og fremgang. Alt det er like bra, når alternativet er stillesitting og inaktivitet. Selv skiller jeg på begrepene mosjon og trening, Mosjon er aktivitet som forbrenner energi og som setter muskler og ledd i bevegelse, men ikke nødvendigvis med å hårete mål. Trening er noe som krever mer struktur, høyere innsats, flere økter, et uttalt mål og en plan. Både profesjonelle og andre aktive utøvere TRENER, og en god del mosjonister også. Og for denne gruppen vil det være trening som er ineffektiv i forhold tl det målet man ønsker å oppnå- Men fra et fysiologisk ståsted er all mosjon mange ganger bedre enn å ikke mosjonere, å trene er bedre enn ikke å trene, men ahr man et uttalt mål, bør man gjerne være seg bevisst om en bruker tiden på riktig form for trening og riktig innsatsnivå i forhold til den målsetningen.

  For folk flest gjelder ikke dette. For de gjelder, hold deg i bevegelse, mosjoner, gå sykle, løp, dans, løft vekter, alt som gir lyst til å fortsette med det.

  1. Det er akkurat det som er poenget Ole, godt sagt! Det Eivind Wang presenterer som fasitsvar er faktisk det som gir best resultater. Men det fremstilles som den eneste løsningen og at alt annet er litt meningsløst, og DET blir feil! 🙂

 3. Godt svar! Kjente jeg ble en smule oppgitt da jeg leste artikkelen der forsker Eivind Wang fronter intervall og tung styrketrening som den «eneste» treningen. Jeg kan godt være enig i at det kan være den mest effektive treningen. Men jeg mener det er skummelt å advare mot andre typer trening i vårt samfunn der stillesitting, overvekt, psykiske problemer og stress er økende. Da er noe bedre enn ingen ting! Man må jo uansett lytte til kroppen når man trener og får «beskjed» hvis det er noe man gjør alvorlig feil.
  Jeg er heller ikke enig i at for å trene andre så trenger man bachelor eller mastergrad, men opplæring JA!
  Og at å bli sengeliggende i 3 uker kan øke kroppens aldringen med 40 år!!! (hørtes helt utrolig ut, men han er jo forsker så det er vel sant…) men han sier ingen ting om at opptrening etterpå og kroppens evne til å helbrede seg selv.
  Jeg er ingen treningsfanatiker, tvert om, jeg har slitt med å finne treningsformer som jeg liker så godt at jeg fortsetter å trene. Jeg vet også at alt her i livet ikke nødvendigvis må være gøy, og at noe MÅ vi bare gjøre. Men har funnet ut at kroppen min/humøret mitt MED trening og UTEN trening er to vidt forskjellige ting! Og da trening JEG liker, det være seg ridning, klatring, plates eller å gå i skog og fjell. Intervall og hard styrketrening er ikke noe jeg klarer å holde meg til i lengden, det viktigste er at jeg TRENER!

  1. Treningsglede er absolutt viktig for at treningen skal vedvare over lengere tid! Det er enklere å gjennomføre noe når det er lystbetont. Nå forsker jo ikke Wang på treningsglede, og det han sier om at intervalltrening og styrketrening gir best resultater er uten tvil riktig! Men nå er det jo slik at det er flere faktorer som spiller inn i det virkelige liv, slik som motivasjon og treningsglede. Det aller viktigste er faktisk at man trener! Det er ikke intervalltrening eller ingenting. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *