Matplan fra The Biggest Loser

Per Arne Ramberg satte seg et mål om å gå ned 65 kg. For å klare det måtte han legge om kostholdet kraftig da han gikk inn i The Biggest Loser Norge.

TheBiggestLoserNorge_TVNorge_PerArne_Ramberg

Foto: Sebastian Ludvigsen / TV-Norge

Før Per Arne gikk inn The Biggest Loser spiste han hva han ville og når han ville. Det gikk mye i pizza, lasagne og taco, i tillegg til masse potetgull og sjokolade. Som mellommåltid ble det gjerne boller eller noen pizzaslicer her og der, og kiloene ballet på seg.

Overgangen til kostholdet i The Biggest Loser var brutal. Fra å ha et usunt og ustrukturert kosthold måtte han nå være bevisst på alt han spiste. «Jeg lå på ca 1300 kcalorier om dagen under TBL. Første uken lå jeg enda lavere, noen dager helt ned i 700 kalorier» forteller Per Arne. Det er et svært lite energiinntak for enhver person, ikke minst for en mann på 155 kg!

Kostholdet ble planlagt i detaljer og bestod av sunne matvarer og en strukturert matplan. En dagsplan på TBL kunne se slik ut:

Frokost – Smoothie:

 • 250g bringebær/jordbær (fra merket Eldorado)
 • 150g kokosmelk light (fra Santa Maria)
 • 10g proteinpulver
 • 1ss knuste linfrø

Lunsj – Samme smoothien eller kylling

 • 150g kyllingfilet
 • 3 speltlomper
 • salat, agurk, rødløk og annet grønt
 • litt idun tomatketchup sukkerfritt og american mustard

Middag – kylling (samme som lunsj)

Kveldsmat

 • 40g havegryn
 • 3 eggehviter
 • 10g kokosfett
 • 15g proteinpulver
 • Sukrin gold og kanel
 • 1/2 banan

Les innlegget: Dette bør du vite om kosthold og vektnedgang.

En brå overgang
Den første uken var helt forferdelig, forteller Per Arne. Han slet med abstinenser og hadde fryktelig vondt i hodet. Kroppen var slapp og energiløs, men etterhvert tok det seg opp når kroppen ble vant til det nye energiinntaket og sukkeret kom seg ut av kroppen. I tillegg til omstillingen med et nytt kosthold kom all treningen. «Jeg la merke til at jeg hadde mindre energi og var mer sulten de dagene det ikke var trening. De dagene jeg trente forsvant sulten og energien opprettholdte seg».

TheBiggestLoserNorge_TVNorge_trener_Tonje_og_PerArne-2

Negativ til dietter
Kostholdsplanen til deltakerne består av sunn og variert mat, og bygger på en fornuftig sammensetning av karbohydrater, proteiner og fett. Med en slik sammensetning får de maksimalt utbytte av treningen selv om de er på kaloriunderskudd. Per Arne er ikke særlig positiv til trenddiettene vi ser i dagens samfunn. «Det må være så mye bedre å gå ned i vekt på en sunn og riktig måte med vanlig kosthold og trening» mener Per Arne. Å slanke seg gjennom pulverdietter og lignende mener han er bare tull. «Det er en quickfix, men kiloene kommer tilbake på kroppen like raskt som de datt av. Det er vanskelig å beholde vekten når man går over til normalt kosthold igjen»

Les innlegget: Trenddietter – fungerer de?

Under oppholdet på TBL lærte deltakerne mye om kosthold av en ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Hun har også vært tilgjengelig for deltakerne i etterkant av oppholdet. Selve kostholdsplanen til Per Arne og de andre på det røde laget ble tilrettelagt av treneren Tonje Jenssen. Per Arne har fortsatt å spise tilnærmet samme kosthold etter oppholdet på TBL. Det går mye i kylling og laks, og noe torsk, sier Per Arne.

Veien etter The Biggest Loser
Man kan ikke gå i kaloriunderskudd resten av livet, så Per Arne blir nødt til å gradvis øke kaloriinntaket til han har nådd målvekten sin. Dette skal han gjøre i samarbeid med sin Personlig Trener Martin Ramberg, som hele tiden vi passe på at utviklingen går i riktig retning. Videre er planen å begynne å spise mer variert, men likevel velge smarte og sunne løsninger. Frem til nå har ikke Per Arne tillatt seg selv noen juksemåltider, men åpne mer opp for å kunne leve med et mer normalt kosthold.

Per Arne mener det handler om planlegging. «Man må kunne leve litt, men da er det viktig å planlegge det. Vet jeg at jeg skal i bursdag neste lørdag legger jeg opp trening og mat etter det slik at jeg har rom for å spise det som blir servert, uten å få dårlig samvittighet»


Tror dere Per Arne vil klare å gå ned 65 kg? Nå som han har blitt stemt ut av TBL faller desto større del av ansvaret på han. Nå må han gjøre alt på egen hånd, og det gjenstår å se om han har nådd målet sitt i finalen.

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *