Ny på yoga?

Det å være ny i yoga er ikke alltid bare enkelt. Man har som regel noen tanker om hva yoga innebærer, og for mange er yoga både skremmende og utenfor komfortsonen. Det at man ikke er myk nok er en ganske vanlig oppfatning, og man har gjerne et bilde av at man sitter med beina i en umulig posisjon, mediterer og sier «ooommmm». Vel, det jeg opplever er at de aller fleste får en svært positiv overraskelse under sin første yogatime! «Dette var absolutt ikke slik jeg trodde det skulle være» er en setning yogainstruktører hører gang etter gang.

 

Yoga_3T

For det skal du vite – yoga passer for absolutt alle! Nedenfor kan du lese noen gode tips til deg som skal prøve yoga for første gang.

Yoga_3T


Vær fordomsfri
Legg fra deg alle antakelser du har om yoga før du går inn. Vær åpen for det som kommer, og godta hvordan kroppen reagerer på det. Med et åpent sinn vil du være mer motakelig for alt det gode yogapraksisen bringer med seg, og klarer du å gi slipp på alt som holder deg igjen vil du garantert få en uforglemmelig opplevelse. Dersom du tester en yogatime for første og ikke liker den, finnes det alltids andre yogastiler som kan passe deg bedre. Det finnes utallige stiler innenfor yoga, det gjelder bare å finne en variant som faller i smak.

På 3T finner du en passende yogatime uansett nivå.

Yoga_3T

Kle deg komfortabelt
I en yogatime er du avhengig av at du kan bevege deg uhemmet, det er derfor en fordel at du har på deg klær som passer til anledningen. Kle deg i komfortable klær – det kan være tettsittende eller mer løsere plagg. Det viktigste er at klærne ikke er i veien for deg under timen, eller at de begrenser bevegelsene dine. Velger du en løs topp er det lurt å ha noe tettsittende under slik at du ikke får bar mage og rygg hver gang du lener overkroppen fremover. Det kan også være smart å ha med seg en treningsjakke og sokker, selv om timen gjennomføres barfot. På slutten av timen er det ofte avspenning, og da kan det fort bli kaldt dersom man er for lettkledd

Yoga_3T

Unngå å spise rett før timen
Det er lite behagelig å praktisere yoga på full mage. Det er mye bøy, tøy og rotasjoner – og har du magen full av mat vil det kunne føles ubehagelig. Spis i god tid før yogatimen, og dersom du har behov for energipåfyll før timen bør du spise noe lett som f.eks. en banan eller en håndfull nøtter. Husk å fylle på med energi etter timen – det har kroppen behov for!

Yoga_3T

Lytt til kroppen din
Praktiser yoga med din egen kropp og kjenn dine egne begrensninger. Det er ingen poeng i å konkurrere med de andre deltakerne i salen, og du må gjøre det som kjennes greit ut for din egen kropp. Kjenner du akutte smerter i en yogastilling er det ikke bra. Få instruktøren til å vise deg modifiserte variasjoner eller gjør et annet alternativ. Smerter i knær og skuldre er aldri bra, og opplever du det skal du rolig komme deg ut av stillingen og heller gå inn i en annen stilling eller ta en pause. Yoga skal være godt for både kropp og sinn!

Yoga_3TOpplever du at det er vanskelig å skille mellom «bra smerte» og «dårlig smerte» er du ikke alene. I yoga er det en del tøying, og da vil man kjenne at det river litt i kroppen. Dette er en god smerte vi ønsker å ha! Er det en dårlig smerte derimot, vil man unngå det. For å skille disse to kan du bruke pusten som instrument. I yoga skal pusten gå komfortabelt og stødig gjennom hele timen. Dersom du holder pusten eller puster kort og overfladisk er du mest sannsynlig spent i kroppen, og da må du rygge litt ut av posisjonen slik at du får mindre motstand. Du vil jobbe MED kroppen, ikke imot den!

Vær takknemlig for den kroppen du har!

Vær tålmodig
Er det vanskelig å følge opp med klassens tempo skal du ikke stresse med det. Ta deg en pause i Barnestilling og hent deg inn. Ikke sammenlign deg med de andre i salen, alle har ulike utgangspunkt. Praktiser yoga regelmessig, og du vil se fremskritt. Ikke vær redd for å prøve nye ting i klassen, det gjør absolutt ingenting om du ikke får det helt til. Tør å utfordre deg selv, men vær tålmodig hvis du ikke lykkes med en gang. Det kommer seg etterhvert! Yoga handler ikke om den perfekte stillingen, men om veien som tar deg til målet.

Yoga_3T


– namasté –

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *