Trist generalisering av hele bransjen

Å generalisere en hel bransje er feil. Hvordan skal man klare å motivere folket til å være mer fysisk aktive, når motivatorene blir latterliggjort og degradert til useriøse aktører?

PT_3TDe siste dagene har det dukket opp noen artikler om personlige trenere og deres påståtte mangel på kunnskap. Påstanden har utspring fra Jan Hoff, medisinprofessor og en av Norges fremste treningseksperter. Han går ut og advarer mot å bruke personlige trenere som kilde, og sier følgende til Adressa: «Det er positivt at det finnes mange entusiaster i treningsbransjen som mener masse om trening. Men de fleste opplever jeg gir dårlige råd på sviktende grunnlag». Les artikkel fra Adressa her.

De fleste personlige trenere gir altså dårlige råd.

Videre går han ut og kritiserer utdanningsnivået og sier til NRK Trøndelag: «De fleste har bare helgekurs som personlig trener. Jeg mener dette ikke er god nok bakgrunn for å drive med treningsveiledning». Les artikkel fra NRK her.

Hvor, om jeg får spørre, har du funnet disse personlige trenerne Jan Hoff? Hvilke useriøse aktører er det du har møtt, som gjør det greit å generalisere hele bransjen så brutalt?

Svært kompetente personlige trenere
3T-Treningssenter er markedsleder i Midt-Norge, og er den største norskeide treningskjeden i landet. Med våre 35 000 medlemmer har vi et enormt stort ansvar for den kompetansen og kunnskapen vi formidler. Og det er et ansvar vi tar seriøst. På 3T skal alle føle seg trygge på at de blir møtt med fagfolk med høyt kompetansenivå. 3T setter standarden for store deler av bransjen. Det er klart at en feil-generalisering av treningsbransjen stikker ekstra hardt til den største aktøren, spesielt når den ikke er riktig.

3t_PTmedkunde3T setter høye krav til sine ansatte, og spesielt sine personlige trenere. Før ansettelse blir det gjennomført en audition for å sikre kvaliteten. Et standardkrav for ansettelse som PT er 3-årig Bachelor innen relevant utdanning.  I spesielle tilfeller blir det vektlagt andre ting, som f.eks. at man har vært toppidrettsutøver, trent på elitenivå eller har spesifiserte sertifiseringer med fordypning innenfor relevante tema. Felles for alle er at man i tillegg må ta en sertifisert PT-utdanning. Man kan altså ikke bare ta et helgekurs og kalle seg Personlig Trener for 3T!

Faglig dyktighet og høyt kompetansenivå er en av 3T’s aller sterkeste fordeler. Alle våre medlemmer skal være trygge på de får kvalitet i alle ledd på 3T!

Det at det stilles kristiske spørsmål til kompetansen er bra! At man generaliserer og skjærer alle over en kam er ikke greit. Det å sette faglig sterke aktører på linje med de mindre seriøse skaper en usikkerhet i bransjen. Personlig Trener er ikke en beskyttet tittel, men kanskje det burde være det? I teorien kan alle kalle seg det, og det skaper en del useriøse aktører i bransjen. Men – la oss ikke sette disse på linje med alle de som faktisk har god nok utdanning og kompetanse! For det blir å degradere og latterliggjøre et yrke som bringer så mye godt med seg.

3t_PTmedkunde

NIH har drevet med PT-utdanning i over ti år. Lene Haakstad er fagansvarlig ved skolen, og sier følgende til NRK Trøndelag:

«En personlig trener med mastergrad er ikke nødvendigvis en god PT. Kanskje mangler han eller hun viktige kvaliteter, som medmenneskelighet». Og hun har et godt poeng.

Personlig trening har eksplododert de siste årene, og det er tydelig at folket har et behov for en som personlig følger opp, stiller krav og motiverer. For det handler ikke bare om å kunne mye om trening. Man må kunne lese mennesker, være åpen, knytte en kontakt og etablere et tillitsfullt forhold med sin PT-kunde. Man kan formidle så mye kunnskap man vil, men det blir lite varig uten treningsglede og mestringsfølelse. Dette er kvaliteter man lærer og får kvalitetssikret gjennom PT-utdanningen på NIH. Og dette er viktige kvaliteter vi verdsetter i 3T, i tillegg til relevant utdanning. Derfor setter vi ikke bare krav til høyere utdanning, men også en sertifisert PT-utdanning.
PT_BiggestLoser

For Per Arne Ramberg har det vært helt avgjørende å trene med Personlig Trener etter at han ble stemt ut av The Biggest Loser Norge. Det har hjulpet mye på motivasjonen.

Så ja, det blir feil å generalisere en hel bransje. For selv om det finnes useriøse aktører, kan vi garantere at på 3T er alle våre personlige trenere svært dyktige og faglig kompetente. Men – la oss  nå legge all skepsis død! Og for å klare det er det vel på sin plass å  tilby Jan Hoff på noen gratis PT-klipp på 3T. 🙂


 Har du noen meninger om denne debatten?
Blogglistenhits

6 Comments on “Trist generalisering av hele bransjen”

  1. Så bra svart opp! Selv har jeg trent med personlig trener fra 3T i over ett år nå! Det er den beste investeringen jeg har gjort på lenge! Jeg opplever Trond Michael på 3T Saupsted som dønn seriøs! Jeg har mange utfordringer med medisinske diagnoser uten at dette er noe hinder! Hadde ikke Trond Michael hatt den kunnskapen som må til hadde ikke dette vært mulig!

  2. Takk for tilliten Camilla! 🙂 Ja det er helt klart mange useriøse aktører. Kritikken går mer på at Jan Hoff skjærer alle over en kam ( slik det fremstilles i artikkelen).

  3. Takk for det Bjørn Olav! Det er bra at man som kunde er kritisk og stiller krav, og det er vår oppgave å tilfredsstille disse kravene hos alle våre medlemmer. På 3T skal man føle seg trygg på at de ansatte har god kompetanse, og det derfor godt å høre at du aldri har tvilt på det. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *