Den store PT-guiden – «Trønder edition»

“Æææi, æ har trænt i så mang år at det hær kanj æ!! Du ska vel bare stå å sje på og mas læll, ska du itj?”  snappet det ut av et medlem da jeg som nyutdannet personlig trener spurte om vedkommende ville ha hjelp med teknikken i knebøy. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at personen dessverre hadde misforstått hva en personlig trener gjør, og at personen kun trodde jeg hadde egeninteresse av å selge meg inn. Dette syntes jeg var synd, samtidig som jeg forstår at medlemmet tvilte litt da PT-yrket er et relativt nytt yrke som mange stiller spørsmål til. For hva kan du egentlig forvente av en personlig trener? Hva gjør vi på jobb? Er det verdt pengene? Hvordan skal du finne den personlige treneren som passer best for deg? Jeg har samlet opp de mest stilte spørsmålene og holdningene jeg har blitt møtt med i min tid som personlig trener, og håper denne guiden kan gjøre deg litt klokere på hva vi kan bidra med.

Jeg heter Karianne Solberg og er en stolt personlig trener, eller PT som vi liker å kalle det, hos 3T-Fossegrenda. Jeg har lenge følt at flere som ikke har prøvd PT har forhåndsdømt tjenesten til å være både overprisa og unødvendig. Dette er min oppfatning etter hva jeg har observert som ansatt i treningsbransjen i seks år, noe jeg synes er utrolig synd! Likevel skal jeg også innrømme at jeg, helt ubevisst, hadde litt av de samme holdningene til jeg starta å jobbe i treningsbransjen selv. Hvis noen sagt til meg for seks år siden at jeg ville utdanne meg til å bli personlig trener, skrive et blogginnlegg om PT OG ha kjøpt X-antall PT-timer selv hadde jeg ikke trodd det. Ikke sjans … Men her sitter jeg da, med en stor kjærlighet for yrket og et brennende ønske om at du skal lære noe av å ha lest dette innlegget. 

Hva er en PT?

“Derre PTan står jo bare å sjer på at man træne, gjør dem itj det?!”

Hadde vi bare “stått å sett på” tror jeg helt ærlig at vi hadde kjeda oss ihjel, haha! En PT hos 3T er en person med god kompetanse innen trening og coaching. PTen kan hjelpe deg å finne riktig treningsform, samt å nå dine mål ut ifra de forutsetningene du og kroppen din har. Personlig trenere har som regel en lidenskapelig og genuin interesse i trening, fysisk aktivitet, helse og mennesket i sin helhet. Vi ønsker derfor å være en del av din treningsreise ved å hjelpe deg til å trene riktig og å holde motivasjonen din på topp! 

Å ha en fast treningspartner er gull verdt! Med en PT blir det lettere å holde rutiner i hevd og lettere å nå treningsmålene dine.

Hvem har bruk for en PT?

“Tænkt det bare va sånne typiske hollywood-fruer og topp-idrættsfolk som hadd en sånn æ!?”

En skulle nesten ikke tro det, men denne holdningen eksisterer fortsatt! Jeg synes nesten det er litt tragikomisk at enkelte fortsatt assosierer PT som et “statussymbol”. Den tid er over! Personlig trening passer for absolutt alle, uavhengig av nivå og ferdigheter, god eller dårlig form eller tidligere treningserfaring. Trening må læres som alt annet her i livet. Noen har fått bevegelse inn med teskje fra barndommen, og tar hverdagsaktivitet og det å være i god fysisk form som en selvfølge. Andre har aldri funnet sin greie innen fysisk aktivitet pga f.eks dårlige minner fra gymtimene på skolen eller at man er vokst opp i en familie som setter pris på andre ting. Vi har alle forskjellige forutsetninger og behov. Jeg har faktisk kjøpt meg PTtimer som PT selv – rett og slett fordi jeg også trenger inspirasjon og noen objektive tilbakemeldinger på teknikken min. Love it! 

Du bestemmer selv hvor mange ganger du vil trene med en PT. Har du aldri gjort det før, anbefales det å prøve minst tre timer før du tar stilling til om det er noe for deg eller ei.

Hvorfor er det verdt pengene?

“Det e jo bare å træn og å spis litt sunner, koffor ska æ gidd å bruk pæng på nå æ kan gjørra sjøl? Veit æ itj har vært så flink siste åran, men det bli no sjø!” 

Bevegelse og fysisk aktivitet er noe hver enkelt må ta ansvar for å prioritere i sin egen hverdag, men det kan være vanskelig å finne motivasjon, trene riktig, samt holde kontinuitet i treninga. Det er her PTen kan hjelpe deg. Alle vet at trening gir økt livskvalitet og kan forebygge mot en rekke sykdommer og skader. Likevel er det ikke “bare bare” å trene. Trening er vitenskap! Vitenskapen innenfor trening og helse har utviklet seg enormt gjennom årene. Dette har igjen ført til mye forvirring, treningsartikler basert på lite forskning, og ikke minst myter om hva som er “bra” og “ikke bra”. Har man ikke kompetanse og utdanning i grunnleggende anatomi, fysiologi og treningslære er det lett å være lite kildekritisk, og dermed ta alt som skrives på nettet som sant. Dette skaper igjen feilinformasjon og misforståelser som vi PTer må rydde opp i daglig fordi kunden har “læst det på nættet sjø”. 

Med et skreddersydd program og tett oppfølging vil du raskere oppnå resultater med treningen. Sammen setter dere kortsiktig og langsiktige mål, som din personlige trener vil følge opp hele veien.

PTen skal inneha den kunnskapen som er nødvendig for at du skal føle deg trygg og bli fornøyd – på lik linje som en annen rådgiver, mekaniker, advokat eller konsulent man kontakter når man trenger hjelp. Som 3T poengterer på sin PT-side benyttes ofte fagfolk når f.eks. badet skal pusses opp. Det er mye man kan gjøre selv, men med fagfolk går ting raskere og ofte med et bedre resultat. Dette bør også gjelde for din egen treningsutvikling. Velger du en personlig trener fra 3T-treningssenter kan du føle deg trygg på at våre treningsprinsipper er basert på faglig forankrede kunnskaper. Det er altså ikke “bare bare” å trene – spesielt om du har et ønske eller et mål med det du gjør. Flere av PT-kundene jeg har møtt sier de heller bruker noen tusenlapper på helsen sin, enn å ta et par turer på byen eller en ekstra tur til Syden.  

Hva er forskjellen på PT25 og PT50? 

PT25: Dette er en 25 minutters PT-time. Denne timen er perfekt for deg som har spesifikke og ikke så tidkrevende ønsker til timen. Dette kan blant annet være en makspuls-test, en maksløft-test, en samtale for å lære mer om trening, korte intervaller på mølla eller en gjennomgang av teknikk på en eller to øvelser osv.

PT50: Her har man 50 minutter til rådighet, og kan gå igjennom en skikkelig treningsøkt med gode pauser og samtaler underveis. Hva som gjøres på timen er litt opp til hva du og PTen blir enige om. 

TIPS: Varm opp 10 minutter før timen slik at du får mest mulig ut av tiden med PTen din! 

Man kan også ta PT-økta utendørs om man ønsker det.

Hvilken PT passer for meg og hvor skal jeg finne hen?: 

For å oppnå best mulige resultater er det viktig å finne riktig PT for deg! Som alle andre mennesker er vi personlige trenere også forskjellige. Dette er bra fordi alle har ulike preferanser. Noen liker den rolige og kontrollerte treneren, mens andre kan like den faglige og strenge eller den energiske og kreative. Mange PTer har også spesialisert seg på ett eller flere fagområder. Under finner du noen eksempler som gjerne står gjerne på PT-profilen på 3T.no:

  • Bevegelighetstrening, mobilitet og avspenning.
  • Styrketrening for å bli sterkere og bygge muskler.
  • Skadeforebyggende styrketrening.
  • Trening for nybegynnere.
  • Seniortrening/ Styrketrening for eldre.
  • Trening for å få en smertefri hverdag.
  • Tilpasset og forebyggende trening rettet mot ulike sykdommer.
  • Rehabilitering etter skade eller sykdom.
  • Vektendring, livsstilsendring.
  • Fødsel og graviditetstrening.
  • Kondisjonstrening
  • Løpeteknikk
  • Kostholdsveiledning
Unge eller gammel, stor eller liten, nybegynner eller proff, en PT tilrettelegger trening på dine premisser.

Hvordan velge riktig PT? Først kan det være lurt å tenke over hvilken av disse kategoriene du tror du befinner deg i:

Nybegynneren: 

  • Nybegynneren trenger ofte PTen som er flink med mennesker, er god til å lære bort og er flink til å motivere. Treningssenteret oppleves gjerne som en jungel med ulike apparater og valgmuligheter i startfasen, så her er trygghet og et godt treningsprogram viktig! PTen kan også hjelpe til med å skape et meningsfullt mål med treningen om ønskelig. 
  • Har du vært lite eller aldri på senteret før er det mulig å logge inn på 3t.no og lese om de ulike personlige trenerne som jobber på sentrene rundt der du bor. Her står det litt om utdannelse, treningsfilosofi og kontaktinformasjon. På PT-siden kan du også booke en time eller sende PTen en epost for å høre om dere kan ta en uforpliktende prat. Det er også mulig å kontakte resepsjonen for å høre om tips til hvem som kan passe deg!
Når personlig trener setter opp din treningsplan vil både mestring, utfordring, restitusjon og utvikling være viktige elementer, slik at du hele tiden er i god balanse og holder motivasjonen på topp.

Mosjonisten: 

  • Mosjonisten er deg som er vant med å være på senteret, være i bevegelse og gjerne trener flere ganger i uka. Kanskje har du merka at du begynner å få noen vondter, at du er uinspirert, trenger et mål med treningen eller lurer på om teknikken er bra? Kanskje er det også deg som aldri har tatt steget ut fra gruppetreningssalen og kommet i gang med styrketreninga/løpetreninga? Dette er ting vi kan hjelpe deg med. 
  • Som litt kjent på senteret har du kanskje utpekt deg noen du liker blant de ansatte. Kanskje er favorittinstruktøren eller resepsjonisten også personlig trener? Eller er det en/ei som virker dyktig og midt i blinken for deg? Kjemi har mye å si for et vellykket samarbeid. Ta gjerne direkte kontakt med PTen eller gjør som i punktet over; sjekk ut PTen sin side på 3t.no og ta videre kontakt derfra. 

Rehabilitering:

  • Å ha skader eller andre begrensninger i treningen er ikke annet en skikkelig dritt. Vi vet at trening kan være superpositivt i en rehabiliteringsperiode, hvor god oppfølging og kontinuitet is a key! På 3T har vi utrolig dyktige ansatte hvor flere har etterutdanning eller spesialisering innen opptrening og rehabilitering av skader. Flere er også fysioterapeuter kombinert med å jobbe som PT. På 3T har vi også fokus på å være ærlige i hva vi kan, og hva vi ikke kan. Med dette mener jeg at hvis du drar til en PT som ikke kan hjelpe deg skal du være trygg på at den henviser deg videre til en kollega som har kompetansen som trengs! 
Man kan også booke PT-duo timer, og få tilrettelagt trening sammen med en venn.

De som ønsker å trene sammen: 

  • Det er som regel enklere å forplikte seg og motivere seg til trening når man er to. På 3T tilbyr vi PT-duo timer du kan dele sammen med en treningspartner. Timen varer i 50 minutter. Disse timene foregår litt som en vanlig PT-time. Her er det PTen sin oppgave å snekre sammen en morsomt og tilpasset DUO-program etter deres behov og ønsker.

Den topptrente: 

  • Det kan være mange gode grunner til å få litt ekstra oppfølging i treningen. Har du store mål eller driver med idrett som krever høy kompetanse og tilrettelegging kan PT-PRO være det du trenger. PTene som innehar tittelen PT-PRO er de som har desidert mest erfaring, samt har et særdeles høyt kunnskapsnivå. Ønsker du for eksempel å skille deg ut på fotballaget, å springe maratondistansen på en gitt tid, forberede deg til sykkelritt, eller har andre spesifikke ønsker kan PT-PRO være noe for deg! Her kan PTen periodisere treningen din, lage spesifikke treningsprogram, samt legge inn jevnlige tester osv. 
Med personlig trener slipper du å slite deg ut på trening, uten å se resultatene du er på jakt etter. Din personlige trener vil sørge for at du har riktig teknikk og belastning, og hjelpe deg gjennom alle øvelsene. Da kan du fokusere på gi ditt beste, så tar PTen av seg resten!

Hva forventes av meg som kunde?

“Det hadd sikkert vært arti det, men æ trur æ e i for dårlig form” 

Som personlig trener forventer vi ingenting bortsett fra at du kommer til avtalt tid, er åpen for å lære og har med treningstøy! Du trenger ikke å ha treningserfaring, ha forberedt noe mål eller være supermotivert. Hva som blir planen videre i din treningsreise er opp til deg og PTen din 🙂

Hva kan jeg forvente av PTen? 

“Det e jo din jobb å gjør at æ blir spræk!”

Denne hører jeg ofte! Og ja, vi trenere vil virkelig legge til rette for at du skal oppnå dine mål på en trygg og effektiv måte. Likevel kan vi ikke gjøre jobben for deg da det til syvende og sist er du som må komme deg til senteret, gjennomføre avtalte økter og å trene på riktig intensitet. PT-tittelen er i dag ingen beskyttet tittel. Med andre ord kan altså hvem som helst kalle seg PT uten å bryte noen regler. I 3T stiller vi krav til hver enkelt PT sin akademiske kompetanse, samt deres evne til å tilpasse seg enkeltindivider og deres behov. Det du kan forvente er en motiverende og kunnskapsrik sparringspartner i din treningsreise – med forbehold om at du ikke har treningsnekt fra lege. 

De fleste behandlings-/helseforsikringer kan benyttes hos 3T-Klinikken. Man trenger ikke henvisning fra lege. 

Ble du fristet til å skaffe deg din egen personlige trener? Dette er hva du kan gjøre kort oppsummert: 

  1. Tenk over hva du ønsker deg ut av et samarbeid med en PT!
  2. Hvem passer deg? Sjekk ut 3t.no og PTene på ditt senter.
  3. Ta kontakt med PTen og hør om en uforpliktende prat (enten på senteret eller via telefon/mail)
  4. Kjøp klipp
  5. KJØR PÅ! 😀 

Så hvorfor skal du kontakte en PT? Jeg vil avslutte med å svare at du rett og slett investerer i den dyrebare helsa di. Den du bare får en av, og den som tar deg fra A til Å hver dag. Med det så sier jeg tusen hjertelig takk for at du tok deg tid til å lese innlegget. Jeg kan vel på vegne av alle PTene i 3T si at dere er hjertelig velkomne til å kontakte oss. Vi vil dele trim, trening og trivsel med deg <3 

«D e som regel litt triveliger å vær to!»

Virtuell treningsklem, 
Karianne Solberg, personlig trener