Har du mistet deg selv?

I et samfunn som stadig går raskere, ser mange utfordringen med å holde tempoet. Hverdagslivets oppgaver og utfordringer kan i perioder ta overhånd, og følelsen av utilstrekkelighet blir stor. Mange føler kanskje at de mister seg selv på veien? Fortvil ikke. Det finnes mange av oss, og det beste av alt, det går an å gjøre noe med det.

MIndfulness

Mindfulness har blitt et kjent begrep de siste årene. Mindfulness betyr å være oppmerksom på en bestemt måte: med hensikt, i øyeblikket og ikke- dømmende.

Så hva betyr egentlig dette? Mye av kjernen i mindfulness er å akseptere virkeligheten som den er, akkurat nå. Det betyr ikke at vi skal godta alt som skjer rundt oss, men å akseptere tingenes tilstand her og nå. Dette gjør vi ved å ha et ikke- dømmende blikk på situasjonen, og bevisst kjenne etter hva den følelsen gjør med deg. Resultatet er at du lettere vil kunne reagere på hendelser i tråd med dine egne verdier, og ikke på auto pilot.

I mindfulness bruker man ofte tre øvelser for å lære seg å bli mer oppmerksom: Kroppskanning, sittende meditasjon og mindfulness i bevegelse. Alle disse øvelsene har stort fokus på pusten. Pusten fungerer som et anker for din tilstedeværelse i nuet. Meditasjon kan ofte forbindes med noe åndelig, mystisk og sært, men i utgangspunktet handler meditasjon rett og slett og observere det slik som det er. Dette kan gjøres hvor som helst og når som helst.

Mindfulness

Prøv selv – hvor som helst og når som helst!
Lukk øynenen dine og ta 5 dype pust. Hvordan kjentes det ut? Etter kun få rolige dype pust opplever man ofte at pulsen senker seg og at man får et «klarere» sinn. Sett av noen minutter i løpet av dagen til å hente deg inn.

Når man skal begynne med mindfulness kan det være fint å starte og trene seg på sittende meditasjon. Gjerne bruk en vanlig stol, sett deg med naturlig rak rygg og senkede skuldre. Lukk øynene og start med å observere din egen pust akkurat sånn som den er. Når tankene begynner å fly av sted, så vender du oppmerksomheten tilbake til pusten. Prøv dette i 10-15 minutter. Hva opplever du?

Det og bare «å være» kan oppleves som utfordrende for mange. Følelsen av rastløshet, stress, oppgitthet og trøtthet er ofte vanlig å oppleve i oppstarten av mindfulness trening. Med trening vil dette bedre seg, og du vil oppleve en større bevissthet. Denne bevisstheten vil kunne bidra til at du greier å være mer tilstede i din egen hverdag.


istockphoto_15979903-yoga

Mindfulness viser seg å ha flere gode helsegevinster som bla.:

  • Stressreduksjon
  • Økt selvbevissthet
  • Økt emosjonell intelligens
  • Bedre søvn
  • Reduksjon av angst og depresjon
  • Økt tilstedeværelse

Mindfulness på 3T
På 3T kan du delta på 30-minutters mindfulness-timer, der du blir veiledet gjennom ulike verktøy for oppmerksomhetstrening. 3T tilbyr også kurs i Mindfulness, og skreddersyr kurs og foredrag for bedrifter.

Tilbakemeldinger fra tidligere kursdeltakere:

«Da jeg ikke hadde store forventinger til kurset, ble jeg positivt overrasket over hvor godt kjent med meg selv jeg har blitt via meditasjon, det å kjenne etter hvordan jeg selv har det.»

«Passelig blanding av teori, praksis og erfaringsutveksling. Hadde ikke trodd på forhånd at jeg skulle bli glad i meditasjon og yoga, men det ble jeg. Tror jeg skal fortsette å meditere!

«Ett godt og inspirerende kurs. Ser nytten av denne kunnskapen i hverdagen- noe som heilt sikkert kommer mer og mer til syne»

Dersom du ønsker et mindfulnesskurs eller foredrag skreddersydd for din arbeidplass kan du ta kontakt på rosten@3t.no.

MIndfulness – Øyeblikket er nå –


siv_elin_signatur

Innlegget er skrevet av Siv Elin Skogen
– Daglig leder ved 3T-Rosten. Siv Elin har mastergrad i organisasjon og ledelse, med fordypning i mindfulness og lederutvikling. 
rosten@3t.no

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *