Første møte med ernæringsfysiolog

Bli Ny-paret Elin og Petter Johnsen skal gå fra kjappe middagsløsninger med for få kalorier, til sunne og gjennomførbare hverdagsvalg.

Bli_ny_med_3tI teorien er vektnedgang et enkelt regnestykke, men i praksis kan det være en ligning uten like. I starten av prosjektet gjennomførte Elin og Petter en kostholdsregistrering over fire dager hos ernæringsfysiolog Lena Brose. Tre hverdager og én helgedag skulle de skrive ned alt de spiste for å gi data til å gjennomføre kostanalyse, og få kartlagt kostholdet ved inngangen av perioden.

Spise jevnlig
Resultatet viste at hovedproblemet til Elin og Petter først og fremst er at de ikke spiser regelmessig nok, og for lite frukt og grønt. I tillegg går det i forholdsvis kjappe, og usunne, middagsvalg som gir for høyt inntak av mettet fett og noe lavt karbohydratinntak, spesielt med tanke på kostfiber. Utfordringen de fikk var å spise mer jevnlig, så i tillegg til de fire hovedmåltidene, frokost, lunsj, middag og kveldsmat, skulle de passe på å spise hver tredje til fjerde time. På den måten opprettholder de et stabilt blodsukker og en jevn tilførsel av næringsstoffer til musklene. Dette kan hjelpe Elin og Petter med å redusering av søtsug, samt gi mer energi, overskudd og konsentrasjon i hverdagen. Ikke minst betyr det at kroppen har noe å gå på når den skal trene etter jobb og tidligere ville vært energimessig på bunn.

mat_sunnBevisste valg
Underveis i disse fire månedene ble faren til Elin syk, og ble innlagt på sykehus. Det ble noen få, men lange og tøffe dager innenfor sykehusets vegger. Elin tok grep om egen helse, og selv i en tragisk situasjon klarte hun å holde på sine nye vaner. Hun forsøkte å velge det sunneste alternativet av den usunne sykehusmaten hun noen ganger måtte ty til. Og til tross for at trening ble nedprioritert i denne perioden, og Elin kun gikk noen turer så hadde hun gått ned ved neste innveiing. – Der kan man altså se, alle monner drar, uansett hva man står overfor, forteller Elin. – En krise i livet trenger ikke få store konsekvenser for alt om man i alle fall prøver litt. Her ble det jo kostholdet som holdt meg på riktig vei og rett side av vekta.

Hindringer eller muligheter
Problemet med å få i seg nok frukt og grønt fortsatte en stund for paret, og Elin innrømmet at de bare hadde klart kanskje én av fem om dagen. Da ventet streng beskjed om at her måtte de skjerpe seg. Problemet har vært at de ikke har blitt enige om hvilke frukt og grønnsaker de skal kjøpe og spise fordi de liker forskjellig. Dette er en hindring man må vri til en mulighet. Her kan de utfordre hverandre til å bruke råvarer på en måte som frister den andre, og det er en sjanse til å prøve noe nytt og annerledes.

– Vi begynner å få noe kunnskap om hva vi skal se etter, og det føles godt, sier Elin. – Før lette vi bare i blinde, og gjerne så vi kun på kalorier og ikke resten av innholdet. Greit å kunne forstå innholdsfortegnelser, påpeker hun.

Unnskyldningen om at det var vanskelig å spise frukt fordi de ikke likte det samme ble dermed fort pensjonert.

snacksVariert
Videre forteller paret at det går bedre med maten, og at de har lært seg å tenke over den og variere kostholdet.

– Jeg har alltid spist frukt fordi det er godt, sier Elin.

Grønnsaker derimot har for henne kun vært gulrot, mens de nå prøver forskjellige både grønnsaker og salater. Der de før var fantasiløse og rådville, føler de nå en trygghet i å lage mat de liker og som gjør kroppen godt. Det er kun det siste året Elin har utfordret smaksløkene og begynt å like andre ting.
– Æ e en træg trønder, ler hun. Petter har derimot ikke vært like sær i matveien, og etterhvert som Elin begynte å spise mer variert ble det også lettere for han å spise sunnere. – Hun oppdager stadige nye retter og varer som skaper variasjon i kostholdet vårt, forteller Petter fornøyd.

Paret har samarbeidet med coach Knut Olav Gunnerud, og i neste innlegg kan du lese mer om hvordan han har veiledet paret gjennom livsstilsendringen de nå gjennomgår. Følg med på bloggen – kanskje får du noen gode tips du kan ha bruk for. 🙂


Signatur_Tonje (3)Innlegget er skrevet av Tonje Lien Wold
– Resepsjonsansvarlig ved 3T-Midtbyn. Tonje har en bachelorgrad i journalistikk og jobber med sin mastergrad i engelsk. Hun har også startet på sin utdanning som personlig trener ved NIH.
midtbyn.resans@3t.no


Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *