Ingenting er umulig!

Å endre livsstil er lettere sagt enn gjort. Vi tok en prat med Elin og Petter halvveis inn i prosjektet «Bli Ny med 3T». Så hvilke erfaringer har de gjort seg etter 8 uker med nye treningsrutiner og store endringer i kostholdet?

Bli_ny_med_3T

I livet er det mange opp- og nedturer som kan bidra til gode eller dårlig valg i hverdagen. Utfordringene er mange, og i en endringsprosess som den vi følger Elin og Petter gjennom, er det mange uforutsette hendelser som kan berike eller i motsetning utfordre tenkte aktiviteter og planer. I dette innlegget vil vi få høre litt av tankene og refleksjonene til Petter og Elin underveis i deres livsforandring disse fire månedene.

Veien til målet
Etter om lag to måneder har både Elin og Petter tanker om hvordan det har vært og hva som har vært utfordrende.

Jeg synes det ble litt stakkato i begynnelsen, og det tok noe tid før vi kom skikkelig i gang med treningen. De ukentlige møtene med ernæringsfysiolog har gått forbausende bra og jeg merker at grensene har blitt flyttet og jeg tåler mer og klarer mer enn når vi startet prosessen, forteller Elin. Men så ble pappa dårlig og døde etter noen dager. Dette opplevde jeg selvfølgelig som svært tungt, og motivasjonen forsvant med tanke på treningen. Jeg var likevel flink til å tenke over hva jeg puttet i munnen, selv om jeg ikke hadde mange treningsøkter per uke. PT-timene med Kay Skagseth og David Folde (3T-Helse) var det som holdt meg gående og de er to utrolig flotte gutter. Nå som ting begynner å komme litt på avstand, kjenner jeg også en ny giv igjen, legger hun til.

bliny_aug2015-2067

Elin og Petter har på seg treningsklær fra 3Tshop.no

Petter sier også at det har vært en stor nedtur med dødsfallet til faren til Elin, men mest av alt fordi det var tungt å se Elin ha det vondt. I tillegg er den største utfordringen dette med kostholdet legger han til. Hva man skal spise, når man skal spise og mengde mat før og etter trening. I tillegg er det vanskelig å unngå fristelser, spesielt når en eldre nabomann inviterer på ett stykke kake på fat og jeg rett og slett ikke har hjerte til å si nei, forteller Petter lattermildt.

Når det kommer til utdyping av treningene sammen med Kay og David, vil jeg påpeke at jeg synes det er et pluss at de er forskjellige. Begge har en god mengde positiv energi som gjør at jeg trives veldig godt i deres selskap. De viser forståelse for mine skavanker og har flere alternativer på lur slik at jeg alltid føler meg trygg og slipper litt tak i forsiktigheten jeg alltid har hatt med meg, sier Elin.

I treningene med Kay og David er jeg i mitt ess og jeg tror fremgangen har vært formidabel. De er inspirerende og motiverende begge to på hver sin måte. Kay, med sitt lune vesen og utfordrende treningsøkter og David med sitt engasjement og som pusher det lille ekstra. Jeg gruer meg til når dette er over, forteller Petter.

bliny_aug2015-2096

Et nytt og bedre kosthold
I forhold til kosthold og trening er opplevelsen av hva som skal spises som natt og dag. Kostholdet var rystende dårlig og bestående av mye lettvint mat med lite næring i. I tillegg ble ofte vann erstattet med O´boy til måltider – noe som det selvfølgelig har blitt en endring på. I tillegg var det ingen tvil om at vi koset oss ofte. En liten sjokolade her og litt potetgull der, i tillegg til en dessert. Men i dag prøver vi å holde oss innenfor fire timers grensa i forhold til inntak av mat. Vi drikker begge mer vann, juice og melk og har redusert godterier med 90% – noe vi er veldig fornøyde med. Men det er ennå forbedringspotensialet, og det skal jeg få til!, sier Elin.

Jeg synes det mest utfordrende er kostholdet og den snuoperasjonen fra en dag til neste dag. Rom ble ikke bygd på en dag, og dette stemmer i dette tilfellet. Fra å ha en tanke om kosthold til å bli meget fokusert på dette har vært en utfordring, legger Petter til.

bliny_aug2015-2017

Fremgang med trening
Med mitt utgangspunkt, er alt et utbytte, sier Elin. Lista lå faktisk ned på bakken, og jeg merker virkelig at grensene er flyttet fremover og at jeg tåler mer før smertene kommer. I tillegg har energien økt og jeg har sultfølelse nå. I tillegg skal jeg faktisk delta på årets jentebølge. Så her settes mål som jeg tidligere tenkte var umulig. Jeg kan alt, bare jeg vil det hardt nok, sier Elin.

Om vi ikke kun ser på vekta, som ikke har gått så mye ned, så merker jeg godt at jeg har gått noe sammen. Klær som ikke har passet på lang tid, får jeg nå på meg, forteller Petter.


Sommerens små og store utfordringer
De neste månedene er det også mye positivt å nevne. Treningen har fått en fin flyt, og tenk det, jeg kan jogge! I tillegg merker jeg at jeg også kan være inspirasjon for andre og har fått med meg flere andre i trappa i Granåsen. Jeg forteller familie og venner om opplevelsene og lærdommen vi mottar av 3T, det er rett og slett en herlig ting denne mestringsfølelsen, sier Elin.

St. Olavsloppet var for meg en opptur. Jeg hadde satt meg som mål å løpe min etappe på 4,7km på under 5minutt per km – og det klarte jeg. Det må jeg si meg meget fornøyd med, forteller Petter. De siste timene med personlig trener, der jeg og David har hatt fokus på kondisjon, har hjulpet meg betraktelig, sier Petter. Jeg og Elin har i tillegg begynt å snakke om ”tiden etter” bli ny, og det er mange bra vaner vi vil ta med oss videre. Vi utfordrer hverandre, og har bestemt oss for å delta på Trondheim maraton. Vi skal begge løpe 1 mil hver! Dette hadde vært utenkelig for to-tre måneder siden, sier Petter.

bliny_aug2015-2014

I løpet av sommeren drar Elin og Petter til deres ferieparadis, leiligheten deres i Tyrkia. Utfordringene underveis i oppholdet er mange, men de har fått meg seg en detaljert treningsplan fra Kay, og gode tips på matfronten. De melder seg også inn på det lokale treningsstudioet der nede. Det er et puslespill som skal gå opp underveis, både med tanke på kosthold, treningsmengde, den intense varmen og balansen mellom hverdag og helg i feriehverdagen, men paret kommer gjennom det og har gjennom oppholdet fulgt de rådene de har fått. Gjennom en ”ny” ferieopplevelse er nå Elin og Petter en erfaring rikere.

I begynnelsen av september ventet årets største utfordring treningsmessig. Deltagelsen på Trondheim maraton. Det har vært en tøff periode for min del de siste ukene og kroppen har ikke spilt på lag. I tillegg har jeg slitt med en forkjølelse – men jeg skal stille til start!, sier Elin.

Og jammen stilte de ikke til start – og fullførte med glans! Det er utrolig hva man klarer, bare viljen er sterk nok, fastslår Elin.

bliny_aug2015-1994


thale_tremoen_3tbloggsignaturInnlegget er skrevet av Thale Tremoen
– Gruppekoordinator ved 3T-Midtby’n. Thale er utdannet adjunkt og har lang erfaring i idrett, blant annet som eliteseriespiller i håndball.
midtbyn.aerobic@3t.no

 


 

Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *