En usunn livsstil kan gjøre deg mindre fruktbar!

Visste du at en usunn og lite aktiv livsstil kan svekke fruktbarheten din? Det er ikke kun den biologiske klokken som avgjør hvor lenge du er fruktbar. Både overvekt, røyking og overdrevent inntak av alkohol gjør at fruktbarheten svekkes raskere enn den behøver å gjøre.

Ta vare på furktbarheten med en sunn og aktiv livsstil

Overvekt og undervekt påvirker fruktbarheten
Overvekt har blitt en viktig årsak til barnløshet i Norge. Det ser ut til at overvektige kvinner kan få problemer med å bli gravide. Det skyldes hormonforstyrrelser som kommer av fett på magen og rundt tarmene. Ubalanse i hormonene fører til at man ikke har eggløsning som normalt, og man kan få problemer med å bli gravid. For menn kan også overvekt spille negativt inn på fruktbarheten.

Det er heller ikke gunstig å være undervektig. Har man for lav fettprosent vil man heller ikke være fruktbar, grunnet manglende eggløsning. Det anbefales derfor at man har en normal BMI på mellom 20 og 25.

Den enkleste måten å holde kroppen på et sunt vektnivå er gjennom en aktiv livsstil, trening og et sunt kosthold.

Er du usikker på om du er fruktbar? Ta en fruktbarhetssjekk hos Medicus!

Røyk og alkohol kan gjøre deg mindre fruktbar
Også tobakk og alkohol påvirker fruktbarheten i negativ retning. Det er ikke helt klart hvorfor dette skjer, men man ser en sammenheng mellom røykere og de som sliter med å få barn – både hos kvinner og menn. Et normalt forhold til alkohol er også å foretrekke. Det betyr ikke at man må være helt avholds, men man kan redusere noe for å pleie fruktbarheten bedre.

På Medicus kan både kvinner og menn sjekke sin fruktbarhet

Unngå stress
Stresser du mye vil det kunne påvirke fertiliteten hos både kvinner og menn.  Og her er det mange grep man kan ta, for å stresse mindre i hverdagen. En treningsøkt kan virke stressdempende, og yoga eller meditasjon er gode tiltak for å finne mer ro. Man kan også passe på å få nok søvn gjennom natten. Både stress og lite søvn kan forårsake ubalanse hos hormonene, som igjen kan påvirke fruktbarheten din. Pass derfor på at du lytter til kroppen, ikke sliter deg helt ut og sover dine nødvendige timer hver natt.

Sjekk fruktbarheten din
I dag velger flere å vente før de får barn. Mange vil ha både utdannelse, karriere, hus og bil på plass før de føler seg klare for å stifte familie. Men det er ikke alltid at den biologiske klokka vil være med på planene, og noen opplever at det er vanskeligere å få barn enn hva de først hadde antatt. Da kan det være greit å vite hvordan det står til med fruktbarheten, før man planlegger å vente med barn.

På Medicus vil du føle deg i varetatt og i trygge hender

Hos vår samarbeidspartner Medicus tilbys det fruktbarhetssjekk hos både kvinner og menn, som vil gi større visshet om fruktbarheten i dag og i fremtiden. En nyttig tjeneste for de som vil vente noen år, er bekymret for sin fruktbarhet eller rett og slett bare er nysgjerrig.

En fruktbarhetssjekk er rask og gjennomføre, og har en rimelig pris. Hos kvinner består den av en blodprøve, kartlegging av sykdomshistorikk, en gynekologisk undersøkelse og ultralydundersøkelse av livmor og eggstokker. Hos menn kartlegges sykdomshistorikk, sædkvalitet analyseres og man får en konsultasjon hos lege ved behov. En rask og enkel sjekk som gir deg kunnskapen det er viktig å ha.

  • Pris for fruktbarhetssjekk enkeltperson – 1900,-
  • Pris for fruktbarhetssjekk par – 2900,-

Et stort utvalg av tjenester
Medicus består av et team av spesialister innenfor gynokologi og assistert befruktning, og er et av Norges mest erfarne senter innen klinisk forskning. Skulle en fruktbarhetsundersøkelse vise at man trenger hjelp til å få barn, er man i gode hender på Medicus. De tilbyr flere tjenester innen assistert befruktning, og er godkjent for alle typer assistert befruktning i Norge. Er man i lykkelige omstendigheter og venter barn kan man også komme til Medicus for ultralyd fra uke 7 og utover i svangerskapet, og benytte seg av tjenester som 3D og 4D ultralyd.

Ønsker du å komme i kontakt med Medicus? Du finner kontaktinfo her!

 


forfatter_monicaInnlegget er skrevet av Monica Halvorsen Berg

– Media- og kommunikasjonsansvarlig for 3T-kjeden. Monica har lang og bred erfaring innen treningsbransjen, og er blant annet utdannet personlig trener og sertifisert yogainstruktør.

Kontakt: monicahb@3t.no


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *