Kåre (87) har styrke som en 40-åring

«Mange seniorer tror de ikke kan trene slik som før, men det både kan og bør de», sier førsteamanuensis ved NTNU, Eivind Wang.

3T-medlem Kåre Senneset (87) grep sjansen da han ble invitert til å delta i et forskningsprosjekt i Trondheim for noen år tilbake. Forskerne ved NTNU forsøkte å finne ut hvordan alderen tærer på muskelstyrken, men enda viktigere for forskerne var det å se om det var mulig å bremse svekkelsen som normalt følger med høy alder.

Senneset trener på 3T-Sluppen sammen med kona Inger-Sofie.

En overraskende oppdagelse
Gjennom forskningsprosjektet sammenlignet Eivind Wang og kollegene hans ved NTNU åtte friske eldre og åtte unge menn, som trente utholdenhet og styrke tre ganger i uka. Det var da forskerne oppdaget at det ikke er så stor forskjell på musklene til folk i 20-årene og de som har passert 70. Så lenge de trener, vel å merke. Styrken kan altså bevares og forbedres nesten uavhengig av alder. Etter 12 ukers trening i forbindelse med forskningsprosjektet hadde Senneset fysisk form som en gjennomsnittlig 40-åring.

Etter 12 ukers trening i forbindelse med forskningsprosjektet hadde Senneset fysisk form som en gjennomsnittlig 40-åring.

Senneset sier forskningsprosjektet har vist at fysisk aktivitet og trening bidrar til å vedlikeholde og bedre helsetilstanden – og dermed livskvaliteten for eldre. Dette er selvfølgelig godt nytt for den som gjerne vil fortsette å bo hjemme, ta vare på hus og hage og delta i sosiale aktiviteter. Derfor forsøker vi å trene regelmessig og slik som vi har lært ved å delta i forskningsprosjektet, sier han. I tillegg til å trene på 3T-Sluppen er Senneset med på seniordans og han går spaserturer med kona daglig. 

«Det viktige budskapet både herfra og fra tidligere studier, er at det er aldri for sent å forbedre sin fysiske form, selv om man er eldre», sier Knut Gjesdal, professor ved kardiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus Ullevål.


Nedgang i muskelmasse og kraftutvikling er noe som sees på som en naturlig del av aldringsprosessen, men ting tyder på at fysisk inaktivitet er største årsak til dette, sier Arnstein Buøy, fysioterapeut på 3T-Rosten. Styrketrening er sammen med gode ernæringsforhold det mest effektive tiltaket for å opprettholde muskelmasse – også ved økende alder. Eldre har tilnærmet samme potensiale for økning i muskelstyrke som yngre mennesker, og flere studier viser gode effekter av tung styrketrening på styrkeøkning hos eldre.

Helsedirektoratet anbefaler å gjennomføre styrketrening for kroppens store muskelgrupper minst 2 ganger i uken som et tillegg til den anbefalte mengden med fysisk aktivitet på 150 minutter med moderat intensitet, eller 75 minutter med høy intensitet. Treningen bør være tung nok for å ha ønsket effekt, og bør gjerne gjennomføres med 6-12 repetisjoner og 3 eller flere serier. Tung styrketrening har også vist å ha effekt på skjelettet, kan motvirke utvikling av osteoporose, og har vist å ha positive effekter på balanseutfordringer hos eldre.

Bli en del av seniormiljøet på 3T!

Referanser:
Svendsen, K. E. (2018). Over 80 år og styrke som en 40-åring. Fagbladet, s. 20-23.
Tvedten, H. M. (2013, 29. november). Slik trener du deg yngre. Dagbladet, s. 10-11.
Helsedirektoratet. (2014-2015). Fysisk aktivitet og sedat tid blant voksne og eldre i Norge – Nasjonal kartlegging 2014–15. Hentet fra https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/fysisk-aktivitet-og-sedat-tid-blant-voksne-og-eldre-i-norge-nasjonal-kartlegging-201415.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *