Barseltrening med Ida Alstad

–Selvfølgelig ønsker man å komme tilbake i samme form så fort som mulig, men ikke for enhver pris. Det er viktig å ikke presse kroppen for hardt, verken under svangerskapet eller etter fødsel, sier Ida Alstad, håndballspiller og kaptein for Byåsen Elite.

Alstad sier hun trente styrke og utholdenhet mer eller mindre som normalt gjennom svangerskapet, men at det er viktig å lytte til kroppen.
–Hvis jeg i perioder fikk vondt i bekkenet tok jeg hensyn til det og fant andre måter å trene på. Hvis jeg var sliten og kroppen føltes tung måtte jeg tilpasse treningen etter det.

Byåsen-stjernen sier at man kan bli ivrig etter å komme i gang med treningen etter fødsel som toppidrettsutøver. Selv var hun tilbake på trening med Byåsen Elite allerede en uke etter fødsel. –Da kastet jeg bare litt ball og kom i gang med skuldra igjen.

Lytt til kroppen
Personlig trener på 3T-Rosten, Mona Lorvik, sier det er en generell anbefaling at man bør vente 6 uker etter fødsel før man begynner å trene. Samtidig er det store individuelle forskjeller i når man kan starte med treningen. Noen kan starte tidligere og andre må vente litt lengre. Det kommer an på hvordan man har trent før og under svangerskapet, samt andre forhold under fødselen. Enkelte øvelser kan man derimot starte med rett etter fødsel.

Les også:
Gravid og trening del 1: Hvor aktiv bør du være?
Gravidtrening del 2: Bekkenbunn og kjernemuskulatur
Gravidtrening del 3: Styrkeprogram

Tiden etter fødselen
På samme måte som man trapper ned på treningen gjennom svangerskapet, bør man trappe treningen gradvis opp igjen. Lorvik anbefaler å starte med knipeøvelser for bekkenbunnen så snart man har kommet seg etter fødselen for å gjenvinne normal funksjon og hindre urinlekkasje. Man kan også starte med å koble på magen, men vær forsiktig med øvelser som gir mye buktrykk da magen fortsatt jobber med å trekke seg sammen igjen etter fødselen.

Ønsker du hjelp med barseltrening for mor og barn? Gjør som Ida og ta kontakt med en av våre personlige trenere. En personlig trener kan gi deg tilpasset mor og barn trening i rolige og adskilte omgivelser.

Visste du at vi har barnepass på 3T som tar i mot barn i fra seks uker og oppover?

Finn balansen
Barseltiden handler om å finne den riktige balansen mellom gjøremålene du har som nybakt mor og dine egne behov. Etterhvert som rutinene blir mer innarbeidet kan du øke aktivitetsnivået. Selv om man føler seg sliten kan det være en god ide å dra på trening, sier Alstad.

–Treningen gir meg energi, og jeg har aldri angret på en treningsøkt i barseltiden.

 

Når du føler deg klar for å starte med treningen, test gjerne ut gruppetimen sterkere med baby – en gruppetime som består av styrketrening, og opptrening, med strikk og egen kroppsvekt. Av sikkerhetsmessige grunner er det ikke lov å ta med barn i treningssalene. (Unntak er spesifikk og avtalt mor og barn-trening med PT i egne lokaler som gruppetreningssaler o.l.)

Har du noen spørsmål eller ønsker du hjelp til å komme i gang med barseltreningen? Ta kontakt med mona.lorvik@3t.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *