Mange synes det er vanskelig å holde vekten etter et vekttap. Det er flere faktorer som spiller inn når man skal holde en stabil vekt. Jeg skal forklare noen av disse, og se på løsninger for å holde vekten i sjakk over flere år.
Teksten er hentet fra NHI.no og er skrevet av PT på 3T-Rosten, Roger Dahl.
Uavhengig av om du har brukt en spesiell diett, pulver, eller spist riktig, så har du fått i deg mindre energi enn det du forbruker for å gå ned i vekt. Vekten i seg selv forteller ingenting om hva som har forsvunnet.
Kroppen setter ned forbrenningen
Vi deler gjerne inn in tre hovedelementer når vi snakker vektnedgang. Det er muskelmasse, fettmasse og vann.
Kroppen din reagerer forskjellig ut ifra hvilken tilnærming du har til din vektnedgang, men en ting kroppen gjør uavhengig av tilnærming er å sette ned forbrenningen. Det gjør den for at du skal ha mulighet til å overleve lengst mulig.
Selv om vi lever i et høyteknologisk samfunn skrur kroppen og vårt DNA på huleboerinstinktet for å forsvare seg. Du gir kroppen mindre energi, kroppen tror det er lite mat å finne. Sulthormoner skrus på for å få deg til å jakte mer mat. Nytelsessenteret settes i høygir, og lysten på mat øker. Maten vil også smake bedre, for kroppen vil ha deg til å spise mer.
Det gjør at å holde et varig vekttap faktisk er ganske vanskelig. Og det er heller ikke gjort på 8 uker, som mange vil ha det til. Det er lett å bli lurt av reklame og vridde sannheter. Kroppen vil alltid jobbe med å få deg tilbake til den vekten du hadde.
Opplev forskjellen med PT på 3T! 30% rabatt på 3 timer med PT.
Livsstilsendring
Derfor er det så utrolig viktig å tenke at varig vektnedgang er en livsstilsendring. Du må faktisk legge om livet ditt. Det er ikke nok med vektnedgang i en periode, for å så håpe at det holder.
Å gå fra et usunt kosthold til et velbalansert kosthold krever planlegging og oppfølging hele veien. Det finnes ingen fasit, men med kunnskap kommer man veldig langt.
Når man har oppnådd ønsket vekt begynner jobben med å finne formelen for å holde vekten.
- Start med å øke energiinntaket litt etter litt. 100-200 kcal i uken er et fint utgangspunkt å øke med. Etterhvert vil man se at vekten stabilisere seg og man finner sin vektbalanse.
- Spis mat med et godt næringsinnhold. Det kan være grovt brød, poteter, kylling og nøtter.
- Fysisk aktivitet og trening vil hjelpe deg å holde vektbalansen riktig. Jo mere muskler man har på kroppen jo større forbrenning har man. Styrketrening kombinert med utholdenhetstrening er et veldig positivt element i din nye hverdag.
Ikke gjør det for vanskelig
Husk: Selv om du har kjørt en hard treningsøkt gir det ikke fri tilgang til kjøleskapet! Du kommer til å føle suget etter usunn og kaloririk mat. Det er normalt. Det som betyr noe, er hva du velger å gjøre. Gir du etter for følelsen, eller ser du etter en løsning? Ikke gjør kostholdet for vanskelig. Bruk gjerne en kaloritellerapp for å kontrollere inntaket, eller regn ut ditt kaloribehov og se om det samsvarer med inntaket.
Du kan for eksempel bruke denne kalkulatoren til å beregne kaloribehovet
Du trenger ikke å veie mat og kontrollere tallene hver dag, men gjør det av og til. For mye oppmerksomhet rundt dette er negativt. Ta i bruk enkle metoder for å måle kroppen. Bruker man det samme hullet i beltet som før? Sitter skjorten like fint som tidligere?
Det er mange ting som spiller inn på kroppsvekten, så ikke bli redd om den varierer med noen få kilo. Det er faktisk helt normalt. Du må finne din personlige livsstil som du ser for deg at du kan leve med i årene som kommer. Jeg har en liten huskeregel jeg gjerne forteller mine PT kunder. «Generelt spiser vi mer energi enn hva vi tror og bruker mindre energi enn forventet. Du har ikke forbrent 1000 kalorier på spinningtimen selv om pulsklokken din sier det!»
Teksten er hentet fra https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/fysisk-aktivitet-og-helse/hvordan-holder-man-vekten/.