Sett deg SMARTe mål:
La oss starte med S, spesifikt. Her handler det om å komme til bunns i hva du virkelig ønsker å oppnå. For mange er et vanlig mål: “jeg vil komme i bedre form” – her utfordrer jeg deg til å bli mer spesifikk, og å grave litt i HVORFOR du ønsker å komme i bedre form. Kanskje ønsker du å komme i bedre form for å ha mer overskudd i hverdagen? Kanskje du ønsker å komme i bedre form for å oppnå en bedre selvtillit og større tro på deg selv?
Det er mye enklere å treffe en blink når du vet hvor du skal sikte.
Neste steg er M, er målet målbart? Her er mitt tips å finne ut hva slags progresjon du skal ha i treningen din, og om det er mulig å loggføre framgangen – for eksempel i form av raskere tid på ulike distanser, tyngre vekter løftet, flere repetisjoner utført, vektnedgang eller vektoppgang En god strategi her er å loggføre øktene dine, slik at du får satt et utgangspunkt, og da blir det også veldig motiverende å se tilbake på øktene dine etterhvert som du kommer nærmere og nærmere målet ditt.
Steg nummer tre er A, attraktivt, du må ha LYST til å nå målet. Det er derfor også viktig på denne biten at du graver litt i dybden på hvorfor du ønsker å nå målet – finne ut hva som virkelig skaper treningslyst og glede i deg, og hva som kunne vært artig å oppnå. Det å sette et mål som er attraktivt – for deg – vil også bidra til at dørstokkmila minimeres på tyngre dager, fordi du rett og slett kan minne deg på at dette er noe du har virkelig har lyst til å få til.
Nest siste steg er R, realistisk. Er målet du har satt deg realistisk? Jeg ser det igjen og igjen, hvert eneste år – i januar er det veldig mange som er supermotiverte, som skal trene 7 dager i uka og blir verdensmester i trening på kortest mulig tid. Det som ofte skjer, er at det blir et for stort sjokk til kroppen, og man ender opp med å ta to steg frem, og fire-fem steg tilbake. Her er mitt tips til deg å huske på at trening handler om å gi kroppen en stimuli som den må tilpasse seg til, og at restitusjon og tid mellom slagene er et undervurdert element i treningsframgang. Det kan lønne seg å se på forskning mtp hva som er realistisk å forvente i form av styrkeøkning, muskelvekst, vektnedgang og hvor mye hvile du trenger.
Sist, men ikke minst, så må målet ditt være T, tidsbestemt! Når du setter deg selv en egen tidsfrist for når du skal nå målet, så unngår du det som ofte skjer med mål uten dette elementet, nemlig utsettelse og prokrastinering. Det er også mye mer motiverende å jobbe mot et mål som har en dato, og det gjør deg rett og slett mer målrettet.
Innlegget er skrevet av personlig trener Aleksander Strømsnes ved 3T-Solsiden. Trenger du hjelp til å sette disse verktøyene ut i praksis? Send en mail til aleksander.stromsnes@3t.no så ser vi på hvordan jeg kan hjelpe deg.