Tips for god skadeforebygging

De aller fleste som har drevet aktivt med trening og idrett, vet at skader og kroppslige plager oppstår med jevne mellomrom. For mange kan dette oppleves tungt – kanskje må du vente med å nå målsetningene dine, kanskje går du glipp av en viktig konkurranse, eller kanskje noe av gleden i livet rett og slett blir tatt fra deg for en periode. Her kan du lese litt om hva som muligens kan forårsake skader og få noen generelle tips i skadeforebygging som kanskje kan hjelpe deg på veien. 

Det er svært mange ulike årsaker til at skader kan oppstå, og det er mange teorier som prøver å forklare nettopp dette. Når alt kommer til alt, har det vist seg at det faktisk er vanskelig å kunne vurdere og forutse akkurat hvem som blir skadet, og hvem som ikke blir det. Allikevel kan man anta at det finnes noen faktorer som det kan være fornuftig å tenke gjennom om man lever et aktivt liv:

En god og spesifikk oppvarming er et viktig skadeforebyggende tiltak. Gjennom å forberede aktuelle muskler, sener og ledd på aktiviteten som skal utøves, vil de være i stand til å prestere optimalt med redusert fare for skade. 
I mange idretter og treningsformer kreves en viss grad av teknisk utførelse. Med fokus på god teknikk i treningsarbeidet, kan det tenkes at skaderisikoen minskes. Eksempler: løpsteknikk i friidrett, hoppe-/lande/finteteknikk i fotball/håndball, løfteteknikk i styrketrening.
Belastning – Kroppen tilpasser seg den aktiviteten den utsettes for over tid. Det vil derfor være viktig med en fornuftig oppbygging og utvikling av fysiske ressurser.
Dette tar oss videre til neste punkt: Progresjon. Kroppen må få tid til å tilpasse seg. Hvis man går fra å ha gjort lite over lang tid, til å plutselig skulle løfte tungt, løpe fort eller hoppe langt, vil man lettere kunne bli skadet.
Variasjon – Det er viktig for kroppen med variasjon i treningsarbeidet, kanskje spesielt om man driver med trening med mye repetetiv belastning (som f.eks. langdistanseløping). Variasjon i treningsmengde og -innhold vil for mange ha en svært gunstig effekt. 
Styrke og mobilitet – Mange idretter og treningsformer krever en kombinasjon av styrke og mobilitet. Det kan derfor være en god ide å undersøke hvor man har lite styrke eller redusert mobilitet, og jobbe med å forbedre dette.
Det er viktig å vite at mentale og sosiale faktorer også spiller inn på fysisk helse. Jeg råder alle som driver med fysisk aktivitet til å prioritere god søvnkvalitet, konsentrasjon under trening og å forsøke å redusere stress i hverdagen. 
Uflaks. Ofte kan man være både sterk, fleksibel og allsidig, men allikevel bli skadet. Man kommer ikke unna at mange skader rett og slett bare kommer av uflaks.  

«Skadeforebygging» er et vidt begrep som benyttes om ulike former for trening. I mitt hode handler skadeforebygging om fornuftig progresjon i belastning i den idretten eller treningsformen du skal drive med, og å klare å opprettholde dette over tid. Det settes ulike krav til styrke, mobilitet, utholdenhet og teknikk ut ifra hva man driver med, og det er derfor viktig å tilpasse skadeforebygging på et individuelt nivå. Er du nysgjerrig på hvilke øvelser som kan passe for akkurat deg eller har andre spørsmål rundt forebygging av skader, ikke nøl med å ta kontakt! Du finner oss på 3T-Klinikken på 3T-Solsiden, 3T-Midtbyen og 3T-Rosten. 

Innlegget er skrevet av Jonas Bolkan Nordli, personlig trener og fysioterapeut ved 3T-Solsiden.