Trening med akutte ryggsmerter

Akutte muskel- og skjelettsmerter er noe som rammer de fleste oss, faktisk så mange som opptil 80% vil få ryggplager en eller flere ganger i løpet av livet. Omtrent halvparten av oss har hatt slike plager det siste året og cirka 40% den siste måneden. 15-20% av oss har til enhver tid ryggplager. Altså kan man nesten si at det er like vanlig å ha vondt i ryggen som å ikke ha det!

bliny_aug2015-2075

Ikke-medikamentell behandling av akutte ryggsmerter som generell aktivitet anbefales på det sterkeste. Det kan for eksempel være å skifte stillinger, unngå ensformig sitting/ståing, fortsette og/eller gjenoppta normale aktiviteter så kjapt som mulig. Akutte smerter defineres som smerter med varighet under tre måneder. Det kan være lurt å utelukke alvorlige diagnoser raskt, men uansett så anbefales ikke passitivitet og sengeleie. Medikamentell behandling kan være nyttig når en plages av akutt smerte (Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs som Ibux, Paracet o.l.).

En god del pasienter ønsker bildediagnostikk som røntgen, CT eller MR som en del av utredningen når de har ryggsmerter,  men problemet med det er at man ofte oppdager “funn”  som er helt normale, men som vil oppleves skremmende for en med akutte smerter. Vi snakker da om funn som slitasje på mellomskiver og ledd, tapt høyde på mellomleddskiven, utposninger på mellomskiven og små rupturer (avrivninger) på mellomskrive/leddbånd. Disse funnene er like vanlig blant mennesker som ikke har symptomer som blant de som sliter med smerter o.l. og hyppigheten på slike funn øker bare med åra. Det er altså helt  normalt og ikke nødvendigvis knyttet til smerter, men har du smerter, og du tar et bilde av ryggen, vil du sannsynligvis finne noe av dette.

Man kan nesten si at det er like vanlig å ha vondt i ryggen, som å ikke ha det!


Petter Johnsen fra «Bli-Ny med 3T» opplevde manges skrekk da han pådro seg ryggsmerter etter et markløft sammen med en personlig trener. Han føyde seg altså rett inn i statistikken ovenfor, med smerter og plager knyttet til sin rygg. I forkant av hendelsen hadde han en personlig rekord på 60 kg i markløft. Mye forskning tyder altså på at han, med rimelig god sikkerhet, fikk seg en liten skade, noe som i og for seg ikke er unormalt. Det var uheldig at det skjedde i en PT time, men tallene taler for at dette nok var en ren tilfeldighet. Petter ville med god sannsynlighet fått ryggplager uansett, men denne gangen oppsto det altså under et markløft.

Vil du lese mer om «Bli ny med 3T»? Trykk HER.

bliny_aug2015-2001

Petter hadde behov for en fysioterapeut, og kom til meg gjennom 3T-Helse et par dager etter hendelsen. Den første konsultasjonen handlet mye om at Petter skulle få fortelle hvordan han opplevde dette. Etter dette snakket vi en del om statistikken vedrørende akutte smerter slik at det ikke skulle være så skremmende. Petter ble også fortalt at jeg anbefalte å ikke ta noen form for bildediagnostisk utredning så tidlig da vi med stor sannsynlighet ville ha funnet noe, men at det sannsynligvis ville vært noe normalt og ikke nødvendigvis ha noen ting med smerten hans å gjøre. Videre undersøkte jeg Petter kjapt, men la mest vekt på hans frykt for å forverre ryggen. Petter måtte blant annet hoppe ned fra stolen sin stående, i tillegg til å ta seg selv på tærne med mest mulig strake knær. Vi gjorde selvsagt også noen kliniske tester for å utelukke alvorlig patologi, men det er noe som uansett tilhører sjeldenhetene, faktisk så lite som mellom 1-5%. Hadde jeg plukket opp noe her, ville jeg ha anbefalt videre utredning.

Vil du booke time til fysioterapeut på 3T-Helse? Les mer HER.

Etter undersøkelsen ble Petter informert om det ikke var noen funn som tilsa at det var noe alvorlig underliggende patologi og at jeg da kunne tenke meg å se ham gjøre en markløft ut i trenings salen. Petter så litt forvirret ut og spurte meg om  jeg tullet. Det gjorde jeg ikke, så han måtte skifte og komme seg ut i trenings salen for å dra et markløft. Etter litt små pirking på teknikken hans klarte Petter å gjennomføre en ganske så smertefri markløft. Viktigst av alt for undertegnede var at han ikke skulle frykte markløft lengre, og at han skulle opprettholde så normal aktivitet som mulig! Noe som nå var mulig. Litt ubehag var å forvente, men han ble fortalt at dette sakte men sikkert ville gå over av seg selv.

Du lurer sikkert på hvordan det gikk? Vel Petter løftet noen repetisjoner på 50 kg under konsultasjonen, altså noen kilo under egen personlig rekord. 10 dager senere satte han ny personlig rekord på 70 kg! Og det uten smerter i ryggen. Petter fortsatte å trene markløft gjennom «Bli Ny med 3T», med tyngre belastning men uten smerter.


kay_arne_skagseth_jan2014

Innlegget er skrevet av Kay Arne Skagseth
– Fysioterapeut ved 3T-Helse. Kay Arne har særskilt kompetanse innen dry Needling (IMS), behandlingsforløp og rehabilitering av hofteartrose, hoftebrudd og rygg-nakke-skulder.
kay.skagseth@3t.no

 


BlogglistenKilder:

  1. Et muskel- og skjelettregnskap: Forekomst og kostnader knyttet til skader, sykdommer og plager i muskel- og skjelettsystemet
  2. Formidlingsenhenten for muskel- og skjelettlidelser (FORMI) Nasjonale retningslinjer for Korsrygg smerter – med og uten nerverotaffeksjon
  3. The European Guidelines for the Management of’ Low Back Pain in Primary Care
  4. Magnetic resonance imaging of the lumbar spine in people without back pain. Jensen MC Al. N Engl J Med. 1994 Jul 14;331(2):69-73.
  5. Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations. W. Brinjikji  et. Al. American journal of Neuroradiology 2015

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *