Styrer tankene i riktig retning

I løpet av en dag tar vi 45.000-60.000 valg – ca. 90 % av disse er ubevisste. Coaching handler om økt bevissthet, som fører til handling med formål om å bedre egen situasjon.

190615_3t-bli-ny_oppstilt_juni2015_66783T-Helse jobber Knut Olav Gunnerud som fysioterapeut og personlig trener, og han har hatt endringssamtaler og coaching med «Bli Ny-paret» Elin og Petter. Han er tilknyttet landslaget i amerikansk fotball både som spiller og trener for juniorene, og er vant til å måtte prestere i pressede situasjoner og motivere andre til å gjøre det samme. Da Elin og Petter møtte Knut Olav var det første de gjorde å kartlegge livshjulene deres. Dette består av de aller fleste aspektene ved livet, fra karriere og pengesituasjon, til helse og kjærlighet. Bare ved å kartlegge dagens situasjon er det mulig å sammenligne med ønsket situasjon.

3t_trenere_bli nyEkspertteamet: Knut Olav er en av de som har hjulpet Elin og Petter gjennom prosessen «Bli Ny med 3T».

Vil du lese mer om «Bli Ny-paret»? Trykk HER!


Bevisst autopilot
Disse 45.000-60.000 valgene vi tar på autopilot som Knut Olav forteller om, tydeliggjør hvor viktig det er å endre hjernen i takt med kroppen slik at automatiske valg også blir gode valg. Målet med coaching er at tanker skal ende i en handling som fører med seg noe positivt for den det gjelder. Å styre tankene og gi dem en retning.

– Siden alle mennesker er forskjellige, vil alle også føle at det er forskjellige ting som påvirker oss den ene eller andre veien. En viktig del av coaching er å bli bevisst på ting som påvirker oss, enten bevisst eller ubevisst, og dermed finne handlinger som kan gi oss kontrollen over disse igjen, forteller Knut Olav.

Sette gode mål
Petter fikk kartlagt hvor mye tankevirksomhet han har brukt på en garasje som ikke er ferdigstilt. En triviell ting som bygger seg opp til å bli en hindring i hverdagen. Hans resultat av livshjulet ble å ferdigstille garasjen, i tillegg til et mål om å være i så god løpeform etter «Bli Ny»-prosjektet med 3T at han kunne løpe over halvparten av en bestemt runde. Elin derimot preges av smerter i hverdagen som påvirker alt fra små oppgaver til trening hun ikke har klart å gjennomføre på grunn av plagene. Tidligere har hun derimot hatt gode treningsperioder med regelmessig aktivitet og dermed klart å holde smertene i sjakk. Slik frihet og mestringsfølelse minnes hun med glede, og satte seg som mål med livshjulet å ha kontinuitet og riktig nivå på treningen. Dette inkluderte de spesifikke målene: 5 armhevinger innen to uker, og å fullføre jentebølgen sammen med resten av jentene på 3T.

3t_bli ny_dag1_1774Petter og Elin jobber målrettet mot et nytt og sunnere liv. Det handler om å ta bedre valg i de situasjonene man kan.

Viljestyrke
Musklene er sterke og kan alltid bli sterkere, men en like viktig muskel å både trene og utfordre er viljen.

– På samme måte som vi kan ha konkrete mål å jobbe med i trening, kan vi jobbe konkret med å endre tankesett, eller hjernens vaner, forteller Gunnerud.

Vi lagrer altfor mange negative og ubevisste valg i hodet, og dette er det viktig å søke etter å bli bevisst. For Elin og Petter ble resultatet mål i to forskjellige kategorier som ledet til spesifikke handlinger, som igjen påvirket livshjulet og deres opplevelse av nuet.

Og noen måneder senere løp ikke bare Petter halve runden sin og Elin jentebølgen, men begge deltok på Trondheimshelg, henholdsvis på distansene 10 og 5 km.

190615_3t-bli-ny_oppstilt_juni2015_6686


Signatur_Tonje (3)Innlegget er skrevet av Tonje Lien Wold
– Resepsjonsansvarlig ved 3T-Midtbyn. Tonje har en bachelorgrad i journalistikk og jobber med sin mastergrad i engelsk. Hun har også startet på sin utdanning som personlig trener ved NIH.
midtbyn.resans@3t.no


Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *