Per Arne Ramberg har som mål å gå ned 65 kg. Ikke et rent lite hårete mål for en person som i utgangspunktet elsker mat og i det daglige er lite aktiv. For å klare denne livsstilsendringen må man være innstilt på at dette kommer til å kreve utrolig mye av deg som person. Dette kan være et av ditt livs største og viktige utfordringer! Noe som til dels ble bekreftet etter første treningsøkt med trenerne fra The Biggest Loser:
«Den første treningen var definitivt verst. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men forventet at jeg kom til å bli kjørt hardt. Den følelsen jeg fikk etter å være ferdig med den første treningsøkten var fantastisk. Treningen svarte til forventningene, for jeg var helt ferdig!»
Det er en livsstilsendring, ikke vektendring.
En vanlig dag på The Biggest Loser
For å gå ned så mye som detlakerne ved The Biggest Loser gjør, kreves det enorme treningsmengder, et strengt kosthold og svært gode støttespillere. Se for deg at du må trene 8 timer om dagen, med kaloriunderskudd og en sykelig overvektig kropp. Det kreves en enorm psykisk styrke for å klare dette. Det er ikke lenger snakk om vektendring, men en livsstilsendring.
Kl 0600:
Dagen starter på treningssenteret. Der skal det gjennomføres en 2 timers rolig langkjøring på tredemølle eller sykkel.
Kl 1100:
Det er klar for dagens andre økt: 2 timer langkjøring ute eller trening inne på treningssenteret. Her kunne svømming også være et alternativ.
Kl 1500:
Dagens tredje økt består av 2 timer med trening på treningssenteret. Her er også 20 minutter intervalltrening med høy intensitet inkludert i treningsøkten.
Kl 2000:
Dagens ble avsluttes med 2 timer med trening på treningssenteret. Også her blir det inkludert 20 minutter intervalltrening.
Husk at i tillegg er dette er svært overvektige personer med lite eller ingen trening i forkant!
To dager i uken trente Per Arne med treneren sin Tonje, resten av treningene foregikk sammen med de andre deltakerne. Dagen før innveiing hadde de «Siste Sjanse Trening», som kanskje mange kjenner igjen fra den amerikanske versjonen. Dette er treningene hvor de siste kcal skal forbrennes og fokuset er på å ta seg HELT UT for å stå best mulig rustet når man skal opp på vekta dagen etterpå.
«I starten var det veldig mye kondisjon, styrke ble lagt til etter hvert. Vi hadde også veldig fokus på dynamiske øvelser mellom øktene på mølla, med strikk og utfall som en del av det. Vi brukte også tid på foamrolling for å holde oss skadefrie.»
Selv om Per Arne ikke legger skjul på at overgangen fra en sedat livsstil til en MEGET aktiv livsstil var slitsom, ga den fysiske fremgangen enorm motivasjon. Til å begynne med ble tredemølle innstilt på 3 ° motbakke og 3 km/t, men intensiteten steg fra uke til uke noe som var ekstremt motiverende.
På 3T er det PT-kampanje i hele mars! Les mer her.
Viktigheten av å ha dyktige støttespillere
Under oppholdet på The Biggest Loser ble treneren Tonje et svært god støttespiller for Per Arne.
«Hun var en fantastisk trener som både hjalp oss og motiverte oss, samt fikk oss til å forstå hvorfor vi gjorde det vi gjorde. Hun ga oss verktøyene og hjalp til med det mentale, og var veldig viktig både for meg og de på laget mitt.»
Men i en fysisk og mental tøff hverdag er det også viktig å ha andre viktige støttespillere som hjelper hverandre til å holde motivasjonen oppe. Samholdet med de andre deltakerne ble viktig for Per Arne. De støttet hverandre og motiverte hverandre når noen hadde en kjip dag. Og det å vite at man ikke var alene om utfordringene var til stor hjelp. I tillegg brukte treneren Tonje å si: «Uansett målsetning, så er det din mentale styrke som er avgjørende».
Noe som stemte!
Overgangen til hverdagen hjemme
Overgangen til å trene alene hjemme gikk egentlig helt fint for Per Arne, selv om det selvfølgelig ble mer ensomt nå som de andre deltakerne var borte. Men etter ukene på The Biggest Loser settet var treningen blitt en vane. I tillegg var deltakerne flinke til å motivere hverandre gjennom sosiale medier. Han har skaffet seg Personlig Trener, noe som var helt avgjørende for at Per Arne skulle klare å fortsette like motivert.
Treningsrutinene nå
Selv om det er litt mindre trening nå som han er hjemme og han jobber i tillegg, sørger han for å ha i alle fall to treningsøkter om dagen. En normal treningsdag vil normalt se slik ut:
På morgenen:
Dagens startes med en gåtur (kan sløyfes noen dager)
Kl 1000:
Trene 1 time styrke/kondisjon på 3T
Kl 1900-2100:
2-timers treningsøkt med styrke og kondisjon.
Noen ganger slås noen av øktene sammen, slik at dagen starter med svømming på 3T-Rosten, etterfulgt av en runde på tredemølle. Deretter går han fra 3T-Rosten og ned til 3T-Solsiden (ca 1 mil) hvor han etterpå har en styrkeøkt sammen med sin Personlig Trener
Trener med Personlig Trener
På 3T-Solsiden har Per Arne lagt unna mange treningsøkter sammen med Personlig Trener Martin Ramberg. For Per Arne har det vært helt avgjørende å trene med en PT for å komme seg gjennom perioden etter The Biggest Loser. «Å ha en som støtter og pusher meg, finner gode treningsøvelser og er med meg gjennom hele prosessen har vært utrolig viktig!»
Hva konsekvenser har en bedre fysisk form gitt?
I forrige artikkel om Per Arne kunne vi lese at alle reiser over 300 m stort sett ble tatt med buss. Det er derfor svært gledelig å melde at han nå har blitt svært flink til å bruke føttene når han skal et sted. Det kan være så enkelt at han går hele veien dit han skal, eller at han hopper av bussen på Leangen når han skal til Solsiden for å gå den siste distansen. Generelt tar han sunnere valg gjennom hele dagen, og han vet at alle små ting teller.
Humøret hans mye bedre og han har fått mye bedre selvtillit fordi han føler seg bedre med seg selv. I tillegg blir han ikke sliten av å gjøre ting med kompiser lengre og han slipper å engste seg for å svette ut klærne sine.
Som Per Arne sier: det er snakk om livsendring, ikke vektendring. De valgene som tas nå skal han ta livet ut. Det er ingen «quick fix» vi snakker om her, men lang prosess der noe varer livet ut. For en ting er sikkert – han vil ikke tilbake dit han var! Han har kommet for langt til det.
– Med en Personlig Trener vil du komme deg til målet ditt! -¨