Hva gjør ferie med din fysiske form?

Er du klar over hva noen ukers treningsstopp gjør med kroppen din? Svaret vil kanske sjokkere deg!
3tblogg_løping_mai2015_3001_2

Sommeren er over oss og i løpet av et par uker vil stort sett «hele Norge» flytte sørover for å oppsøke sol, bading og strandliv. Før ferien kan nytes har mange lagt ned en betydelig innsats for at kroppen vår skal fremstå best mulig når t-skjorten tas av, eller rett og slett for de ønsker å holde seg i form. Ironisk nok er alt dette glemt når arbeidshornet låter for siste gang før ferien. Ferien er visst til for å nytes!

Men hva gjør egentlig 4 uker uten trening med oss? Selvfølgelig vil utgangspunkt og grad av fysisk aktivitet være med å påvirke, men det er ingen tvil om at fullstendig hvile i ferien vil straffe seg! Enkelte studier har vist at den styrken du bruker 18 uker på å opparbeide er tapt i løpet av fire uker uten trening.

3tblogg_løping_mai2015_2815

Fra 20 til 60 år på 3 uker
Det er foretatt en kjent studie fra 1966 hvor fem 20-åringer lå helt inaktive i en seng i tre uker. De samme 20-åringene har blitt re-testet etter 30 og 40 år, og det viser seg at oksygenopptaket for alle fem gikk mer ned i løpet av tre ukers sengeleie som 20-åringer, enn det gjorde i løpet av perioden fra 20 til 50 års alder med bare moderate mengder fysisk aktivitet (hhv. 27 prosent og 12 prosent). Faktisk var nedgangen i det maksimale oksygenopptaket etter tre uker med sengehvile lik den nedgangen testobjektene opplevde fra de var 20 år til de ble 60 år. Som 20-åring var altså formen på nivå med en 60-åring, etter 3 uker med inaktivitet. Det er sjokkerende!

Cerg skriver følgende: «Det er også funnet at personer som hadde trent utholdenhet i seks uker og hadde økt oksygenopptaket med ni prosent fra oppstart, var over halvveis tilbake til utgangspunktet etter en treningspause på tre uker. En annen studie fant at 76 prosent av oppnådd framgang i oksygenopptak som følge av seks ukers intervalltrening, forsvant etter bare to ukers treningsstopp. Trening ser altså ut til å være ferskvare som taper seg uten jevnlig påfyll!»  (Les mer her!)

Trene på 3T i sommer? Les mer om vårt sommertilbud her.


Men fortvil ikke, det skal ikke så mye til for å opprettholde formen. Det å legge inn en til to treningsøkter i uken er alt som skal til. Bruk fantasien å gjøre treningen til noe mer spennende enn ellers. Hva med jogge- eller sykkelsightseeing? Leie en pedalbåt? En fjelltur?

Er du bortreist og uten tilgang til treningssenter i sommer? Da har vi laget et styrkeprogram som passer utmerket til deg! Trykk her for å se programmet.

3tblogg_løping_mai2015_2903

3tblogg_løping_mai2015_2599

Feriedagene består som alle andre dager av 24 timer, hvorfor ikke bruke 30 minutter på fysisk aktivitet?


oyvind2
Innlegget er skrevet av Øyvind Mittet
– Treneransvarlig i 3T-kjeden. Øyvind har bred erfaring fra styrke- og kondisjonstrening. 
oyvind@3t.no


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *