Benskjørhet (osteoporose) og trening

Dette er Målfrid. Hun er en dame med en historie mange kjenner seg igjen i – hun har fått påvist benskjørhet (også kjent som osteoporose). I et tidligere innlegg  ble det påpekt at det var to måter å påvirke tettheten i beinmassen – medikamentell behandling og belastning. Med belastning menes riktig og god trening. Nå har Målfrid vært på kontroll på St. Olavs Hospital og tatt en ny måling, og det er denne historien jeg vil fortelle deg om i dag.

sittendero_3thelse

Først og fremst er benskjørhet/osteoporose en endring av beinstruktur eller tetthet (bone mineral density), med et lavere innhold av kalsium enn normalt. Dette kan gjøre beinstrukturen skjør og innsiden av knokkelen endres. De kan på en måte minne litt om Nidars Stratos sjokolade.

Den 14. oktober 2014 møtte Målfrid for første gang på 3T-Klinikken, den gangen hadde hun fått påvist benskjørhet med en t-score på -3,6 i ryggen, dermed også plassert i gruppe med høy risiko for brudd i ryggen. På dette tidspunktet hadde hun aldri satt sine føtter på et treningssenter ei heller egentlig aldri trent. Hun hadde vært normalt aktiv, gått turer og fjellturer, men det stoppet stort sett der. Hun var nok litt skeptisk, men en helseforsikring via jobb gjorde at vi fikk komme oss litt i gang, og Målfrid fikk prøve seg på styrketrening for første gang i livet. Lite viste jeg da at dette skulle bli starten på et langt bekjentskap og samarbeid. Etter en vurdering av funksjon gikk vi rett på; skulle vi komme noen vei måtte vi begynne å belaste beinmassen vesentlig mer enn hva Målfrid tidligere hadde gjort.

skulderpress_3thelse

Vi gikk i gang med øvelser som jeg håndplukket, blant annet nedtrekk og rygghev fra første dag, samt beinpress da dette belastet hofteleddet og delvis virvelryggen. Jeg visste at vi i tillegg måtte ha med noe som var mer utfordrende, og vi inkluderte derfor også markløft fra første dag –  en veldig god og allsidig øvelse i dette tilfellet. Å trene markløft kan være en skremmende tanke for mange, og spesielt om man har fått påvist benskjørhet. En del ser sikkert for seg en muskuløs mann som grynter, stønner og slipper flere hundre kilo i bakken, men markløft kan fint tilpasses til den enkeltes nivå og erfaring. Vi begynte med en 12 kilos kettlebell slik at hun kunne lære seg bevegelsen godt nok til at hun var trygg på øvelsen også på egenhånd,  og for å gradere treningen slik at kroppen sakte men sikkert adapterer eller tilpasser seg den nye belastningen hun nå skulle utsette kroppen for.

markløft_3Thelse

I løpet av en lengre periode med trening og et smått kranglende kne byttet vi også ut beinpress med vanlig knebøy, naturligvis med vesentlig mindre vekt og belastning enn beinpressen, men med større belastning på ryggen hennes.

knebøy_3thelse

Den 9. juni 2016, under to år etter første time, hadde jeg planlagt i lengre tid at vi skulle teste fremgangen i de største og viktigste øvelsene. Dette visste ikke Målfrid, da jeg ikke ville at hun skulle tenke noe særlig på det, eller gjøre noe annerledes den dagen og dagene i forveien. Et genuint resultat for å vise fremgangen hennes i trening da hun skulle på kontroll og retesting av beinskjørheten over sommeren.

benkpress_3thelse

Resultatet på markløft ble om lag 700% økning, fra 12 kg til 85 kg i markløft! En fantastisk prestasjon sett under ett med litt sykdom og skader underveis. Beinmassetettheten på sin side ble 23. august 2016 målt med en T-score på -2,7 i ryggen, og hun hadde dermed også fått redusert muligheten for brudd med styrket beinmasse. Hun er fortsatt i risikogruppen for brudd i ryggen, men sannsynligheten har blitt mye mindre. Hadde hun hatt -2,5 på målingen nå sist ville hun ha hatt diagnosen osteopenia (hvilket anses som forstadiet til osteoporose/benskjørhet eller redusert ”bone mineral density” som det så fint heter). Dette betyr i praksis at Målfrid har med medikamentell behandling og trening, trent seg til en mer solid beinmasse, og nesten vekk fra benskjørhetsdiagnosen. Veldig godt jobbet!

fysioterapeut_3thelse

fysioterapeut_3thelse

Har du fått påvist benskjørhet eller er i faresonen for å få det kan du også snu situasjonen og bremse utviklingen slik Målfrid har gjort. Ta kontakt med meg for å sette opp et treningsopplegg!


kay_arne_skagseth_jan2014

Innlegget er skrevet av Kay Arne Skagseth
– Fysioterapeut ved 3T-Klinikken. Kay Arne har særskilt kompetanse innen dry Needling (IMS), behandlingsforløp og rehabilitering av hofteartrose, hoftebrudd og rygg-nakke-skulder.
kay.skagseth@3t.no


Referanser:


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *