Å leve med høyt blodtrykk

Personlig trener Roger Dahl (37) befant seg plutselig i en situasjon han aldri kunne ha sett for seg. Med en aktiv livsstil, god fysikk og sunt kosthold fikk han farlig høyt blodtrykk, og var nærmere hjerneslag enn sommerferie.

En beretning fra fredag 27 januar 2017
Da har en enda en uke gått og det nærmer seg helg. Min uke ble litt annerledes enn forventet. Den startet faktisk forrige torsdag da jeg ble sykmeldt til mandag fordi jeg hadde følt meg litt dårlig. Tirsdag kom og etter litt frem og tilbake mellom optiker og lege på grunn av en flekk på synsfeltet fikk jeg beskjed om å innfinne meg til øyenlege på St. Olav. Der ble det konstatert blødninger bak øyet. Årsaken derimot fant de ikke ut av, og derfor ble jeg sendt videre til akutten. Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde et farlig høyt blodtrykk som ble målt til 260/145. Normalt skal det ligge rundt 120/80. Siden jeg ble sendt til akutten har jeg vært her på St. Olav. Jeg ligger og later meg i senga, ser film og kjører rullestol om jeg skal lengre enn doen. Kroppen skal være helt i ro, og jeg lever et skikkelig slaraffenliv i forhold til hva jeg er vant til. Grunnen til det er blodtrykket. Det var høyt, det var faktisk jævlig høyt. Den stygge sannheten er at jeg i forrige uke var nærmere hjerneslag enn sommerferie og nærmere døden enn 38 års dagen min.

Det ble lange dager på sykehuset

Jeg forteller dette til deg for at du skal begynne å ta en årlig legesjekk. Hadde jeg gjort det, hadde dette vært unngått. Man tror ikke at man er syk om man ikke føler seg syk. Jeg har hatt høyt blodtrykk i mange år tror legene. Medfødt, enten en hjertefeil eller en hormonfeil. Det var altså en feilproduksjon allerede fra samlebåndet. Hadde jeg sjekket kroppen min i ny og ne hadde dette ikke vært et problem. Jeg trener, spiser sunt, har en aktiv livstil, ung til sinnet og lever bra. Jo jeg har hatt problem med fremgang i både styrketrening og kondisjon det siste året, men trodde jeg jo skyltes min mangel på motivasjon. Kroppen jobbet kraftig imot meg, men det var jo «bare i hodet» trodde jeg, mens jeg postet et nytt «what dosen’t kill you make’s you stronger» sitat på Instagram. Hodepine har jeg hatt ja, det er sikkert av stiv nakke, sliten, lite søvn, ja det vanlige. Bare det blir helg nå så… Joda signalene har vært der, men man tolker de ikke riktig når du ikke vet hvilket språk du skal oversette til! Så da november kom og feber, oppkast, virus, luftveisinfeksjon slengtes inn i kroppen begynte jeg å reagere. Jeg bruker ikke være syk, jeg har et godt immunforsvar og en høy arbeidsmoral.

Hva i alle dager er dette? Aldern da kanskje??? Joda… sikkert det. Jeg er jo tross alt i nærheten av 40 nå. Når jeg ser tilbake har tegnene vært her lenge. Lengre enn det siste året også, jeg har bare ikke sett de. Men nå er jeg nå her da. Gastrosenteret etage m6 rom 6242 avdeling for nyreskade. For dette har jo selvfølgelig skadet nyrene mine. Det siste legen sa nå for 5 minutter siden var at han så noen prikker på foten min. «Vi skal da ta blodtrykket på både føtter og armer da dette ser ut som små blødninger. Og ja på mandag har vi bestilt MR av hodet da vi så noe på CT»

Den stygge sannheten er at jeg i forrige uke var nærmere hjerneslag enn sommerferie og nærmere døden enn 38 års dagen min.


Dagens dato 25 mars 2017
Det ble 8 dager på sykehus med en fantastisk oppfølging av sykepleiere og leger. De ga meg en veldig god innsikt i hva som skjer og har skjedd med kroppen. Det datt også inn mange gode venner med både godteri og lesestoff til meg. Min kjære og barna mine kom også på hyppige besøk. Jeg vil ikke si tiden gikk fort, men akkurat passe. Akkurat passe for meg å ta innover det som hadde skjedd og å gjøre litt selvransakelse. Deretter fulgte to uker med sykmelding og rolige dager i hjemmet.
Jeg har tre blodtrykksdempende medisiner og en blodfortynnende. Mest sannsynlig skal jeg ta disse livet ut, så de har falt inn under morgenrutinen med tannpuss og innsetting av kontaktlinser. Så va det dette med livets gang og alt det der. Livet må jo gå videre så etter to uker var jeg tilbake på jobb. Jeg valgte selv å holde igjen på trening og heller få inn rutinen med jobb igjen. Etter som dagene gikk banket treningsgleden hardere og hardere på døren og til slutt måtte jeg jo slippe den inn.

rogerdahl_styrkeprogram_7947

Treningsgleden kom gradvis tilbake

Vi kan si det slik at kondisjonen er tilbake til der jeg var for 1,5 år siden, da altså nybegynner, og styrkeøvelsene er ned med mellom 10%-30%. Det å finne balanse mellom hva man ønsker å gjøre og hva kroppen egentlig tåler er et lite puslespill. Den første treningsøkten ga meg samme smerter som når de senket ned blodtrykket mitt på sykehuset. En slags trykkende følelse i brystet og hodet. Litt skremmende, men fullt klar over at dette var riktig, våget jeg meg på en ny økt etter et par dager. Samme intensitet i økten og følelsen etter økten ble ikke like tøff som første. Altså det var kroppen sin måte og venne seg til fysisk aktivitet igjen. Følelsen oppfattes forskjellig ettersom hvilken type trening det er. Kondisjonsøktene kjenner jeg det minst på og det er også gode anbefalinger i forhold til høyt blodtrykk og trene kondisjon (1 og 2) Når det kommer til styrketrening har rådene de siste årene vært mange repetisjoner, med lavere vekt. En studie viser at tung styrketrening kan være bedre enn den tradisjonelle tankegang med mange repetisjoner lavere vekt (3 og 4). Jeg har også diskutert dette med min lege på St.Olavs Hospital. Hun ga meg full frihet til å utforske dette opp imot min egen trening og følge med på kroppens signaler og hva den fortalte meg.

rogerdahl

Gradvis tilvenner kroppen seg trening igjen

Per dags dato har jeg 2 til 3 fullkropps styrketreninger og 2 til 3 løpeturer per uke. Jeg lytter til kroppen og føler meg frem. Nytteverdien av treningen jeg har gjort skinner godt igjennom når jeg tenker på hvordan det siste året har vært. Jeg er overbevist om at mitt utfall hadde blitt mye verre om det ikke har vært for trening og et sunt kosthold de siste årene.Så hvordan er det da å leve med et høyt blodtrykk?
Jo jeg lever og har det veldig bra! Medisinene holder nå blodtrykket på riktig plass, men med tid, trening og et bra kosthold er målet og ta bort medisinene en etter en. Jeg blir litt fortere svimmel enn før, om jeg reiser meg for fort opp, står med hodet ned mot bakken eller gjør enkelte styrkeøvelser. Foruten dette så er livet mitt ganske så normalt som det var før dette skjedde. Skadene på hjertet og nyrene viser at jeg har hatt høyt blodtrykk i flere år og viser tegn på at dette er medfødt. For mange andre kommer dette av livsstilssykdommer som diabetes, fedme og hjerte- og karsykdommer. Fysisk inaktivitet er en av risikofaktorene for å utvikle høyt blodtrykk. 1 av 10 nordmenn over 18 år har et så høyt blodtrykk de antageligvis trenger behandling.

rogerdahl

Og med dette så ønsker jeg å avslutte med en oppfordring: Ta en legesjekk hvert år, og lytt til tegnene som kroppen din forsøker å gi deg. Og selvfølgelig vil jeg også oppfordre deg til å leve en aktiv livsstil, og holde et sunt og næringsrikt kosthold. Om du ønsker å trene med meg som din personlige trener er det bare å ta kontakt, så setter vi opp en plan som passer til dine behov og ønsker.


Innlegget er skrevet av Roger Dahl
– Personlig trener på 3T-Rosten. Roger er utdannet personlig trener ved AFPT Norge, og har kurs innen Calisthenics og trening med kroppsvekt. Han jobber i dag som treningsveileder og personlig trener i 3T, og har jobbet i treningsbransjen siden 2014.

roger.dahl@3t.no


Kilder:

1: https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/trening-ved-hoyt-blodtrykk/
2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26559450
3: http://unikard.org/blodtrykk-styrketrening-lette-vekter/
4: http://forskning.no/2016/09/tyngre-styrketrening-er-bra-blodtrykket/produsert-og-finansiert-av/hogskolen-i-oslo-og

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *