Naprapat, hva er nå det?

Et av behandlingstilbudene på 3T-Klinikken er naprapati. Men hva er en naprapat og hva gjør en naprapat? Vi har tatt en prat med Morgan Aagaard, naprapat på 3T-Klinikken, for å få en oppklaring.

Jeg får ofte spørsmål fra pasienter hva som er forskjellen mellom naprapat, kiropraktor og fysioterapeut. Et klokkerent svar finnes nok ikke, grunnen til det skal du snart få svar på. Men først en kjapp beskrivelse om hva en naprapat er og hva vi gjør:

En naprapat gir manuell behandling av muskel- og leddplager. Både akutt, kronisk, forebyggende og rehabiliterende.

Pasientens anamnese (pasientens historie), undersøkelser og tester danner grunnlaget for den individuelle behandlingen. Det legges stor vekt på å analysere og forebygge underliggende årsaker.

Behandlingen retter seg i første omgang mot å gjenskape normal funksjon i muskel- og skjelettsystemet. Alle behandlingsformene er basert på anerkjente behandlingsmetoder.

Dette minte deg kanskje veldig om en fysioterapeut, eller kanskje kiropraktoren som du var til sist gang? Det sier kanskje ikke så mye om forskjellene? Skal vi forklare forskjellen så er det kanskje lettere om man bryter det hele helt ned;

En kiropraktor manipulerer leddene (altså såkalt «knekker» leddene), fysioterapeutene utfører mye mykdelsbehandling i form av massasje og tøying samt opptrening av skader. Naprapaten manipulerer leddene og mykdelsbehandler. Men da kanskje med hardere massasje en hva er som er naturlig for fysioterapeuter og også med mye triggerpunktbehandling i form av å legge hardt press på muskelknuter. Dette er kort forklart «standardforskjellene»  på yrkene. Deretter kan man fordype seg i likheter og ulikheter og hvilke interessefelt hver behandler har. Alle behandlere innehar ulik spisskompetanse. Det kan være spisskompetanse innenfor bestemte typer skader eller behandlingsmetoder. Alle terapeuter, uansett om man er kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut, kan være ganske like tross ulik utdanning. De har bare ulik fordypning. Alle tre yrkene bygger på forskningsbaserte behandlingsteknikker under studiene. Forskjellen er at de ulike yrkene fokuserer mer på den ene biten enn den andre, og kanskje går de individuelle terapeutene eksterne kurs etter endt utdanning som gjør at han eller hun jobber enda mer med opptrening, eller mykdelsbehandling etc.

Morgan er til daglig å finne på 3T-Klinikkens avdeling på 3T-Rosten.

”Ja, men hva er det du gjør da, Morgan?”

Jeg er så heldig at jeg jobber på en arbeidsplass med mange muligheter. Her er både personlige trenere, fysioterapeuter, kiropraktorer som jeg kan diskutere med ved behov. 3T-Klinikken har moderne treningsrom med optimale treningsapparater for aktuelle øvelser og alt av nødvendig behandlingsutstyr for optimal behandling for alle pasienter. Jeg jobber med alle typer pasienter, barn, voksne, eldre, toppidretsssutøvere og mindre trente. Dette er med på å skape en god variasjon arbeidsdagen min. Min nisje er pasienter med hodepine, svimmelhet og stive/ømme skuldre. Men i løpet av en arbeidsdag så har jeg både kne, skulder eller fotpasienter, så dagene er ofte veldig varierte.

Min filosofi er å se hele personen med alle faktorer som kan påvirke den aktuelle plagen. Gjennom en felles innsats nå et mål om en bedre hverdag og en funksjonell kropp.


En variert arbeidsdag

Jeg trives med variasjon, og har tidligere hatt muligheten til å jobbe på ulike arenaer innen naprapati og trening. Jeg begynte med å være personlig naprapat for Ilya Chernousov (russisk langrennsutøver) i 2014/2015. Vi hadde base i Sveits, men var på samlinger, verdenscup og VM i langrenn rundt om i Europa. Om vinteren er jeg med som smører og naprapat på ulike skirenn til langrennsgutta i Team Veidekke Midt-Norge. I dag er jeg engasjert som langrennstrener for Kina og deres satsning mot OL i Beijing 2022, hvor de ønsker å rekruttere langrennsløpere til OL på hjemmebane. Jeg jobbet i to perioder sommeren 2018 for å finne potensielle kinesiske «Johannes Klæbo’er» der borte.

Naprapaten kan også gi assistanse for gravide i trening.

Ved siden av slike ekstraordinære arbeidsoppdrag, er jeg også så heldig å ha en del ulike idrettsutøvere på behandlingsbenken, noe som er ofte er utenfor naprapatenes vanlige arbeidsdager. Alle terapeuter har sine nisjer, jeg har har spesialisert meg på trening av nakke/skuldre. Likevel det er nok den vanlig mannen i gata som besøker meg oftest, mennesker som jobber på kontor eller studerer.

Behandling ute i bedrifter

Noe som kan bidra til å minske sykefravær i bedriften og besparende i forhold til tid og penger er at terapeuten kommer på bedriftens egen arbeidsplass. Jeg legger til rette for dette og tar med meg benken og kommer. Jeg trives veldig godt med å jobbe tett med en bedrift. Ta gjerne kontakt på www.3t.no/3t-tilbyr/behandling/naprapatifor tilbud for behanding på din arbeidsplass.

Dette kan en naprapatbehandling inneholde

Ved å kombinere ulike behandlingstekninkker vil behandling hos naprapat redusere muskelsmerter og dårlig bevegelse:

  • Artikuleringer en behandlingsmetode som brukes for å øke bevegeligheten i ledd.
  • Ergonomisk rådgivningfor både fritidsaktiviteter og arbeidssituasjon.
  • Hjemmeøvelser/treningfor å forebygge og rehabilitere.
  • Manipulasjoner en teknikk der man med ulike behandlingsgrep normaliserer bevegelighet og funksjon i ulike ledd. Her bruker naprapaten spesifikke grep, som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig.
  • Massasje av muskler og bindevev for å myke opp og minske muskelspenning og øke blodgjennomstrømming.
  • Mobiliseringer en form for spesifikk og leddnær tøyning som brukes for å normalisere bevegeligheten mellom ledd.
  • Muskelpressur for å minske muskelspenning og en viss type smerteutstråling.
  • Muskeltøyningfor å senke muskelspenning og øke fleksibiliteten.
  • Dry needling/akupunktur for å senke muskelspenning

Se full oversikt over alle 3T-Klinikkens behandlingstilbud på egne nettsider på 3t.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *