Hva er Calisthenics?

Calisthenics Definisjon: Øvelser med egen kroppsvekt som belastning, for å øke styrke, utholdenhet, mobilitet og koordinasjon. Begrepet kommer fra Latin: Kállos (κάλλος), som betyr "vakker"), og sthenos (σθένος), som betyr "styrke".

Så det vil si – alle øvelser som bruker vekten av menneskekroppen som eneste motstand, kan klassifiseres som Calisthenics øvelser.

Mange vil si at Calisthenics er en krysning mellom CrossFit og Street Workout. Men i motsetning til CrossFit hvor man ofte skal utføre en serie øvelser så hurtig som mulig, på kortest mulig tid, er Calisthenics roligere, og har mye mer fokus på estetikken og det visuelle i øvelsene. CrossFit er en spesifikk treningsrutine som har blitt markedsført som et kommersielt produkt siden 2000-tallet, mens Calisthenics er et generelt prinsipp som har blitt brukt siden mennesket begynte å sette fysisk trening i system. Begrepet er kanskje ikke så kjent blant de fleste, men mange av øvelsene kjenner du nok svært godt!

Noen eksempler på denne typen øvelser er:

  • Armhevninger
  • Pull Ups
  • Dips
  • Planke
  • Burpees

Mer avanserte øvelser vil være:

  • Human flag
  • Muscle up
  • Levers
  • Planche
  • Håndstående

Vi har tatt en prat med Trude S. Vinje som trener Calisthenics regelmessig. Hun har hele livet vært avhengig av trening for å holde ryggproblemer i sjakk, etter at hun i 12-årsalderen ble diagnosert med skoliose. Hun har opp igjennom årene vært innom en rekke treningsformer og trener i dag hovedsakelig styrke i form av Calisthenics, i kombinasjon med yoga for økt fleksibilitet og spinning for økt kondisjon. Trude er også fagansvarlig for trening i 3T-kjeden så denne dama vet hva hun snakker om.

Du kan lese mer om bakgrunnen til Trude i eget blogginnlegg.

Jeg oppdaget Calisthenics for snart 5 år siden, og det som startet som en «hangup» på at jeg skulle lære meg Muscleups i ringer, utviklet seg sakte men sikkert til å bli min nye passion. Jeg har trent variert hele livet, og jeg elsker å være allsidig, men akkurat nå er det denne treningsformen som gir meg størst glede, mestringsfølelse og framgang. Jeg har også merket en svært positiv effekt på min skoliose. Ikke at skoliosen har blitt mindre, jeg er stadig like skeiv, men jeg har færre og kortere perioder med smerte og stress i ryggen. Jeg har blitt mye mer bevegelig i skulderpartiet, jeg kan puste dypere, og jeg fungerer mye bedre i det daglige. 

Helt fra jeg var lita har jeg trent jevnt og trutt, men kanskje ikke så veldig strukturert. Jeg trener når jeg føler for det, og teller sjelden reps og set. Jeg har en tendens til å glemme tid og sted når jeg holder på, og kjenner ikke hvor sliten jeg faktisk er før jeg har kommet meg hjem. Jeg syns rett og slett det er sykt gøy!

Trude trener stort sett Calisthenics på de 3T-sentrene som har turn-ringer og rigg, men bruker alle sentrene for gruppetrening. Om sommeren når temperaturen tillater det er hun ofte å finne i utendørs treningsparker, eller hvor som helst hvor det er plass til å leke seg.

Jeg trener stort sett alene, men ser med glede at miljøet vokser seg sakte men sikkert større. Og nå som det har vært lockdown i store deler av verden har interessen økt betraktelig. Ifølge ACSM (American College of Sports Medicine) ligger kroppsvektstrening nå på en god 3. plass. Man mener at korona-pandemien har bidratt til at enda flere har fått øynene opp for hvor effektivt og tungt det faktisk kan være å trene kroppsvektøvelser, og at det vil være en økende trend som vil fortsette utover 2021. Fordelen med denne treningsformen er at man ikke er avhengig av masse utstyr for å få seg ei god økt. Du kan gjøre den nesten hvor som helst.

Effektivt?

Mange lurer på om man virkelig kan bli like sterk ved å trene kun kroppsvekts-øvelser som man blir ved å trene med vekter. Og det korte svaret er ja! Belastning er belastning, om det er din egen kropp du løfter opp i form av pullup, eller om du trekker ned vekt i form av et nedtrekk. Men det er klart avhengig av hvordan man definerer sterk! Og i forhold til hva?! Trener man Calisthenics blir man svært sterk i forhold til sin egen kroppsvekt. Men er målet ditt å bli råsterk i knebøy, rykk, eller pushpress vil ikke airsquats eller pushups gjøre jobben. Og ønsker du å kunne presse seg selv opp i en håndstående, eller gjøre Human Flag, så hjelper det ikke å være råsterk i skulderpress og markløft. Det er ulike mekanismer for ulike øvelser, og det er det som er så utrolig gøy med trening. Man blir aldri utlært, skyter Trude inn!

Calisthenics øvelser er sammensatte øvelser hvor bevegelsene går over flere ledd, og setter krav til å fyre av flere muskelforbindelser samtidig. Ikke minst setter det krav til konsentrasjon og tilstedeværelse. Har du ikke hodet med deg på trening, blir ikke økta den samme.

Man utvikler en naturlig balanse mellom styrke og mobilitet, noe jeg har stor tro på med tanke på å forebygge skader. Og ikke minst – du er ikke sterkere enn ditt svakeste ledd. Så du kan ikke jukse deg fram til mestring. Du må gjøre deg fortjent til framgang.

Lekent samhold

Denne treningsformen er ikke bare en god kombinasjon av styrke, balanse og koordinasjon. Det er også en treningsform som bærer preg av lek, nysgjerrighet og samhold. «Calisthenincs community» er et digitalt fellesskap hvor vi deler erfaring, heier hverandre fram, og vi har like stor glede av andres mestring som vår egen. «Collaboration over competition» er en saying som går igjen. Og fokuset ligger mye på «se hva jeg kan gjøre med kroppen min», framfor «se hvordan kroppen min ser ut» noe jeg personlig har veldig sansen for! Trude sprudler når hun prater! =)

Hvem kan trene Calisthenics?

Alle! Alle kan trene Calisthenics! Og på ett eller flere tidspunkt i livet så har du garantert drevet med det uten at du tenkte over det. Da du lekte på lekeplassen, da du klatret og turnet i lekestativene i nabolaget. Da du stupte kråke og slo hjul på gressplena om sommeren, da trente du Calisthenics, sier Trude. – Men så blir vi eldre, og på ett tidspunkt slutter vi og leke, og mange begynner med organisert idrett av ulike slag. Aktivitet blir satt i system, og vi kan fort miste kreativiteten og nysgjerrigheten vi hadde som barn når vi hele tiden blir fortalt hva vi skal gjøre. Vi drives av ytre faktorer som tilgjengelighet, økonomi, venners interesser, utseende og trender, og kanskje ikke i like stor grad av hva vi syns er skikkelig gøy!? … Det er ikke godt å si, men det er en grunn til at kun 30 % av befolkningen klarer å opprette et aktivitetsnivå som samsvarer med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

Uansett hvilken treningsform du velger, så er det essensielt at du finner noe du syns er givende, gøy, motiverende, lystbetont og kanskje også sosialt. Det trenger ikke være gøy HVER ENESTE gang, men det er jo en fordel at man kan glede seg til trening av og til, og ikke bare til blodslitet er over 🙂 Prøv deg fram, og ikke vær redd for å teste ut nye ting! Variasjon og utfordring er bare fint for oss, og det stimulerer ikke bare kroppen vår – det stimulerer også hjernen vår.

Til slutt vil Trude gjerne gi deg en challenge for 2021: – Lær deg noe nytt som utfordrer styrken din, bevegeligheten din og konsentrasjonen din. Det kan for eksempel være å stå på hodet, stå på hendene eller utføre en pistolsquat. Og prøv å ha det gøy mens du holder på! Det fins mye glede og motivasjon i små delmål. I know 🙂

Lykke til!

Følg Trude på instagram!
www.instagram.com/muscleuptrude

Podcasts!
Hør Trude snakke om skoliose, trening og motivasjon i podcasten til School of Calisthenics. (44 min.)
Enda mer personlig og lengre intervju med The Scoliosis Warrior Podcast. (1 time 25 min.)
Treningspodden: @muscleuptrude om ulike treningsformer, treningsglede og ulike former for styrketrenin‪g‬ 53 min)
The effects of self-image on us & others (55 min)